Kojení

Přesto, že je dnes na trhu dostatek různých značek umělých kojeneckých mlék, kojení stále zůstává tím nejlepším způsobem výživy malého miminka.

Doporučuje se výlučně kojit prvních šest měsíců po narození a následně spolu s jinou stravou, dokud to mamince i děťátku vyhovuje.

Kojení má řadu výhod - děti živené mateřským mlékem bývají méně nemocné, protože kojení podporuje imunitu a chrání miminko před nemocemi. Kromě toho je to i pohodlnější, protože potravu pro děťátko má matka stále s sebou, nemusí neustále mýt a sterilizovat dudlíky a lahve a připravovat čerstvé mléko.

Mateřské mléko je vždy v ideální teplotě a s dokonalým složením pro každé miminko. V neposlední řadě je to také jistá úspora financí, protože se nemusí kupovat drahá kojenecká mléka a lahve.

Výlučné kojení - tedy, pokud děťátko nepřikrmujete - vás také do jisté míry chrání před dalším otěhotněním. Navíc, díky kojení se prohlubuje pouto mezi matkou a miminkem.

Pokud žena kojí, pomáhá tím nejen miminku ale i sobě, protože tímto způsobem se jí snadněji podaří dostat na původní váhu před otěhotněním a kojení také působí jako prevence rakoviny prsu.

Přestože je kojení zcela přirozenou záležitostí, pro nejednu maminku to znamená množství trápení a otazníků. Abyste se na kojení připravila, snažte se zjistit si o něm co nejvíce již během těhotenství. Důležité je však i vaše psychické rozpoložení - důvěřujte si a nestresujte se předem, jestli budete schopna kojit a zda budete mít dost mateřského mléka.

Jen velmi malé procento žen není z objektivních příčin schopné kojit, u ostatních to jde. Někdy sice je potřeba překonat různé překážky, ale dá se to.

Nejčastější problémy týkající se kojení bývají bolestivé někdy i krvácející bradavky, ucpané mlékovody, bolestivě nalité prsy a závažnou komplikací je zejména zánět prsu, který se zpravidla neobejde bez léčby antibiotiky.

Kojící maminka by měla mimo jiné dbát na pestrou a vyváženou stravu a dostatek tekutin. Ve stravě by se však neměly objevovat dráždivé potraviny, které by mohly u miminka způsobit bolesti bříška nebo alergickou reakci. Kojící ženy by se proto měly alespoň v prvních měsících vyhýbat luštěninám, cibuli, česneku, zelí a jiným potravinám, které nafukují.

Vhodné nejsou ani citrusy, jahody, rajčata, čokoláda a oříšky kvůli možné alergické reakci u miminka. Z tekutin jsou nejvhodnější čaje pro kojící maminky, ale i pramenité vody (z bublinkových minerálek by mohlo mít děťátko problémy s bříškem). Nedoporučuje se káva, přeslazené nealkoholické nápoje či alkohol.

Pokud se během kojení objeví různé laktační krize - například snížená tvorba mateřského mléka, miminko odmítající pít z prsu apod., - lze se obrátit na laktační poradkyni. Jejich seznam se dá najít v některých "maminkovských" časopisech, ale také na internetu.

Kojení nemusí být vždy procházka růžovou zahradou a nejednou bývá protkáno různými obtížemi a překážkami. Ale je to to nejlepší, co svému miminku můžete dát a proto se snažte udělat vše pro to, abyste svého drobečka mohla úspěšně kojit.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Příprava na kojení

O významu kojení pro miminko i pro maminku není pochyb. Mnoho maminek má však z kojení obavy. Bojí se, jak tento úkol...
více…

Pomůcky při kojení

Dnešní maminky mají k dispozici mnoho pomůcek, které mohou během kojení využívat a díky kterým si tuto činnost...
více…

Polštář na kojení (kojící polštář)

V dnešní době je kojení velmi vyzdvihováno jako dokonalý způsob výživy pro děťátko. Kojení je sice krásné, ale...
více…

Polohy při kojení

Kojení, i když se to tak na první pohled nemusí zdát, je pro maminku nejednou zatěžkávací zkouška i v tom, že je...
více…

Laktační poradkyně

Mnoho maminek v dnešní době se snaží své miminko kojit. Některé ženy nezaznamenaly během kojení téměř žádné...
více…

Kojení a kofein

Kojení vyžaduje určité úpravy a změny v jídelníčku ženy. Je samozřejmé, že se to v období kojení nesmí...
více…

Kojení a jeho výhody

Přesto, že dnešní umělá kojenecká mléka jsou na vysoké úrovni a svým složením se snaží co nejvíce přiblížit...
více…

Kde hledat pomoc při kojení?

Přesto, že kojení je jednou z nejpřirozenějších věcí v životě ženy-matky, ne vždy to jde celkem bez problémů....
více…

Do kdy kojit?

Kojení je v dnešní době velmi populární a vyzdvihováno. Kojit malé miminko není nic neobvyklého, kojení...
více…

Kojení vyžaduje stravu plnou vitaminů a dostatek tekutin

Aby byly ženy po porodu zdravé, tvořilo se jim dostatek mléka a byly i během cvičení plné energie, měly by pečlivě...
více…