SportTester

Každý sportovní doplněk nám pomáhá provádět pohybovou činnost lépe a efektivněji, ale asi jen sporttester dokáže podat o našem těle tak širokou škálu informací a z části nahradit možná i trenéra.

To, jak naše tělo reaguje na zatížení, se dá sledovat subjektivně prostřednictvím pocitů nebo i prostředky objektivními, kam patří i tento sportovní doplněk. Jedním z nejvýznamnějších ukazatelů, který prozrazuje, jak tělo na zatížení reaguje, je činnost srdce. Ta se dá jednoduše změřit hmatem, ale pro skutečně přesné a objektivní informace je vhodné sáhnout po sporttesteru, který měří s přesností EKG. Schopnost zjistit tepovou frekvenci zařízením podobajícím se na běžné digitální hodinky umožňuje podávat množství významných informací. Při troše znalostí o tom, jak tělo funguje a co odpovídá konkrétním hodnotám, lze dosáhnout výrazného zefektivnění tréninku.

Proč sáhnout po sporttesteru? Pokud si myslíte, že uplatnění a své příznivce si nachází jen mezi výkonnostními a profesionálními sportovci, mýlíte se. Při správném použití je vhodný na odbourávání nadbytečných kilogramů, upevňování zdraví, pro kardiaky, stejně tak i pro rozvoj kondičních schopností již zmíněných výkonnostních a vrcholových sportovců. Skupina těchto lidí je opravdu široká a pochopitelně budou rozdílné i jejich cíle, které chtějí sportováním dosáhnout. Podle plánovaného využití je možné si vybrat ze širokého spektra sporttesterů. Ačkoliv průkopníkem na tomto poli je finská společnost Polar Elektro, v současnosti se prodejem těchto výrobků již zabývají i německé firmy Sigma sport a Chung Shi nebo například americký Timex. Nabízené modely se dají rozdělit podle ceny a vybavenosti funkcí do tří skupin. Do první spadají cenově přístupné kondiční sporttestery obsahující pouze základní funkce. Nemá příliš význam rozebírat, co všechno obsahují, protože se to liší v závislosti na konkrétních produktech jednotlivých výrobců. Mezi dvě nejvýznamnější a nejzákladnější funkce patří samotné měření tepové frekvence a možnost definovat si pásmo, ve kterém se chceme pohybovat. Pokud intenzita sportovní činnosti, kterou vykonáváme, je příliš vysoká nebo naopak nižší, než jsme do přístroje zadali, ozve se zvukový signál. Tatko si je možné nastavit optimální intenzitu zátěže pro spalování tuků a tedy hubnutí, hodnotu pro rozvoj aerobní vytrvalosti a pod. Pokud plánujete sportovat pro zdraví, chcete si zlepšit svou kondici nebo chcete efektivněji hubnout, budou dostupné vlastnosti z této kategorie plně dostačovat. Další dvě skupiny představují modely pro výkonnostní a vrcholové sportovce. Tato zařízení již dokáží komunikovat s PC, dokáží do něj přenášet naměřené hodnoty a následně vyhodnocovat tréninky a speciální testy. Mezi další vlastnosti patří například kódovaný přenos naměřených údajů z hrudního pásu do hodinek na ruce. Tuto vlastnost využijí zejména sportovci, který trénují (protékají) v kolektivu a v jejich blízkosti také někdo používá sporttester. V případě nekódovaného přenosu se přístroje totiž vzájemně ruší. Vlastností, které dražší modely obsahují, je samozřejmě mnohem více. Záleží jen na sportovci, jak hluboko má do kapsy a pro jaké účely si plánuje takového pomocníka pořídit.

Z čeho se sporttester skládá? Složení může být různé v závislosti na modelu a výrobci. Klasický přístroj se skládá z "náramkových hodinek" a hrudního pásu. Ten je před aktivitou vhodné navlhčit, aby se zlepšil kontakt. Údaje jsou do hodinek přenášeny bezdrátově, tedy vzduchem (kódovaně / nekódovaně). Po skončení zatížení je vhodné dát hrudní pás dolů, protože by i nadále odčerpávál energii z baterií. U dražších zařízení je přítomen i software pro počítač a různé doplňky, které potěší. Pokud si chcete otestovat přesnost měření, zkuste položit snímač na ručičkové hodinky s vteřinovou ručičkou. Naměřená hodnota by měla být 60. Vhodné je si dát pozor na přítomnost mobilního telefonu, který může údaje zcela "zblbnout".

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cvičení, do kterého se musíte nutit, vám nic pozitivního nepřinese!

Zdravý životní styl spojuje přirozený pohyb, vyváženou stravu, ale také pravidelné cvičení a pozitivní myšlení....
více…

Cvičení zachraňuje život, překonejte svoji lenost!

Kouření zabíjí, to ví snad každý. Ale, že pomalu zabíjí i nečinnost, to asi každého hned nenapadne. A je tomu...
více…

Hubnutí bez cvičení

Rychlé a přitom bezpečné hubnutí bez cvičení prostě nejde. Ale zdravý pohyb ještě nikomu neublížil, tak...
více…

Dance jóga - cvičení pro všechny, kteří mají v těle rytmus

Dance jóga je originální druh pohybu. Jedná se o jógu, kterou dotváří tanec. Vznikla na základě spojení...
více…

Menstruace není důvod necvičit, cvičení zmírňuje PMS

Pravidelné cvičení pomáhá zmírnit premenstruační syndrom, ale i bolestivou menstruaci. Chce to jen dodržovat...
více…

Fitness a jak to bylo s historií sportovní kultury

Cvičení lidé milovali od pradávna. Jen jeho podoba se staletími měnila. A mění se i terminologie. Tak často...
více…

Nápoje pro sportovce

Dodržovat pitný režim je důležité pro naše zdraví, ať už sportujeme či nesportujeme. Ale u sportovců má svá...
více…

Cvičení nalačno svalům, ani metabolismu neprospívá

Cvičíte s prázdným žaludkem a myslíte si, že rychleji zhubnete? Mýlíte se! Vědecké studie tento zakořeněný...
více…

Přírodní kosmetika po každém cvičení - důležitá a účinná regenerace

Součást každého pravidelného cvičení musí být regenerace. A k regeneraci se vám určitě budou hodit přípravky...
více…