Mastitida

Ty z nás, které mají za sebou pár měsíců, a možná i pár let kojení, mají většinou s nějakým tím zánětem prsu zkušenosti. V každém případě je dobré o tomto "strašáku kojení" něco vědět.

Příznaky

Bolest, zánět, zduření prsu (většinou v blízkosti bradavky), někdy z bradavky vytéká hnisavá tekutina

Na dotek teplá, tuhá bulka nebo uzel v prsu

Zvýšená teplota, únava, celková slabost

 

Rizikové skupiny

Mastitida, čili infekční zánět prsu, se nejčastěji vyskytuje u kojících žen, zejména v prvních týdnech kojení. Riziko zvyšuje nesprávná technika kojení nebo používání odsávaček mléka. Zřídkakdy vzniká infekce poraněním prsu.

 

Průběh

Mastitida vznikne, když do prsu proniknou bakterie, nejčastěji přes drobné trhlinky (fisury) v bradavce a kolem ní. Bolavé bradavky s trhlinkami jsou běžné u maminek během prvních týdnů kojení. Původcem jsou obvykle bakterie rodu Staphylococcus, které někdy neškodně přežívají na kůži matky i dítěte. Pokud však proniknou do mlékovodů nebo do mléčných žlázek, nacházejí ideální prostředí pro množení. Žena může omylem za mastitidu považovat prokrvení prsu, které je běžné v prvních dnech kojení, když stoupá tvorba mléka. Horečka a hnisavý výtok však upozorní na mastitidu.

Díky odděleným žlázkam a množství tukové tkáně v prsu vzniká spíše ohraničená infekce než její rozšíření do celého prsu. K místu zánětu putují bílé krvinky a obklopují infekční ložisko, čímž vzniká absces. V této fázi bývá prs velmi bolestivý, opuchlý a na dotek horký.

Většina žen dostává při mastitidě horečku nad 38 ° C, pociťuje celkové bolesti svalů a příznaky podobné chřipce.

 

Co dělat

Při mírných formách mastitidy si poradíte i sama, ale pokud problémy trvají déle než 3-4 dny, pokud máte vysokou teplotu (nad 38 ° C), pozorujete příznaky zánětu a silně žlutý výtok z bradavky, vyhledejte lékaře. Na zmírnění bolesti a usnadnění výtoku mléka si přikládejte teplé obklady, případně postižené místo sprchujte teplou vodou s jemnou masáží prsu.

Kojit začněte vždy z postiženého prsu, aby se co nejvíce vyprázdnil. Někdy se zdá, že děti odmítají mléko z nemocného prsu, zřejmě pro jeho slanou chuť způsobenou infekcí. Výživná hodnota mléka se tím však nemění, a kdyby i obsahovalo nějaké bakterie, trávicí šťávy dítěte je zahubí.

Na zmírnění bolestí a snížení teploty se používá paracetamol. Co nejvíce odpočívejte a snažte se předcházet poranění prsů.

 

Léčba

Léky

Při závažné nebo déletrvající mastitidě lékař předepíše antibiotika. Přípravek částečně prostupuje do mléka, ale dítěti neškodí, i když někdy mu může způsobovat průjem.

Mnoho stafylokoků, zejména druhy, které se vyskytují v nemocnicích, odolávají účinkům běžných antibiotik, a když se neléčí speciálními léky, mohou způsobit životu nebezpečné infekce.

 

Operace

Abscesy prsu vyžadují chirurgickou drenáž, která se provádí většinou ambulantně. Dokud se prs nezahojí, je třeba přerušit kojení, ale je nutné několikrát denně jej vyprazdňovat odstřikováním mléka nebo odsávačkou, aby se zabránilo bolestivým otokům.

 

Prevence

Základem prevence mastitidy je správná technika kojení a předcházení vzniku trhlinek v bradavce. Dítě je třeba přikládat k prsu tak, aby mělo v ústech celou bradavku. Před kojením i po něm si umyjte ňadra teplou vodou a osušte.

 

UPOZORNĚNÍ

Pokud žena nekojí a vyskytnou se u ní příznaky mastitidy, měla by okamžitě navštívit lékaře. Každé trvalejší zapálení, bulka či zatvrdnuté místo vyžaduje vyšetření, aby se vyloučila rakovina prsu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Laktační poradkyně

Mnoho maminek v dnešní době se snaží své miminko kojit. Některé ženy nezaznamenaly během kojení téměř žádné...
více…

Kojení a menstruace

Návrat menstruace po porodu bývá u každé ženy odlišný. Mimo jiné obnovení menstruace po porodu ovlivňuje i kojení,...
více…

Kojení a kofein

Kojení vyžaduje určité úpravy a změny v jídelníčku ženy. Je samozřejmé, že se to v období kojení nesmí...
více…

Kde hledat pomoc při kojení?

Přesto, že kojení je jednou z nejpřirozenějších věcí v životě ženy-matky, ne vždy to jde celkem bez problémů....
více…

Bolestivé bradavky při kojení

Kojení může být krásné, ale nejednou je doprovázeno různými problémy. Jednou z častých nepříjemností jsou i...
více…

Samovolný potrat není žádná tragédie, příroda sama zasahuje a dalšímu těhotenství nic nebrání

Samovolný potrat je nejčastější poruchou těhotenství. Takto bývá ukončena zhruba polovina...
více…

Ryby jsou zdravé, ale pozor na ty z kontaminovaných vod!

Jsou opravdu ryby zdravé a pro všechny? Konzumace ryb se mnohdy doporučuje kvůli jejich vysokému obsahu omega-3 mastných...
více…

Těhotenská cukrovka ohrožuje hlavně vývoj miminka

Těhotenská cukrovka není jen banální záležitost. Zatímco budoucí maminka si myslí, že je pouze těhotná, miminko...
více…

Děti, které trpí nadváhou, často měly nízkou porodní váhu

Obezita má kořeny ještě před narozením. Proto, milé maminky, stravujte se zdravě nejpozději během těhotenství,...
více…

Malé děti potřebují železo, ale nic se nemá přehánět

Kojení patří mezi to nejlepší a nejcennější co může matka dítěti do života dát. Přesto jsou ženy, které kojit...
více…