Jahody chrání mozek?

Konečně začíná sezóna domácího ovoce a jsou zde jahody - člen rodiny ružovitých rostlin (Rosacea). Rostou (více než 400 kultivarů!) v zahradě nebo divoce v lesích po celé Evropě.

Jahody obsahují asi 6-9% cukru (fruktóza a glukóza), což je málo na to, aby se jich diabetici nebo hubnoucí lidé museli bát. Jahody jsou ve skutečnosti pro obě skupiny velmi vhodné ovoce (vlastně jako většina ovoce, což možná zní nezvykle vedle starých doporučení pro diabetiky), protože obsahují fruktózu, která pro využití v těle nepotřebuje inzulín a také chrom, který je pro zpracování cukru v organismu důležitý (je aktivní součástí i některých syntetických antidiabetických přípravcích).

Vysoký obsah ovocných kyselin (kyselina citronová a jablečná) má na trávicí systém dezinfekční účinky a zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin. Na trávicí trakt a srdečně-cévní systém příznivě působí pektin (vláknina, která snižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karoten, flavonoidy a třísloviny. Také vitaminy B, fosfor, železo, mangan a měď dělají z jahod skutečně kvalitní ovoce.

Určitě vám neunikla barva jahod - červená. Je způsobena přítomností rostlinných pigmentů (polyfenolů), které mají výrazný antioxidační účinek. Ten je dokonce tak silný, že jahody patří spolu s borůvkami a brusinkami k nejsilnějším potravním antioxidantům vůbec. Jahody dávám do pozornosti zejména těm, kteří chtějí chránit svůj mozek: jahody mají ochranný účinek na nervové buňky. Jeden šálek jahod účinně chrání mozek 6-12 hodin - ještě déle než nejtmavší borůvky.

A víte proč jsou syntetické jahodové aroma v pudincích, zmrzlině, nápojích jen trapnou karikaturou přírodní chutě? Aroma jahod totiž patří mezi nejkomplikovanější v přírodě vůbec - skládá se z více než 300 známých a množství neznámých látek. Kdo by to kdy v laboratoři namíchal? To však může být i důvod, proč jsou někteří lidé na jahody alergičtí. Žádám proto k opatrnosti zejména při zavádění jahod do jídelníčku kojenců. Po první konzumaci jahod dítě pár dní pozorujte, zda se neobjeví alergické příznaky.

Pokud máte své vlastní jahody, sbírejte je hned poté jak uschne ranní rosa. A jezte POUZE zdravé kusy. Avšak nejen plody jsou zdravé. Od května do srpna můžeme sbírat i listy - zejména z lesních jahod. Pro vysoký obsah tříslovin, éterických olejů, vitaminu C (až 380mg/100g!), Alkaloidů, glykosidu fragarínu, flavonoidů kvercetínu a kvercitrínu je lze využít při léčbě hypertenze, gynekologických onemocnění, dny a zánětlivých onemocněních kloubů, ledvinových kamenů, zánětech žaludeční a střevní sliznice a podobně.

Ve Francii se prý používá "jahodová maska". Má odstraňovat pihy: směs jahod a citronové šťávy se vtírá do pokožky. Tato maska pročišťuje pleť, pihy blednou a zlepšuje celkový stav pokožky. Přiznávám: s tímto nemám vlastní zkušenost.

Pokud nepotřebujete jahodovou masku, zkuste jahodovou kúru: během několika dnů snězte jen 1-2 kg jahod denně rozdělených do několika dávek! Taková kúra je lahodná, pročišťuje krev, ledviny, střevo i klouby.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…

Jaké existují druhy diet?

Neboť mnohé země, zejména ty vyspělejší, bojují se stále větší obezitou, éra diet stále vzkvétá. I když...
více…

Jak tlumit pocity hladu?

Návaly hladu popadly již každého z nás alespoň jednou. Většinou za to mohou nesprávné stravovací návyky, ranní...
více…

Kila dolů - jak na to?

Téměř každý z nás zřejmě vyzkoušel nějakou tu dietu. Někteří úspěšně, jiní méně. Na kila navíc má...
více…

Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…

Jak grilovat zdravěji a bez rizika?

Grilovat je umění, tvrdí ti, co rádi a často pracují s roštem. Mají pravdu, ale zatímco oni myslí jen na...
více…