Jaká by měla být výživa při těhotenské cukrovce?
Těhotenská cukrovka (gestační diabetes mellitus) je speciální typ cukrovky, který se objevuje během těhotenství a po porodu spontánně ustoupí. Její léčba spočívá zejména v úpravě výživy a životosprávy.
V dnešní době se stále více upouští od názvu diabetická dieta, protože současná výživová doporučení pro diabetiky se pouze mírně liší od zásad správné výživy, které by měl dodržovat každý, kdo chce být zdravý. Cílem výživových doporučení při diabetu je udržování hladiny cukru v krvi v normálních hodnotách.
Vhodné a nevhodné cukry
Největší nárůst hladiny cukru v krvi způsobují jednoduché sacharidy - cukry, které rozpoznáme podle jejich sladké chuti. Krystalový cukr, sladké druhy pečiva, zákusky, čokoláda, sladké pokrmy, slazené nápoje, kompoty, med, zmrzlina, kandované ovoce a jiné sladkosti patří při těhotenské cukrovce mezi nevhodné potraviny. Jejich příjem se doporučuje výrazně omezit. Pokud nás chuť na sladké neúprosně pronásleduje, lepší je drobnou sladkost zkonzumovat jako součást většího pokrmu, například oběda nebo večeře. Hladina cukru se nezvýší v takové míře, jako kdyby se pamlsek konzumoval samostatně. Je třeba pamatovat, že nemalé množství jednoduchých cukrů je také v ovoci, které také nelze konzumovat v libovolném množství.
Organismus však pro svou řádnou funkci potřebuje i cukry. Při diabetu se zařazují do stravy zejména složité cukry - polysacharidy, které nezvyšují hladinu glukózy v krvi tak prudce jako jednoduché cukry. Podobně jako u zdravých lidí, i u diabetiků tvoří polysacharidy hlavní složku stravy – mají představovat 50-55% z celkového příjmu energie. Jejich zdrojem je chléb, pečivo, rýže, pohanka, těstoviny a další výrobky z obilovin, luštěniny, kukuřice, brambory a zelenina.
Používání umělých sladidel (např. sacharin, aspartam, acesulfam, cyklamát) je během těhotenství nevhodné.
Sacharidové výměnné jednotky
Jednodušší sledování příjmu cukrů umožní letáček či brožura s údaji o sacharidových výměnných jednotkách. Jedna sacharidová jednotka je množství potraviny v gramech, které obsahuje 10 g sacharidů, což je například půl grahamové rohlíku nebo 200 g jogurtu či jeden pomeranč. Při těhotenském diabetu je povoleno přibližně 250 gramů sacharidů na den (225-275), to odpovídá 25 sacharidovým jednotkám. V rámci tohoto počtu sacharidových jednotek si budoucí maminka může do jídelníčku pestře kombinovat různé potraviny podle vlastní chuti a stravovacích zvyklostí.
Při rozhodování, zda je potravina vhodná či nikoli, napomůže i údaj o jejím glykemickém indexu. Informuje, v jaké míře daná potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým glykemických indexem způsobují velký nárůst glykémie, proto se diabetikům nedoporučují. Naopak, základem stravy by měly být potraviny s nízkým glykemickým indexem (pod 50).
Pravidelná a pestrá strava
Při těhotenské cukrovce je důležité dodržovat pravidelnost ve stravování, kterou lze předejít zbytečnému a nežádoucímu kolísání hladiny cukru v krvi. Budoucí maminka má jíst 5-6 x denně, přibližně v 3 hodinových odstupech. Doporučují se tři větší pokrmy a mezi nimi 2-3 lehčí, menší jídla. Správné je denní dávku cukrů rovnoměrně rozdělit v rámci jednotlivých jídel.
Předpokladem dostatečného příjmu všech živin je pestrá strava a pestrá diverzifikace různých potravin.
Pomůže dostatek vlákniny
Prospěšnou součástí výživy při diabetu je vláknina, která zpomaluje vstřebávání sacharidů z trávicí soustavy do krve. Zabraňuje tím nadměrně rychlému vzestupu hladiny cukru. Příjem vlákniny lze zvýšit upřednostňováním celozrnných obilných výrobků před bílými. Jejím bohatým zdrojem je zelenina a ovoce, které by měly být součástí každého denního pokrmu. Nachází se i v luštěninách, ovesných vločkách nebo semínkách olejnatých plodin.
Nápoje
Při výběru nápojů nezapomínejme, že velké množství cukru obsahují i slazené nápoje a džusy. Hladinu cukru zvyšuje i laktóza - mléčný cukr, proto mléko a mléčné nápoje se také započítávají do množství zkonzumovaných sacharidových jednotek.
Hlídejte si hmotnost
Hladinu cukru v krvi nepříznivě ovlivňují kila navíc. V těhotenství je přibírání samozřejmostí, pokud ale kila přibývají rychleji než by měla, mohou se podílet na vzniku těhotenské cukrovky. Těhotná žena musí jíst za dva, neznamená to však, že by měla konzumovat dvojnásobné porce jídla. Denní potřeba kalorií se v těhotenství zvyšuje pouze přibližně o 300 kcal. V prvních třech měsících těhotenství by měl být přírůstek hmotnosti asi 2 kg, později průměrně 350 g týdně. Budoucí maminka by během těhotenství měla celkově přibrat 8-12 kg, v případě obezity pouze 7 kg.
Pravidelný pohyb
prospívá látkové přeměně cukrů a je i účinnou prevencí nadměrného přírůstku. Sport, fyzická aktivita v mírném tempu by se měla stát během těhotenství každodenní součástí denního režimu.
Podávání inzulínu
Pokud změna výživy a životosprávy nedostačuje a hladina cukru se neupraví, nezbytné je i podávání inzulínu. Neléčená cukrovka v těhotenství může způsobit komplikace při porodu a je rizikem zejména pro dítě. Těhotenské cukrovce je třeba věnovat patřičnou pozornost, dodržovat vhodný stravovací režim a další doporučení lékaře.