Jaká je ideální práce?

Ideální způsob práce ja takový, při kterém vynaložíte námahu, nebo znalosti jednou a následně začnete dostávat nějakou formu odměny, která již není závislá na investici vašeho času.

 

Například zpěvák, či spisovatel. Napíše zajímavou knihu, předá je vydavateli a tím jeho část práce končí. Vydavatel se postará o distribuci a spisovatel začne dostávat odměny. Je jasné, že na Slovensku se průměrný spisovatel uživí jen stěží napsáním jedné knihy, protože jsme poměrně malý trh. Je málo lidí, kteří čtou knihy, ještě méně těch, kteří si koupí knihu našeho spisovatele. A tak honorář z takové práce bude poměrně nízký.

Pokud je však autor úspěšný a prodává knihu jako bestseller má šanci získat z napsáním takové knihy poměrně zajímavé peníze. Zajímavé možná nejsou absolutní výši, ale tím, že budou přicházet v průběhu času. V době kdy autor dostává peníze za napsání této knihy, může sám pracovat na další knize nebo vyvíjet jinou aktivitu.

Jiný příklad jak může vypadat práce, která generuje peníze, aniž jste pracovali.

Sejmněte nějaký pěkný obrázek a umístěte jej na internetu v některé fotobance. Pokud je obrázek úspěšný v poměrně pravidelných intervalech si ho někdo koupí a vám na účet přibude několik centů. Je jasné, že ani tímto způsobem se většinou nedaří získat nějaké velké peníze.

Důležité však je, že tyto peníze přicházejí na účet v době, kdy vy můžete pracovat na dalším zdroji příjmů.

A tímto způsobem můžete postupně vyrobit své portfolio aktivit, které vám generují zisk, bez toho, abyste se o ně nějak detailně museli starat.

Způsob práce, při kterém se živíte prodejem duševního vlastnictví nebo své tvořivosti, je tedy účinný, no nepatří mezi rychlé způsoby zbohatnutí. Vyžaduje od vás jistý talent, dost hodně práce (studium, příprava, testování ...) na začátek, abyste byli schopni vůbec uvažovat o tom, abyste psali knihy, nebo fotografovali.

Proto asi rozšířenější a účinný způsob je budování firem. Mít vlastní podnik, být majitelem firmy je práce, která je podobná výše uvedeným příkladem.

Napíšete "scénář" na firmu. Zaměstnáte několika lidí, kteří pak váš scénář nebo pokyny, které jste napsali budou plnit. Budou třeba prodávat občerstvení určitým konkrétním - vašim - způsobem.

V další fázi vy už nemusíte dělat prakticky nic, protože za vás budou pracovat lidé, kteří za to dostanou mzdu, na kterou si sami vydělají. Vám z toho připadne jen část zisku.

Tento způsob obživy je výhodný, ale pro většinu z nás je problémem hlavně vstupní investice. Mít vlastní firmu znamená mít peníze na její vznik a na platy zaměstnanců již v době, kdy tato firma ještě žádný zisk nevykonává. Ale později, pokud se podaří vybudovat úspěšný projekt, firma ziskává a pro jejího majitele je zajímavá právě tím, že mu generuje zisk, aniž by něco dělal.

Právě taková práce je vhodná pro lidi, kteří se dokáží živit svými myšlenkami a nápady.

Je to způsob obživy hlavně na vstupu obtížný, protože:
je nepohodlné přijít na dobré nápady, rozpoznat a realizovat je - zpravidla v době kdy se ostatní lidé a kamarádi baví nebo odpočívají
je riskantní tyto nápady realizovat, protože oni se nemusí vždy podařit. Pak výsledkem takové investice může být ztráta peněz, v lepším případě jen času.

Přesto považuji za lepší způsob, pro každého, kdo si na to troufá alespoň uvažovat o způsobu práce, při kterém se živíme vlastní hlavou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…