Masáž a její působení

Účinek masáže je znám již z dob říčních civilizací. Tajemství této příjemné regenerační procedury už znali staří Číňané, Egypťané či později Římané.

Masáž je obecně činnost, při níž působením na povrch těla mechanickými podněty se snažíme docílit v těle masírované osoby pozitivní změny. Účinek masáže je závislý na použitých masérský hmatech. Každý z nich má své osobité vlastnosti, které jim umožňují ovlivňovat organismus jako celek nebo jeho jednotlivé části. Nezanedbatelnou skutečností je přitom fakt, kdo a jak tyto hmaty používá. Kromě masáže známe i například automasáž, čili masírování sebe samého. Většina lidí mi dá asi za pravdu, že i kdybychom hmaty ovládali velmi dobře, nedocílíme takový účinek jako pod rukama zkušeného odborníka

Výsledkem působení masáže je celkový účinek na organismus. Hmaty působí na jednotlivé části těla a centrální nervový systém podněty vyhodnocuje a reaguje na ně. Masáž se tak skládá z řady malých dílčích účinků. Výsledkem může být více místní působení nebo celkové působení na organismus.

Bezprostředním orgánem lidského těla, na který působí ruce maséra, je kůže. Účinky na ni jsou mnohostranné. Především však dochází k oteplení a prokrvení kůže a následně ke stejnému účinku na svaly. Během masáže dále dochází k odstraňování odumřelých částí kůže a suchých výměšků kožních mazových žláz. Zlepšuje se tak kožní dýchání a uvolní se vyústění potních a mazových kanálků. Kůže se vlivem pravidelné masáže zpevní a stane se pružnější.

Mechanickým působením masáže se zlepšuje krevní a mízní oběh v podkožní tkáni. Usnadňuje se tak odplavování metabolitů do cév a z nich pak do vylučovacích orgánů. Aplikací silné masáže lze dokonce docílit i částečné narušení tukové tkáně, nebo alespoň zabránit jeho ukládání.

Masáž aplikovaná na podkožní tkáň v okolí kloubů, může příznivě působit na jejich pohybový rozsah. Zvyšuje pružnost pouzdra, snižuje otoky a odstraňuje usazeniny solí.

Asi nejdůležitějším účinkem je ve sportovní masáži účinek na svalový aparát. Ve svalech se nachází velké množství vlásečnic, které jsou v klidu uzavřeny. Během masáže se však uvolní a zvýší se tak přívod živin a kyslíku do svalů. Aby mohly svaly pracovat, nesmí být ani ochablé ani ve velkém napětí (svalový tonus). Vlivem masáže se dostanou do optimálního tonu svaly ochablé stejně jako ty příliš napjaté. Je třeba si však uvědomit, že podle tonu je třeba volit jiný typ masáže. Při ochablých svalech to bude dráždivá masáž a při svalech v napětí uvolňující.
Zajímavým účinkem masáže je jeho vliv na ztluštění svalových vláken (hypertrofie). Kdysi se této skutečnosti přisuzoval přehnaný význam. V současnosti však převládají názory, že hypertrofii můžeme dosáhnout masáží jen u velmi slabých jedinců. U většiny lidí je hypertrofie nepatrná a zanedbatelná.

Účinek na krevní a mízní systém má v konečném důsledku význam pro celý organismus. Výsledkem zvětšování a otevírání vlásečnic je zrychlení krevního oběhu a snížení odporu proti proudění krve v tepnách. Prokrvení periferních částí (kůže a svalů) zlepšuje odtok přebytečné krve z vnitřních orgánů a tak dochází i ke zlepšení distribuce krve.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak si vyrýsovat svaly na břiše

Kdo by netoužil po vyrýsovaném bříšku s viditelnými svaly, kterými se později může pyšnit v letních měsících?...
více…

Celulitidu zmírní správné sezení, plavání a pití vody

Celulitida je problém, který nevyřeší zakoupení anticelulitidního krému, byť by byl sebevíc drahý. Určitě je...
více…

Fitness stojí peníze, ale je to dobrá investice do zdraví a krásné postavy

Zaplatila jste si členství do fitness centra? Pravidelně cvičíte, ale výsledky se nedostavují? Vydržte a zamyslete se...
více…

Cvičení v horkých dnech má své zásady, které je třeba v zájmu ochrany zdraví dodržovat

Venku je horko k zalknutí, lidé se sotva vlečou po ulicích a najednou uvidí běžce a diví se, jak to v pohodě zvládá....
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Krásné ruce s pomocí zubního kartáčku a rybího tuku

Vyděsily vás první příznaky stárnutí v obličeji? Tak to se podívejte pozorně na své ruce. Tam totiž zub času...
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…