Seznam potravin nevhodných pro děti

Jmenujme několik potravin, které byste měli dětem podávat pouze s přesnou kontrolou.

Sladkosti:

koláčky, sušenky, bonbóny, čokolády, tyčinky, slazené müsli, sladké mléčné výrobky, puding, sladké kakao. Zmrzliny a mražené krémy. Limonády, levné džusy.

 

Slané:

chipsy, krekry, slané cukroví, jakákoliv výrazně přesolená jídla, hranolky, krokety.

 

Živočišný tuk:

kůže z kuřete, slanina, uzeniny, tučné maso, smetana, krémy, majonéza, sýry, máslo, smažená jídla, fritované.

 

Uzeniny:

párky, klobásy, salám ...

 

V principu jde o to, aby vaše děti nedostávaly do svého těla látky, které jim neprospívají. Možná lepší, než výčet konkrétních potravin, bude jmenovat látky, které by děti měly jíst jen opatrně. Mimochodem - nejen vaše děti! I vy, jejich rodiče.

Tuk. Děti potřebují tuk, ale ne živočišný. Je vhodné, pokud velmi přísně zrušíte co nejvíce zdrojů živočišného tuku a vytvoříte tak prostor pro tuk vhodný. Dopřejte svým dětem raději rostlinný tuk, za studena lisované oleje ze semen. Podávejte jim ořechy.

Cukr. Děti potřebují mnoho komplexních sacharidů - ovesné vločky, celozrnné pečivo a chléb jsou ideálním zdrojem energie i živin. Vyhýbejte se však podávání "rychlých sacharidů", tedy pečivu, chlebu a koláčům z bílé mouky. Nedopřávejte jim sladkosti, limonády.

Bílkoviny. Příliš mnoho bílkovin ve stravě zatěžuje organismus, protože při štěpení bílkovin vznikají toxické látky, které mohou vyvolat mnoho problémů. Tyto odpadní složky vznikající při štěpení bílkovin jsou dokonce na seznamu karcinogenních látek.

Sůl. Příliš mnoho soli škodí. Myslete na to, že i oblíbená sojová omáčka a mnoho potravin obsahuje glutamát sodný, tedy jinými slovy sodík a ještě jinými slovy totéž, co obsahuje sůl. Příliš mnoho soli hromadí v těle dětí vodu. To pak zhoršuje energetický výdej. Nadměrné solení je považováno za rizikový faktor při vzniku některých druhů rakoviny.

Fosfor. Fosfor se do vašich dětí dostává nejčastěji ve velkých dávkách a zcela zbytečně! Kyselina fosforečná je oblíbená složka mnohých nápojů typu kola. Fosforečnany se velmi často dávají do tavených sýrů. Časté podávání těchto látek škodí zdraví.

Aditiva (éčka). Ty jsou dnes přidávány téměř do všeho. Většinou jsou, doufejme, neškodné alespoň v malém množství. Ale pokud je něco dobré, děti jsou schopné sníst toho i ve velkém množství. A to může vyvolat problém ...

Pokud se děti stravují nevhodně, mohou na jedné straně přibírat (velký příval energie z jídel) a zároveň přitom trpět i podvýživou (!), Tedy nedostatkem vitaminů, minerálů, antioxidantů (levná strava neobsahuje živiny, jen energii). Nevhodná strava zatěžuje organismus dětí, protože tělo se snaží zbavit různých odpadních látek z přebytku potravy, často nevhodné. Tělo trpí i pro nedostatečný pitný režim. Bublinkové nápoje podporují tělo, aby se vody zbavovalo. A tak jsou přetížené hlavně ledviny, játra. Nedostatek vlákniny v potravě způsobuje problémy s vyprazdňováním, nejčastěji zácpu.

 

Co toto pro vaše děti znamená?

Ano, když se takto popíše dění v organismu, ne každý si umí odvodit, jaké to má následky. Takže pěkně polopatě: Pokud je výživa dětí nevhodná, začíná se objevovat nadváha, jako první viditelný varovný signál. Tuková tkáň produkuje prozánětlivé látky. Takže mlsající a tloustnoucí děti mají v těle zbytečně látky, které urychlují zánětlivý proces. Pokud mají i jiné zánětlivé onemocnění, například astma (to je rovněž zánětlivý stav), tyto faktory se sčítají.

Kromě rostoucí nadváhy můžete u dětí pozorovat častěji infekční onemocnění, různé chřipky, virózy, průjmy a jiné běžné zdravotní potíže. Nejsou ničím výjimečné, ale jsou častěji. Děti s nevhodnou výživou mají zhoršené funkce orgánů odpovědných za imunitu, detoxikaci. Jejich tělo se snaží zbavit se odpadních látek z potravin, nestíhají řešit ještě i infekce.

Pokud takový stav u dětí trvá dlouho, začínají se rozvíjet civilizační choroby. U obézních dětí se dnes objevují onemocnění, která v minulosti postihovala jen dospělé, a to starší lidi. Časté virózy s horším průběhem než u štíhlých dětí, syndrom chronické únavy, diabetes, zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, zhoršený stav kostí.

Takové věci jsou nepříjemné. Jistě chcete pro své děti to nejlepší, ale nebývá lehké zamezit jim v pojídání dobrot. Právě to je úloha rodičů - alespoň někdo by se měl dokázat chovat dospěle. Pokud víme, že nevhodné potraviny dětem škodí, měli bychom jim zamezit přístup k nim. Děti jsou nezralé a mají právo se chovat nezrale - pokud něco chtějí, nedívají se na důsledky. Ale právě úkolem rodiče je usměrnit děti ke správným návykům.

Bohužel, také často dnes vidíme, že i když jsou děti hlídány rodiči, tak jakýkoliv pokus o zdravější výživu je sabotován babičkami, tetami a tchýní, které jim nejednou potají strkají čokoládky. Vždyť jim tak chutná.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Neodejdeš, dokud všechno nesníš

V mnoha rodinách se k prázdnému talíři vztahují různé zajímavé příkazy. Z pohledu obezity u dětí jsou dost...
více…

Může za obezitu dětí televize a pc?

Stručná odpověď zní ano. To, že děti jsou dnes obézní, souvisí také s televizí a počítači. V překladu do...
více…

Obezita u dětí

Žijeme v šílené době. Životní styl, společenské klima, reklama, skladba nabídky v hypermarketech a hlavně tedy...
více…

Kuchařka pro dceru: Chybět by neměla nikomu, kdo je v kuchyni teprve v začátcích

Tato kuchařka se skvěle hodí pro každého, kdo by se chtěl naučit vařit, ale stále tak trochu tápe. Obsahuje totiž...
více…

Obezita a nadváha děti často poznamená nemocemi na celý život

Britští vědci, kteří čtyři roky sledovali přes 6 000 dětí ve věku 11 až 15 let, se domnívají, že pokud je dítě...
více…

Děti, které trpí nadváhou, často měly nízkou porodní váhu

Obezita má kořeny ještě před narozením. Proto, milé maminky, stravujte se zdravě nejpozději během těhotenství,...
více…

Děti potřebují do školy kvalitní svačinu, nedávejte jim místo ní peníze!

Co dát dítěti do školy ke svačině? Mělo by si dítě samo vybrat, co mu chutná? Nebo tuto starost vyřešit určitým...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…

Obezita u dětí a štítná žláza

Onemocnění štítné žlázy je všeobecně známou spolupříčinou vzniku obezity. Pokud se řekne slovo nemoc, víte, že...
více…

Průměrná hmotnost dětí podle věku

Podívejte se na níže uvedený přehled. Je to průměrná doporučená hmotnost dětí podle věku. Dříve, než...
více…