A co vegetariánství v těhotenství?

V historii lidstva byl vegetariánský způsob života často kritizován. Naneštěstí, i dnes dochází k špatnému pochopení i strachu z vegetariánství.

 

Jednou z mylných představ je, že vegetariánská strava neobsahuje dostatečný příjem látek, které jsou potřebné pro normální a zdravý růst člověka jako takového, a není vhodná ani v období těhotenství. Pokud je žena v jiném stavu, stoupá u ní potřeba zvýšeného příjmu výživných látek. Je to nejen kvůli změnám, které se odehrávají v těle ženy, ale i kvůli plodu. Doporučený příjem vitaminů a minerálů je v těhotenství vyšší než u ostatních žen, protože těhotná žena má zvýšenou potřebu příjmu bílkovin i sacharidů. Zdravá strava bohatá na živiny připraví budoucí maminku na početí, vývoj a růst miminka. Je dobré, pokud si žena udržuje optimální váhu, protože je dokázáno, že tělo funguje nejlépe v rozmezí + / - 10% k optimální váze. Mnoho těhotných žen - vegetariánek se obává, že nemá dostatečný příjem bílkovin. Pokud nejedí maso ani ryby, bude pro ně obtížnější mít dostatek vitaminu B12, zinku a železa. Proto je velmi důležité, aby vegetariánky konzumovaly v těhotenství stravu bohatou na výživné látky. V následujících řádcích se pokusíme vysvětlit, které stopové prvky, bílkoviny a výživné látky nezbytné v těhotenství, najdeme ve vegetariánské stravě.

 

Bílkoviny

Bílkoviny nejsou jen zdrojem energie. Jsou důležité pro růst buněk a jejich dělení, tvorbu enzymů, také jsou velmi důležité při růstu tkáně, potřebné pro růst plodu a placenty. Dostatečný příjem bílkovin zajistí mléčné výrobky, ořechy, semínka a cereálie. Kombinace těchto potravin, které se jedí v různých obměnách každý den, je nejlepším způsobem, jak dodat tělu to, co potřebuje. Lékaři doporučují v těhotenství zvýšený příjem bílkovin o deset gramů denně. Takové množství bílkovin najdeme ve 2 šálcích sojového mléka, v 90 gramech tofu.

 

Železo

Potřeba příjmu železa je v těhotenství vyšší, protože tělo potřebuje vytvořit více krve pro sebe a také pro plod. Těhotné ženy by měly najít železo v tofu, zelené zelenině, v luštěninách a zrnu.

 

Vápník

Vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky, získávají vápník z mléka a sýra. Mnohé sójové a rýžové mléko, ovocné šťávy či cereálie jsou plné vápníku. Ten se nachází také v sójových bobech, tuřínu a tofu.

 

Minerály

Těhotná vegetariánka může získat všechny potřebné minerály z bohaté vegetariánské stravy, do níž patří: fazole, sója, čočka, cereálie, všechny druhy zeleniny, semínka, ořechy, mléko a mléčné výrobky.

 

Tuky

Tuky představují zdroj energie pro tělo, podporují vstřebávání vitamínů A, D, E a K, pomáhají spoluvytvářet buněčné membrány a jsou velmi potřebné pro syntézu mastných kyselin. Na závěr ještě uvedeme několik potravin, které jsou zdrojem "dobrých" tuků: lněná semínka, sójový olej, olivový olej, mléko, luštěniny a mléčné výrobky.

Ať už jste vegetariánka nebo ne, vězte, že i v období těhotenství existují vegetariánské potraviny, které vám dodají přiměřené a nezbytné množství živin. 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jaká má být výživa těhotné ženy?

Vývoj dítěte v těle matky je ohromující. Za 38 týdnů se z drobné buňky vyvine organismus s hmotností 3,5 kg. Zdravý...
více…

Proč je zácpa, častý problém těhulek?

Činnost střev a vyprazdňování je velmi individuální. Za normální se považuje frekvence od 3 stolic denně až po 3...
více…

Jak nepřibrat příliš mnoho v těhotenství?

Čekám naše třetí děťátko, vytouženou holčičku. Doma máme už dva starší syny - školáky.  Při prvním...
více…

Strava při kojení

Při kojení předává maminka důležité látky a živiny svému miminku. Mateřské mléko je ideální pro dítě svým...
více…

Kuchařka pro dceru: Chybět by neměla nikomu, kdo je v kuchyni teprve v začátcích

Tato kuchařka se skvěle hodí pro každého, kdo by se chtěl naučit vařit, ale stále tak trochu tápe. Obsahuje totiž...
více…

Samovolný potrat není žádná tragédie, příroda sama zasahuje a dalšímu těhotenství nic nebrání

Samovolný potrat je nejčastější poruchou těhotenství. Takto bývá ukončena zhruba polovina...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Ryby jsou zdravé, ale pozor na ty z kontaminovaných vod!

Jsou opravdu ryby zdravé a pro všechny? Konzumace ryb se mnohdy doporučuje kvůli jejich vysokému obsahu omega-3 mastných...
více…

Těhotenská cukrovka ohrožuje hlavně vývoj miminka

Těhotenská cukrovka není jen banální záležitost. Zatímco budoucí maminka si myslí, že je pouze těhotná, miminko...
více…

Obaly s obsahem bisfenolu brání dokonce i umělému oplodnění!

Dříve si ženy s otěhotněním nedělaly starosti. Tedy spíše dělaly, ale více s nechtěným otěhotněním, než s...
více…