Step aerobik

Step aerobik zaznamenal v posledním období neobvyklý rozmach a stal se jednou z nejrozšířenějších forem aerobního cvičení. Step aerobik představuje jednu z nejnáročnějších forem a hlavně nejúčinnějších forem aerobiku, protože ovlivňuje všechny složky kondiční přípravy (síla, rychlost, vytrvalost, ohebnost, koordinaci).

Step aerobik představuje cvičení pro každého, protože step lze přizpůsobit každé úrovni zdatnosti a tempo a intenzitu upravit dle vlastních požadavků. Jednou z hlavních výhod step aerobiku je jeho podobné pokud ne stejné působení jako běh, z tím rozdílem, že při takové formě aerobní aktivity nedochází k silným nárazům a přetěžování opěrného aparátu.

Dochází ke zpevnění a posílení svalstva dolních končetin, zvláště v oblasti pánve a dolních končetin, tedy partií, které jsou u žen nejrizikovějším místem, co se týká vzniku obezity. Pro širokou veřejnost je přitažlivý hlavně tím, že spaluje tuk v celém těle při současném působení na zpevnění svalstva stehen, boků a hýždí. Pokud chcete spálit více tuku nebo zvýšit intenzitu cvičení, jednoduše zvyšte schod nebo přidejte pohyb paží nad hlavou.

Z uvedeného vyplývá, že step aerobik má vliv na poměr mezi základní tělesnou hmotou a podkožním tukem. Tím, že při stepu překonáváme výškový rozdíl při vystupování a sestupování, dochází k podstatně jinému zatěžování svalstva dolní poloviny těla než u běžného aerobiku. Mezi nejvíce zatěžované svaly patří: m. iliopsoas (sval bederně-břišní), gluteální svaly (hýždě), m. quadriceps a biceps femoris (čtyřhlavý a dvouhlavý sval stehenní), lýtkové svaly.

Mnozí tvrdí, že step aerobik je zaměřen jednostranně pouze na dolní končetiny. Komplexnost step aerobiku dosahujeme vyváženým zapojením svalových skupin horní poloviny případně i doplňkovou zátěží (malé činky).

Podívejme se nyní, jak má vlastně vypadat step aerobik. Pokud jste začátečník, začněte s nejnižší výškou schůdku a postupně zvyšujte intenzitu tréninku. Při frekvenci dvou až tří cvičeních týdně po dobu 2 měsíců se přechází na větší obtížnost cvičení, která odpovídá i vyššímu schůdku. Po dalších třech měsících v případě dokonalého zvládnutí pohybu můžete přejít na nejvyšší schůdek.

Úroveň zdatnost Výška schůdku
Nízká 10 až 20 cm
Střední 20 až 25 cm
Vysoká 25 až 30 cm

Správné držení těla (ramena tlačte dozadu a dolů, břicho je stažené) pomůže předcházet nežádoucímu tlaku na klouby a vaziva a napomůže k optimálnímu způsobu rozvoje pohybových schopností.

Při výstupu na schod je pořadí pata - špička, při sestupu přesně naopak. Dodržování tohoto pravidla pomůže rovnoměrně rozdělit váhu a zmírní tlak na kolena a chodidla. Nikdy nepokrčujte kolena více než v 90 stupňovém úhlu, je-li na něm přenesena váha těla. Pokud zjistíte, že překračujete tento úhel (koleno přesahuje přes špičku), snižte výšku schůdku. Pokud sestupuje dolů ze schůdku, zůstaňte těsně u schůdku, to vám umožní použít celé chodidlo při pohybu a zabrání, abyste stáli pouze na přední části chodidla. Při výstupu a sestupu provádějte pohyb jemně a lehce, zapojte hýžďové a stehenní svalstvo. Prociťte každý pohyb tak, abyste zvládli dokonale jednotlivé prvky step aerobiku.

Při zachování zmíněných zásad jako je intenzita, frekvence cvičení, správná technika a další vám jako odměna bude dokonale zformované svalstvo ať už v oblasti pánve nebo dolních končetin.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Hubnutí bez cvičení

Rychlé a přitom bezpečné hubnutí bez cvičení prostě nejde. Ale zdravý pohyb ještě nikomu neublížil, tak...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Menstruace není důvod necvičit, cvičení zmírňuje PMS

Pravidelné cvičení pomáhá zmírnit premenstruační syndrom, ale i bolestivou menstruaci. Chce to jen dodržovat...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Nápoje pro sportovce

Dodržovat pitný režim je důležité pro naše zdraví, ať už sportujeme či nesportujeme. Ale u sportovců má svá...
více…

Cvičení nalačno svalům, ani metabolismu neprospívá

Cvičíte s prázdným žaludkem a myslíte si, že rychleji zhubnete? Mýlíte se! Vědecké studie tento zakořeněný...
více…

Přírodní kosmetika po každém cvičení - důležitá a účinná regenerace

Součást každého pravidelného cvičení musí být regenerace. A k regeneraci se vám určitě budou hodit přípravky...
více…