Mateřská školka

Ani jste se nenadáli a z vašeho malého miminka se během pár let stal "velký" školáček.

Pro všechny rodiče je nástup děťátka do školky velkou neznámou a je to výjimečný okamžik v životě dítěte i jeho rodičů. Většina dětí začíná navštěvovat školku ve věku kolem tří let. Do té doby totiž u nás trvá mateřská dovolená. Pak matka obvykle nastupuje do práce a dítě je třeba umístit do školky.

První dny ve školce mohou být pro dítě stresující a často se to neobejde bez pláče. Někdy to hůře nesou rodiče než samotné dítě. Není divu, je to velká změna pro všechny.

Mateřské školky umožňují zpočátku i přítomnost rodiče s dítětem ve školce, aby nebyl přechod do nového prostředí takovým náhlým zlomem v zajetém životním stylu. První dny může být pobyt ve školce jen pár hodin a postupně se prodlužovat. Mnoho rodičů však volí jako menší zlo nechat dítě od prvního dne ve školce samotné, protože tento okamžik tak či tak jednou musí přijít. Je třeba brát ohled na povahu konkrétního dítěte, protože každé je jiné a některé si s nástupem do školky poradí hravě, druhému víc vyhovuje přivykat si postupně a s počáteční účastí rodiče.

Připravte se na to, že budete muset svému čerstvému školáčkovi nástup do kolektivu co nejvíce usnadnit. Znamená to zejména hodně vaší pozornosti a komunikace s dítětem.

V každém případě je dobré svého prcka na školku připravit. Pobavte se s ním o tom, že brzy půjde mezi jiné děti, že si tam budou spolu hrát, kreslit, hodně se naučí a že vždy pro něj pak přijdete. Pokud máte ve svém městě či obci mateřské centrum, návštěvy v něm mohou být dobrou přípravou dítěte na školku. V některých případech bývají mateřské školky přeplněné a rodiče jsou rádi, pokud se vůbec podaří jejich dítě do nějaké školky zapsat. Nejednou si však lze i vybírat z několika školek tu pravou. Pokud máte možnost výběru mezi více školkami, zajímejte se o následující věci.

Je mateřská školka v dobré lokalitě? Nejlepší je, pokud se nachází co nejblíže bydlišti a v blízkosti by neměly být žádné továrny nebo jiné objekty znečišťující ovzduší či produkující hluk. Lepší je také umístění dále od rušné silnice. Prohlédněte si, jak je školka vybavena a zda na vás působí dobrým dojmem.

Jaké různé aktivity nabízí mateřská školka - ať už všelijaké kroužky nebo výuku cizího jazyka, plavecký kurz, návštěvy divadla a podobně. Přeptejte se na to, co všechno která školka nabízí a kolik vás to bude stát (ne všechno je zahrnuto v základním poplatku).

Při výběru můžete využít i zkušenosti jiných maminek. Zeptejte se, jaké mají s kterou školkou zkušenosti, kde je nejlepší personál, kvalitní služby a podobně.

Rozdíly jsou i v tom, jak v jednotlivých školkách přistupují k výchově a jaké výchovné prostředky používají. I to by vás při výběru školky mělo zajímat.

Školka přináší různé výhody - samozřejmě pro rodiče je to možnost pracovat, přičemž o dítě je postaráno. Malý školáček se zase mnoho nového naučí, najde si nové kamarády, naučí se dělit se o hračky, naučí se odpovědnosti a větší samostatnosti.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Soukromá mateřská školka

Mnoho rodičů řeší při výběru té správné školky pro své dítě i to, zda je lepší státní nebo soukromá...
více…

Jak připravit dítě na školku?

Nástup do školky je nejen velkým mezníkem v životě dítěte, ale i pro rodiče je to významná změna. Některé děti...
více…

Lezení - úvazky neboli sedáky

Lezení je krásný sport, ale má také svá rizika, stejně jako všechny adrenalinové sporty. Ta lze přitom hodně...
více…

Dětské sedačky

Turistika, to není jen výšlap ve skupině nebo dvojici. To jsou i příjemné chvíle s rodinou a dětmi. Jenže, ne...
více…

Dětské batohy

Dítě není zmenšený dospělý, ale rádo dospělé napodobuje. Proto když jde rodina na výlet a balí objemná...
více…

Turistické a trekové batohy

Turistika a treking, to jsou zdravé pohybové aktivity, které vyžadují zdánlivě minimum vybavení. Ale zcela...
více…

Jak vybrat přebalovací pult a komodu

Když se připravujete na příchod miminka a zařizujete pokojíček, při výběru dětského nábytku narazíte jako první...
více…

Bezpečná domácnost pro naše nejmenší

Jakmile spustíme malé dítě na chvíli z dohledu, může se stát neštěstí. Proto je vhodné připravit předem...
více…

Hračky, které zabaví děti na dlouhé hodiny

Hračky a děti patří odjakživa k sobě. Ať už jsou to panenky, autíčka, plyšáci, různé stavebnice, domečky,...
více…

Zábava pro velké kluky aneb RC letadla

Který kluk nesnil o tom, že se stane pilotem. Ať už to byl kolíček na prádlo, papírová vlaštovka či cokoli jiného,...
více…