Jde jednoznačně o favorita ve své kategorii. Tento druh proteinu je nejlépe využitelným pro lidský organismus při fyzické námaze. Protein se dostává velmi rychle do krevního oběhu a tělo jej dokáže nejrychleji využít, tedy strávit. Obsahuje menší proteinové molekuly peptidy, které zajišťují rychlejší zpracování v organismu.
Díky těmto molekulám je bílkovina částečně předtrávená. Tento protein má hlavní nevýhodu, a to je cena. Jedna z dalších nevýhod je chuť, která je hořká, pro někoho až velmi hořká.
Podle stupně hydrolýzy se odvíjí hořkost tohoto proteinu. Větší hořkost je podmíněna vyšším stupněm hydrolýzy. Je to jedna z věcí, která většinou často lidi odradí, ale každý by si měl uvědomit jedno, že chuť nehraje tak významnou úlohu jako ostatní výhody tohoto proteinu.
Z hlediska zpracování je proces izolace o krok vyšší než je koncentrace. To má za následek větší podíl proteinu, zároveň méně tuku a téměř nulový obsah laktózy. Jedná se o velmi kvalitní formu zpracování syrovátkového proteinu.
(Nezaměňujte pojem syrovátkový koncentrát a syrovátkový izolát)
Mezi jeho hlavní úkoly patří výborná stravitelnost, chuť, velmi rychlá absorpce, vysoký obsah BCAA, proteinu, nízký obsah tuku a laktózy. Tento obsah by měl být nižší než jedno procento. Z tohoto pohledu je to výborná volba pro lidi, kteří trpí intolerancí na již zmíněnou laktózu. Jeho jedinou nevýhodou je cena.
Syntrax Nectar
Weider CFM Whey Protein
Biotech USA Hydro Tech
Nabídka proteinů je však opravdu velmi široká. Záleží už jen na vás, kterému proteinu dáte takříkajíc zelenou.
Základem celého článku je dokázat využít ten správný protein ve správném čase. Před a těsně po cvičení rozhodně doporučuji nejrychleji stravitelný protein, který se velmi rychle dostane do krve a okamžitě je využitý. Tento protein, stejně jako i bílkovina sama o sobě, je velmi důležitý při každém náročném cvičení, vyvolávání fyzické aktivity v posilovně.
Pro přijímání proteinu během dne rozhodně stačí i méně využitelný protein tzv. pomalejší protein, kde není nutná rychlá vstřebatelnost bílkovin. Jinak řečeno, pomalejší protein je velmi dobrá volba během dne, kdy tělo dostává pomalé bílkoviny, rovnoměrně využívané během několika hodin.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu