Co je Maltodextrin?

Pro svalovou práci sportovce je velmi důležitý vzájemný vztah mezi glykogenem a glukózou. Velkou roli však hraje i Maltodextrin.

Glukóza představuje jednoduchý cukr s prakticky univerzálním využitím. Má sladkou chuť a skládá se z jedné sacharidové jednotky. Nepotřebuje se dále štěpit. Po jejím zkonzumování získá tělo do žil doslova okamžitě energii, která je připravena ke spálení.

Pokud by to platilo při glukóze v neomezeném množství, jednalo by se pro většinu sportovců o ideální výživový doplněk před a během výkonu. Při vytrvalostním výkonu by se prostě sáhlo po škrobovém nápoji a energie by byla obnovena.

Bohužel, tak snadné to není. Jednoduché cukry, kam patří i glukóza, mají jednu negativní vlastnost. Pokud se do těla přidají ve větší koncentraci než cca 5%, sáhnou na vodu ze svého okolí. Tedy roztok s hustotou větší než 5% potřebuje vodu někde doplnit. Stáhne si ji ze svého okolí - z trávicího ústrojí. Výsledkem budou zažívací obtíže. Z tohoto důvodu se nedoporučuje překračovat zmíněnou hodnotu.

Jak ale doplnit ztracenou energii když 5% roztok glukózy nestačí? V úvahu připadá Maltodextrin nebo Vitargo.

Jednoduché cukry nepotřebují štěpení a jsou energeticky ihned k dispozici.

Komplexní cukry v sobě ukrývají velké množství energie. Na její získání je třeba je strávit - rozložit na jednoduché cukry. Na to však během sportovního výkonu není čas. Trávení sportovce během výkonu nepracuje na 100% a jen by ho zatěžovalo. Představte si, že jdete běhat a sníte těsně předtím brambory nebo rýži (komplexní sacharidy). Jak by se vám běhalo? ... Z tohoto důvodu jsou složité cukry těsně před výkonem a během výkonu nepoužitelné.


Maltodextrin představuje jakýsi mezistupeň mezi jednoduchými a komplexními sacharidy. Získává se z obilí, brambor a rýže. Nejedná se o jeden produkt. Správný termín jsou maltodextriny. Maltodextriny jsou polysacharidy rozštěpeny na kratší řetězce. Zpravidla se skládají z 3-19 molekul glukózy.

Vazby glukózy v těchto řetězcích jsou velmi slabé. A právě proto je Maltodextrin pro sportovce tak zajímavý. Navenek působí jako komplexní cukr. Po zkonzumování se však slabé vazby v řetězci rychle štěpí na jednoduchou glukózu. Výsledkem je větší množství získané energie bez zažívacích potíží.

 

Maltodextrin nevýhody:

Limity přijaté energie z Maltodextrinu jsou hned dva

Denní dávka by neměla překročit 60-80g. Více tělo nepřijme.

Maltodextrin se obtížněji rozmíchává při větší koncentraci.

 

Maltodextrin výhody:

"Polysacharid", který nezatěžuje trávení a rychle se štěpí na glukózu.

Ideální cukr během výkonu a těsně po výkonu.

Maltodextrin dokáže vhodně doplnit roztok glukózy bez zažívacích potíží. Příklad: 5% glukózy + 10% Maltodextrinu.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus