Co je Vitargo?

Vitargo představuje cukr, který v sobě spojuje kladné vlastnosti jednoduchých cukrů s komplexními sacharidy. Tato kombinace vlastností dává sportovcům ideální možnost doplňování energie během výkonu i po něm.

Je vhodný pro široké spektrum sportovních aktivit. Vitargo se jako doplněk stravy stalo nedílnou součástí fotbalových klubů v Premier League, brazilské, anglické i francouzské reprezentace, švédské tenisové reprezentace, špičkových cyklistů a triatlonistů a v mnoha dalších sportech.

 

Co je tedy to Vitargo?

Glukóza má pro naše tělo jedinečný význam. Jako zdroj energie ji využíváme dennodenně a při sportu nevyjímaje. Velmi rychle se dokáže vstřebat do krve a následně do svalů - svalový glykogen. Jelikož se jedná o jednoduchý cukr, přináší s sebou pro sportovce i negativní vlastnosti. Sem patří:

Příjem glukózy 60 min. před výkonem má za následek nižší sportovní výkon a ohrožení svalové hmoty.

Nadměrné dlouhodobé užívání glukózy má negativní vliv na vstřebávání bílkovin.

Nadměrné dlouhodobé užívání glukózy nutí tělo neustále vyplavovat inzulín a může být spouštěčem cukrovky.

LIMIT PŘIJATÉHO MNOŽSTVÍ = Sportovec může využít v nápoji max. 5% roztok glukózy. Pokud je procento vyšší, může to způsobit zažívací problémy.

 

Také pro tyto negativní vlastnosti se neustále hledají nové formy energie pro doplňování svalového glykogenu. Úspěšnou alternativou se stal Maltodextrin. Vazby glukózy v těchto řetězcích jsou velmi slabé. Navenek působí jako komplexní cukr. Po zkonzumování se však slabé vazby v řetězci rychle štěpí na jednoduchou glukózu. Výsledkem je větší množství získané energie bez zažívacích potíží.

Vitargo úspěšně navázalo na kladné vlastnosti Maltodextrinu a posouvá je ještě dále. Negativem a limitem Maltodextrinu je relativně vysoká osmolalita a nízká molekulová hmotnost.

 

Co je to osmolalita?

Osmolalita udává velikost osmotického tlaku látek, které jsou rozpuštěné v 1 kg tekutin. Zjednodušeně řečeno osmolalita zohledňuje hustotu.

V krvi (v krevní plazmě) jsou nejdůležitějšími takto rozpuštěnými látkami ionty (např. sodík a draslík), cukry (glukóza) a močovina. Osmolalita může narůst při aktivitě, kdy dochází k velkým ztrátám vody. Zvýšenou osmolalitu budeme pociťovat jako žízeň. Vysoká úroveň osmolality narušuje nervovou činnost. Mezi osmoticky aktivní látky patří např.. glukóza, dextróza - váže velké množství vody ze svého okolí.

Osmolalita mOsm / kg
Voda (závisí na množství minerálů) 5-15
Vitargo  (10% roztok) 11
Maltodextrin DE 18 (10% roztok) 48
Dextróza (10% roztok) 620

Jak je z tabulky zřejmé, čím menší číslo, tím větší šance pro udržení a obnovu hladinu glykogenu ve svalech a glukózy v krvi. Čím větší číslo, tím těžší žaludek a zažívací obtíže při větší dávce.

Sacharid Průměrná molekulová hmotnost
Škrob 1 000 000
Vitargo 500 000 - 700 000 000
Maltodextrin 1000-10 000
Dextróza 180

Vitargo obnovuje hladinu glykogenu o 70% rychleji ve srovnání s běžnými energetickými nápoji. Rychlost vstřebávání (průjezdu přes zažívací trakt) je o 80% větší v porovnání s produkty na bázi dextrózy (glukózy) a Maltodextrinu.

 

Vitargo použité v praxi

Vitargo má široké využití. Nejvíce ho však asi ocení vytrvalostní sportovci. Je totiž velký problém dostatečné rychle doplnit ztracenou energii po delším vytrvalostním výkonu.

Ano, běžná strava bohatá na sacharidy dokáže ztracený glykogen doplnit také.
Přidávat tréninkové jednotky se však nedá donekonečna. Limitem se stane čas a prostor potřebný k regeneraci. Vitargo pomůže regeneraci zkrátit. Klesá riziko přetrénování. Jelikož "nekrade" vodu jako glukóza, snižuje se riziko svalových křečí.

Tak, jak se v kulturistice využívají sacharidové vlny, využívají se i ve vytrvalostních sportech. Sacharidová dieta má pro vytrvalce úplně jiný smysl. Zásoba cukrů je v těle omezena. Aby sportovec v těle vytvořil co největší zásobu, podstupuje před nejdůležitějším závodem dietu.
V první etapě je ze stravy vyloučen cukr. Několik dní před výkonem se naopak do stravy opět přidá ve zvýšené míře. Vyhladovělé svalové buňky takovou dietou donutí, aby si vytvořily větší zásobu glykogenu než při běžné stravě. Buňky se doslova nafouknou cukrem.

Taková dieta má však nevýhodu. Není možné ji používat velmi často. Největší efekt má po prvé - podruhé, když ji tělo ještě nezná. Opakováním ztrácí na síle. Vitargo slibuje obdobný efekt, ale bez nutnosti držení této diety.

 

Jaký význam má Vitargo pro posilující cvičence?

1.) Z hlediska suplementace by na prvním místě mělo být doplňování proteinů. Doplňování glykogenu je až na druhém místě. Zejména však u lidí s rychlým metabolismem by se nemělo opomenout!

2.) Užíváte creatin s glukózou? Zkuste Vitargo. Vitargo díky své molekulární hmotnosti vytiskne transportní látku ze žaludku až 8x rychleji než glukóza. Kreatin se v kyselém prostředí žaludku ničí. 8x kratší doba strávená v tomto "nehostinném prostředí" znamená vyšší účinnost této látky.

Rovněž je možné úspěšně využívat Vitargo na transport NITRO suplementů.

 

Vitargo nevýhody:

Jelikož je Vitargo patentované (švédský výrobce: Vitargo originál), je jeho cena vyšší.

Vyšší molekulová hmotnost znamená zároveň i těžší rozmíchání přípravku ve srovnání s jednoduchými cukry.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus