Pálení žáhy při těhotenství?

Když mi babička říkala, jak ji pálí žáha, nevěděla jsem, o čem mluví. Pálení žáhy jsem neznala, dokud jsem neotěhotněla. A pak to začalo - ten strašný pocit, že se vám vrací obsah žaludku zpět tudy, kudy se dostal dovnitř ... Pálení až v hrdle.

 

Člověk spí v polosedě, lépe řečeno nespí, protože spánku nejenže brání bříško s miminkem, které začne kopat právě tehdy, když si lehnete do postele a chcete si odpočinout, ale ještě i ta žáha! A tak jsem (jako mnohé jiné nastávající maminky) běhala do kuchyně a zkoušela různé babské recepty. Ještě dnes si pamatuji, jak mě pálila žáha, když mě převezli na oddělení šestinedělí, až jsem si musela zvednout postel do polosedu. Pak jsem na chvíli usnula, ráno v šest mi donesli miminko a s překvapením jsem zjistila, že pálení žáhy skončilo.

 

Pálení žáhy - častý problém

Pálení žáhy není v těhotenství ničím výjimečným. Způsobují ho žaludeční kyseliny, které se dostávají zpět do jícnu. Člověk pociťuje pálení za hrudní kostí, až bolest, kterou si dokonce někteří zaměňují s bolestí při infarktu! V ústech se může objevit nepříjemný hořkokyselý pocit, který se podobá pocitům po zvracení. Po porodu se pálení žáhy ztratí. Pyróza nebo pálení žáhy trápí během těhotenství asi dvě třetiny žen. Vyskytuje se nejčastěji na začátku těhotenství a přetrvává v prvních dvou měsících. Ani na konci těhotenství však její výskyt není vzácný. Pálení žáhy může patřit k prvním příznakům těhotenství a nejsou vzácné případy, že začne hned po otěhotnění! Jedna maminka o svém problému píše: "Prakticky už asi týden po oplodnění mě začala nesnesitelně pálit žáha, cítím ji až v ústech. Spím podložená 5 polštáři, z čehož mám celá bolavá záda. Díky pálení žáhy a špatnému trávení se stále budím, prospím tak maximálně 5 hodin přerušovaného spánku. "

 

Proč pálí žáha

Změny trávicích procesů v žaludku bývají způsobené progesteronem - těhotenským hormonem. Příčinou bývá změna motility, "pohyblivosti" žaludku s následným refluxem, návratem jeho obsahu do jícnu. Pocit pálení v oblasti žaludku může trvat i několik hodin, případně se opakuje po každém jídle. Příznaky se zhoršují v poloze ležmo. Další příčinou pálení žáhy zejména v pokročilém stadiu těhotenství je tlak zvětšující se dělohy na žaludek.

 

Mléko zabírá jen na chvilku

Existuje spousta "babských receptů", co na žáhu zabírá. Jedním z nich je mléko. Když jsem se ptala lékaře na jeho názor na užívání mléka při pálení žáhy, řekl mi, že sice v prvním okamžiku mléko neutralizuje kyselinu v jícnu, a tedy žáha opravdu na chvíli přestane pálit, ale jelikož v žaludku podporuje vylučování kyselin, je výsledný efekt ještě horší. Dalšími "zaručeně ověřenými" jsou jogurt a kefír, citrusy, ocet, pikantní koření, nastrouhaná mrkev, suchary či rýžové chlebíčky (tzv. "polystyrény"), jablko, nastrouhané mandle, bramborová šťáva, čaj z meduňky lékařské a heřmánku. A opravdu – mnoho z nich zabralo. Mnoho však ne, je to individuální. Někomu např. pomáhá citrónová šťáva a některá maminka ji nemůže ani vidět.

 

Nevhodné potraviny

Některé potraviny uvolňují svěrač jícnu, čímž se pálení žáhy ještě zhorší. Proto je lepší vyhnout se jim. Patří k nim káva, čokoláda (bílá čokoláda je dovolena), rajčata, alkoholické nápoje, tučná jídla, horké nápoje. Pokud vám způsobují pálení žáhy i jiné potraviny, omezte jejich konzumaci.

 

Soda hydrogenuhličitan a léky

Soda hydrogenuhličitan neutralizuje žaludeční kyselinu, avšak její časté užívání se nedoporučuje. V zásadě by neměla dělat velký problém. Přirozené prostředí v žaludku je však kyselé, hydrogenuhličitan jej neutralizuje. Tím může způsobit poruchy trávení, intenzivnější produkci žaludeční kyseliny a to je pak začarovaný kruh. V případě potřeby je možné použít léčiva - antacida. Jiný druh léčby je nezbytné konzultovat s lékařem.

 

Jak omezit pálení žáhy

Nejlepší prevencí je jíst nedráždivé jídlo v malých dávkách několikrát denně.  

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jaká má být výživa těhotné ženy?

Vývoj dítěte v těle matky je ohromující. Za 38 týdnů se z drobné buňky vyvine organismus s hmotností 3,5 kg. Zdravý...
více…

Proč je zácpa, častý problém těhulek?

Činnost střev a vyprazdňování je velmi individuální. Za normální se považuje frekvence od 3 stolic denně až po 3...
více…

Jak nepřibrat příliš mnoho v těhotenství?

Čekám naše třetí děťátko, vytouženou holčičku. Doma máme už dva starší syny - školáky.  Při prvním...
více…

Strava při kojení

Při kojení předává maminka důležité látky a živiny svému miminku. Mateřské mléko je ideální pro dítě svým...
více…

Kuchařka pro dceru: Chybět by neměla nikomu, kdo je v kuchyni teprve v začátcích

Tato kuchařka se skvěle hodí pro každého, kdo by se chtěl naučit vařit, ale stále tak trochu tápe. Obsahuje totiž...
více…

Samovolný potrat není žádná tragédie, příroda sama zasahuje a dalšímu těhotenství nic nebrání

Samovolný potrat je nejčastější poruchou těhotenství. Takto bývá ukončena zhruba polovina...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Ryby jsou zdravé, ale pozor na ty z kontaminovaných vod!

Jsou opravdu ryby zdravé a pro všechny? Konzumace ryb se mnohdy doporučuje kvůli jejich vysokému obsahu omega-3 mastných...
více…

Těhotenská cukrovka ohrožuje hlavně vývoj miminka

Těhotenská cukrovka není jen banální záležitost. Zatímco budoucí maminka si myslí, že je pouze těhotná, miminko...
více…

Obaly s obsahem bisfenolu brání dokonce i umělému oplodnění!

Dříve si ženy s otěhotněním nedělaly starosti. Tedy spíše dělaly, ale více s nechtěným otěhotněním, než s...
více…