Regenerace, ignorace?

Tempo životního stylu se stále zrychluje. Můžeme chtít stále více a přitom dosáhneme méně. Celkem běžný důsledek uspěchaného životního stylu, který přímo svádí k nezdrženlivosti. Mnoho lidí ostře trénuje, ale nezaznamenávají pokrok. Často je příčinou jen to, že málo odpočívají ...

Začal jsem asi trochu nepřehledně, ale taková je vlastně i dnešní doba ... Nabídka možností, které se na nás valí, je neuvěřitelně pestrá a atraktivní. Svůj čas můžeme investovat do množství aktivit. Díky internetu se můžeme (virtuálně) setkávat s lidmi z celého světa, kteří jsou pro nás ideálně zajímaví. Kdo má raději filmy, může sledovat doma v dobré kvalitě téměř jakoukoliv relaci. Satelit dává na výběr stovky programů, v knihkupectvích jsou zajímavé knihy. Pokud inklinujete k hudbě, poměrně levné jsou už i syntezátory, takže v obývacím pokoji se dá natočit a nazpívat vlastní CD. S digitálním fotoaparátem či kamerou můžete věnovat svůj čas ušlechtilým zájmům. A takto bych mohl pokračovat téměř do nekonečna. Všechno jsou to lákavé nabídky. Jednou z nich je i sportování, které i v amatérském provedení můžeme dělat na solidní úrovni a s pozoruhodnými výsledky. Ať už jezdíte po horách na kole, posilujete nebo hrajete tenis, děláte to pro své zdraví.

Častým problémem široké palety atraktivních možností je však čas. Tolik fajn věcí na světě a den má jen 24 hodin. A člověk často podlehne touze vidět a zažít víc, ještě víc. Ale kde vzít čas?
Na úkor regenerace

Asi jediná věc, z níž se dá čas zdánlivě nejsnadněji ubrat, bývá regenerace. Sám jsem to nejednou zažil. Už - už jsem šel spát a najednou vidím, že v televizi začíná zajímavý akční film. A titulky s dramatickou hudbou hned rozptýlily moje dřímoty. Do půl druhé snadno vydržím - pomyslel jsem si. A ráno jsem proklínal nepřátelský budík.

Je to nepříjemné, ale odpočívat se musí. Tuto větu zejména mladý člověk nectí a možná ani neuznává. Ale jak přibývají roky, doléhá stále častěji. Mnozí z nás chodíme cvičit. Ať už zvedáme činky nebo jiné náčiní, chceme posílit své svaly, zdraví, kondici a dobrou náladu. To vše cvičení dokáže, ale ne každý zaznamená tak pronikavé výsledky, jak by si přál.

Velmi častým problémem bývá právě to, že lidé nedají svému organismu čas na regeneraci.

Zejména mladý organismus se dokáže vyšším nárokům přizpůsobit. Zatížíte ho tvrdým tréninkem a večer odejdete na diskotéku, kde jste do hluboké noci. Druhý den možná sice budete ráno trochu ospalí, ale rozchodíte to. Máte pocit, že všechno je v pohodě, vždyť to "zvládáte". Ale ve skutečnosti nutíte svůj organismus, aby pracoval "na doraz". Stresuje ho. V takovém stavu budou vaše sportovní výkony jen průměrné a také celkové výsledky vás neuspokojí.

 

Spánek

Je to mrzuté, ale člověk je stále jen zvíře. Živý organismus, který ke správné funkci potřebuje i relaxaci. Dokáže zvládnout velmi náročné zatížení a stres. Pracovní či tréninkový. Ale pak musí následovat důkladný odpočinek. Jinak hrozí stagnace, nebo až poškození.

Pokud chcete dosáhnout opravdu nadprůměrných výsledků, přijměte za nedílnou součást tréninkového (či životního) plánu i spánek. Nejlepší zhruba 8 hodin denně. Odpočatý člověk podává podstatně lepší výsledky. Nejen intelektuální, ale i fyzické.

Vím, asi to bude pro mnohé znamenat, že se budou muset vzdát některých příjemných zážitků či činností. Zvažte si však, zda tyto činnosti mají pro vás takovou hodnotu, že stojí za to, aby vás oslabily.

Velmi často náš čas odsávají celkem nepodstatné maličkosti nebo lidé, kterým je lepší se vyhnout. A televize.
Trénujte regeneraci

Tak, jak jdete do posilovny, i když se vám možná někdy ani nechce, jděte i spát 8 hodin předtím, než máte vstávat. Víte, proč jdete cvičit a překonáte občasnou lenost, protože chcete dosáhnout určitých výsledků. Stejně přistupujte ke spánku. Dopřejte si odpočinek a zaznamenáte výsledky. Vyzkoušejte si to pár týdnů a uvidíte, že se to vyplatí.

Vyhraďte si čas na spánek. Nazvěte to třeba tréninkem zdraví nebo to považujte za suplementaci ke tréninku. Ano, spánek je drahým "potravinovým doplňkem zdraví". Platíte za něj časem. Ale vyplatí se to.

Spěte, pokud chcete růst!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak si vyrýsovat svaly na břiše

Kdo by netoužil po vyrýsovaném bříšku s viditelnými svaly, kterými se později může pyšnit v letních měsících?...
více…

Fitness stojí peníze, ale je to dobrá investice do zdraví a krásné postavy

Zaplatila jste si členství do fitness centra? Pravidelně cvičíte, ale výsledky se nedostavují? Vydržte a zamyslete se...
více…

Cvičení v horkých dnech má své zásady, které je třeba v zájmu ochrany zdraví dodržovat

Venku je horko k zalknutí, lidé se sotva vlečou po ulicích a najednou uvidí běžce a diví se, jak to v pohodě zvládá....
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Cvičení chce správnou motivaci

Nechce se vám jít cvičit? Nejprve jste byli plní elánu, měli jste naplánovaná pravidelná cvičení a vše plynulo...
více…

Cvičení, které změní vaše tělo - bodystyling

Bodystyling - cvičení, které změní vaše tělo! Jedná se účinnou kombinaci aerobního cvičení se silovým. Stačí...
více…