Kofein se dobře vstřebává v žaludku a tenkém střevě. Hladina krevního cukru dosahuje nejvyšších hodnot za 45 až 60 minut po požití. Je znám svými povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost, ale má i řadu jiných účinků. Zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a uvolňuje tukové kyseliny do krevního řetězce.
Navzdory výzkumu je role kofeinu jako přípravku zvyšujícího výkonnost stále kontroverzní. Mnohé údaje jsou sporné, což je částečně způsobeno provedením studie a výběrem použité metody.
Dospělo se k dvěma závěrům:
Kofein zřejmě neprospívá krátkodobým a vysoce intenzivním aktivitám (např. sprint, intenzivní krátkodobý trénink).
Kofein zvyšuje výkonnost u vytrvalostních sportů.
Glykogen (svalový cukr) je pro svaly nejdůležitějším palivem. Dalším, ještě hojnějším zdrojem energie je tuk. Tělo si samo volí palivo mezi cukrem a tukem podle toho, jak intenzivně je sportovní činnost vykonávána. Kofein přispívá k mobilizaci tukových zásob a způsobuje, že pracující sval tuk využije jako zdroj energie mnohem dříve. To odsouvá vyčerpání zásob glykogenu a prodlužuje dobu, kterou je možno věnovat tréninku nebo požadovanému výkonu. Bohužel, dosud nebyl dostatečně popsán mechanismus, jakým způsobem toho kofein dosahuje. K šetření zásob glykogenu došlo dle všech studií, které měřily jeho hladinu ve svalech. Tento fakt je v mnoha případech pro sportovní výkon velmi důležitý, protože glykogen se ze svalu uvolňuje rychleji než z jater.
Vhodné je použití kofeinu před závodem, protože čím delší závod je,tím důležitější je tuk jako zdroj energie (šetření glykogenových zásob). Vědci z Australského sportovního institutu podávali atletům před sportovním výkonem malé množství kofeinu a zjistili, že jejich vytrvalost se zvýšila o 30% a kvalita výkonu o 3,5 procenta. Cyklisté, kteří během jízdy pili kávu nebo colu dosahovali lepší výkony z větší výdrží než kontrolní skupina pijící jen čistou vodu.
Další důležitou vlastností při vytrvalostních sportech je, že pití kávy umožňuje těm, kteří cvičí aerobik, plavou, běhají nebo jezdí na kole, rychleji zhubnout!
Uvolnění skladovaného cukru působí jako stres na endokrinní systém
Osoby které pijí hodně kávy jsou často podrážděné a nervózní
Kofein může zkrátit organismus hlavně o inositol, B vitamíny, vitamín C, zinek, draslík a jiné minerální ionty.
Osoby které pijí denně 5 šálků kávy, mají o 50% vyšší pravděpodobnost srdečních záchvatů jako osoby kávě neholdující.
Těhotným ženám se doporučuje, aby se zdržely pití kávy, protože podle pokusů množství kofeinu odpovídající 4 šálkům kávy, může vyvolat vývojové vady u dítěte.
Kofein může být toxický. Odhadovaná smrtelná dávka je 10g.
Tabulka ukazuje, kolik kofeinu v mg se dostane do našeho těla.Nealkoholické nápoje asi 340 gramová plechovka, nebo láhev
Nealkoholické nápoje | 340 gramová plechovka, nebo láhev |
Coca-cola | 64,7 mg |
Pepsi-cola | 43,1 mg |
Dietní pepsi | 36,0 mg |
Káva | šálek |
instantní | 66,0 mg |
překapávaná | 110,0 mg |
presso | 146,0 mg |
Čaj | šálek |
černý filtrovaný 5 minut | 46,0 mg |
filtrovaný 1 minutu | 28,0 mg |
vařený z čajoviny 6 minut | 40,0 mg |
zelený | 35,0 mg |
Pro svůj kofeinový účinek jsou oblíbené různé druhy coly - od obyčejných po dietní. Vhodnější je vyměnit colu za sodovou vodu, minerální vody, nebo když už to jinak nejde, za ochucenou sodovou vodu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu