Co je Gainer?

Gainery představují jeden z možných doplňků výživy pro sportovce. Jsou relativně známé, rozšířené a v současnosti je možné vybírat z rozmanitých druhů od početné skupiny výrobců.

Jedná se o směs tuků, cukrů a bílkovin zpravidla v práškové podobě, která se rozpouští ve vodě nebo mléku. Pro zatraktivnění svých produktů výrobci nabízejí gainery různých příchutí (čokoláda, jahoda, vanilka a pod.). Tento doplněk stravy tak díky svému složení zlepšuje zásobování těla sportovce potřebnými látkami. Dostatek tuků, ale především bílkovin a sacharidů, nedovolí tělu sklouznout do katabolismu a je zde proto dobrý předpoklad pro růst svalové hmoty. Princip gainerů je tedy postaven na vysokém kalorickém obsahu. Tento fakt by si měl uvědomit každý, kdo tento doplněk konzumuje a trénink "fláká". Výsledek se objeví na objemu, ale přírůstek rozhodně nebude svalová hmota. To, co tělo nespálí - nevyužije, půjde do tuků.

Poměr živin v gaineru se liší podle receptury každého výrobce. Zpravidla však většinu objemu představují sacharidy různé složitosti (do 80%). Ty tak tvoří hlavní zdroj energie pro cvičení a snižují riziko využití bílkovin jako paliva. Proteiny, které jsou také obsaženy v gaineru, jsou využity jako stavební materiál pro náhradu poškozených svalových vláken a budování nového objemu. Jejich podíl v těchto přípravcích se pohybuje přibližně do 20%. Nejmenší podíl mají tuky, a to asi do 4 - 5%.

Nakolik je gainer ve své podstatě jednoduchý na obsah (cukry, tuky, bílkoviny) a produktů je mnoho, přicházejí výrobci s různými vylepšeními, aby se odlišili a nabídli zákazníkovi něco navíc. Mezi látkami, které jsou tak často součástí, jsou minerály, vitamíny, kreatin monohydrát, BCAA - aminokyseliny a pod. Je proto jen na sportovci, aby si pozorně přečetl obsahy výrobků a sám se rozhodl, na co hodlá doplněk využít. Je to ale těžký úkol, protože výrobci záměrně zásobují zákazníka těžko srovnatelnými údaji (např. různě velké balení, obsah konkrétní látky v jednom balení, v 100 mg balení a pod.). Při výběru není na místě zohledňovat pouze cenu. Zpravidla zde totiž platí, že dražší výroby jsou kvalitnější. V ceně jsou často zahrnuty i náklady na výzkumy, jejichž výsledky se mohou odrazit v efektu výrobku. Jednotlivé složky mají vyšší kvalitu, lepší vstřebatelnost, jsou v optimálnějším poměru a navíc často jsou součástí i jiné "speciální" složky. Co se týče dávkování, je nejvhodnější řídit se informacemi konkrétního výrobce.

 

Pro koho gainery tedy jsou?

Prakticky pro každého, kdo tvrdě sportuje a potřebuje vykrýt svůj energetický výdej. Znamená to, že uplatnění si najde jak v posilovně, tak i při vytrvalostním tréninku. Těsně po skončení tréninku se podávají gainery s vyšším podílem sacharidů a několik hodin po tréninku naopak přípravky bohatší na bílkoviny.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus