Pálení žáhy při těhotenství?
Když mi babička říkala, jak ji pálí žáha, nevěděla jsem, o čem mluví. Pálení žáhy jsem neznala, dokud jsem neotěhotněla. A pak to začalo - ten strašný pocit, že se vám vrací obsah žaludku zpět tudy, kudy se dostal dovnitř ... Pálení až v hrdle.
Člověk spí v polosedě, lépe řečeno nespí, protože spánku nejenže brání bříško s miminkem, které začne kopat právě tehdy, když si lehnete do postele a chcete si odpočinout, ale ještě i ta žáha! A tak jsem (jako mnohé jiné nastávající maminky) běhala do kuchyně a zkoušela různé babské recepty. Ještě dnes si pamatuji, jak mě pálila žáha, když mě převezli na oddělení šestinedělí, až jsem si musela zvednout postel do polosedu. Pak jsem na chvíli usnula, ráno v šest mi donesli miminko a s překvapením jsem zjistila, že pálení žáhy skončilo.
Pálení žáhy - častý problém
Pálení žáhy není v těhotenství ničím výjimečným. Způsobují ho žaludeční kyseliny, které se dostávají zpět do jícnu. Člověk pociťuje pálení za hrudní kostí, až bolest, kterou si dokonce někteří zaměňují s bolestí při infarktu! V ústech se může objevit nepříjemný hořkokyselý pocit, který se podobá pocitům po zvracení. Po porodu se pálení žáhy ztratí. Pyróza nebo pálení žáhy trápí během těhotenství asi dvě třetiny žen. Vyskytuje se nejčastěji na začátku těhotenství a přetrvává v prvních dvou měsících. Ani na konci těhotenství však její výskyt není vzácný. Pálení žáhy může patřit k prvním příznakům těhotenství a nejsou vzácné případy, že začne hned po otěhotnění! Jedna maminka o svém problému píše: "Prakticky už asi týden po oplodnění mě začala nesnesitelně pálit žáha, cítím ji až v ústech. Spím podložená 5 polštáři, z čehož mám celá bolavá záda. Díky pálení žáhy a špatnému trávení se stále budím, prospím tak maximálně 5 hodin přerušovaného spánku. "
Proč pálí žáha
Změny trávicích procesů v žaludku bývají způsobené progesteronem - těhotenským hormonem. Příčinou bývá změna motility, "pohyblivosti" žaludku s následným refluxem, návratem jeho obsahu do jícnu. Pocit pálení v oblasti žaludku může trvat i několik hodin, případně se opakuje po každém jídle. Příznaky se zhoršují v poloze ležmo. Další příčinou pálení žáhy zejména v pokročilém stadiu těhotenství je tlak zvětšující se dělohy na žaludek.
Mléko zabírá jen na chvilku
Existuje spousta "babských receptů", co na žáhu zabírá. Jedním z nich je mléko. Když jsem se ptala lékaře na jeho názor na užívání mléka při pálení žáhy, řekl mi, že sice v prvním okamžiku mléko neutralizuje kyselinu v jícnu, a tedy žáha opravdu na chvíli přestane pálit, ale jelikož v žaludku podporuje vylučování kyselin, je výsledný efekt ještě horší. Dalšími "zaručeně ověřenými" jsou jogurt a kefír, citrusy, ocet, pikantní koření, nastrouhaná mrkev, suchary či rýžové chlebíčky (tzv. "polystyrény"), jablko, nastrouhané mandle, bramborová šťáva, čaj z meduňky lékařské a heřmánku. A opravdu – mnoho z nich zabralo. Mnoho však ne, je to individuální. Někomu např. pomáhá citrónová šťáva a některá maminka ji nemůže ani vidět.
Nevhodné potraviny
Některé potraviny uvolňují svěrač jícnu, čímž se pálení žáhy ještě zhorší. Proto je lepší vyhnout se jim. Patří k nim káva, čokoláda (bílá čokoláda je dovolena), rajčata, alkoholické nápoje, tučná jídla, horké nápoje. Pokud vám způsobují pálení žáhy i jiné potraviny, omezte jejich konzumaci.
Soda hydrogenuhličitan a léky
Soda hydrogenuhličitan neutralizuje žaludeční kyselinu, avšak její časté užívání se nedoporučuje. V zásadě by neměla dělat velký problém. Přirozené prostředí v žaludku je však kyselé, hydrogenuhličitan jej neutralizuje. Tím může způsobit poruchy trávení, intenzivnější produkci žaludeční kyseliny a to je pak začarovaný kruh. V případě potřeby je možné použít léčiva - antacida. Jiný druh léčby je nezbytné konzultovat s lékařem.
Jak omezit pálení žáhy
Nejlepší prevencí je jíst nedráždivé jídlo v malých dávkách několikrát denně.