Jak posílit imunitní systém?

Skončilo léto a od té doby jste téměř v jednom kuse nemocní? Trápí Vás často angíny a chřipky? Začne přechodné období a Vy už trpíte při představách, že kolotoč infekci dýchacích cest v rodině skončí v lepším případě v březnu?

Důvodem takových situaci je, že imunitní systém (imunita), který má za úkol chránit naše tělo před vstupem cizího "agresora" vyvolávajícího nákazu, nepracuje spolehlivě. Příčin může být samozřejmě více, ale nejčastěji je odolnost oslabena nesprávnou stravou a vyčerpávajícím způsobem života.

Na podzim a v zimě nejsme často nemocní proto, že by těch bakterií a virů bylo kolem nás mnohem více než v létě. Ten skutečný důvod je, že v zimě naše "ochranka" nemá dostatečnou výživu (vitamíny, minerály, stopové prvky, fytochemikálie) a na druhé straně je vyčerpána (chlad a prudké změny teploty při přechodu do různých prostředí, nedostatek slunečního světla, nedostatek pohybu. ..)

Dá se s tím něco udělat? Samozřejmě! Na podporu imunity Vám nabízíme osvědčený program:

Začněte: buďte kreativní a zařaďte nějak do jídelníčku kromě ostatních potravin každý den alespoň:

1 stroužek česneku (účinné látky: allicin, selen)

2 citrusy (účinné látky: vitamin C, rutin, karotenoidy, limonen, monoterpen, flavonoidy, glukaráty, vláknina, draslík)

3 jablka (účinné látky: vitamin C, salicyláty, pigmenty, fenolové kyseliny, vlákninu, draslík)

4 lžíce ovesných vloček (účinné látky: vitaminy skupiny B, železo, vláknina, hořčík, lignany, fenolové kyseliny, fytoestrogeny)

5 ořechů (účinné látky: vitamíny E a A, nenasycené mastné kyseliny, arginin, kyselina elagová, vláknina, měď, železo, hořčík)

start = šálek zeleniny (účinné látky: lykopen, lutein a jiné karotenoidy, izotiokyanáty, indol, flavonoidy, kyselina listová a jiné vitaminy, minerály, vláknina)

Zkuste to. Je to chutnější, přirozenější a bezpečnější než léčba.

comments powered by Disqus

Podobné články


Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii

Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Pivo je vhodný nápoj po chemoterapeutické léčbě

Pivo je sice alkoholický nápoj, ale v rozumné míře je to i nápoj plný vitaminů, které mohou pomáhat nejen jako...
více…

Milenecká ruka, zdravotní komplikace z manželské postele

Společná manželská postel má nesporné výhody, ale i nevýhody. Objímání milujícího partnera ve spánku sice...
více…

Máte svoji lékárničku pod kontrolou?

Zřejmě by se v našich domácnostech nenašla rodina, která nevlastní lékárničku. Určitě různě velkou a různě...
více…

Nebezpečí z prošlých, dlouho skladovaných a špatně upravených potravin

Zdravá výživa bez zbytečných zdravotních komplikací, to především správná technika vaření a uchovávání...
více…

Pásový opar obvykle udeří v době snížené imunity

Pásový opar - herpes zoster, je hodně bolestivé, infekční onemocnění kůže. Způsobuje ho virus s názvem Varicella...
více…

Přecitlivělost na zvuk je diagnóza, která vyžaduje špunty do uší

Přecitlivělost na zvuky není pouhý rozmar některých citlivějších lidí. Jedná se o klinickou diagnózu...
více…

Televize malé děti rozvíjí, ale může jim i škodit!

Televizní programy vychovávají naše děti za nás. Ale jak? Je to ta správná výchova? A je v pořádku, že často i...
více…