Co bych chtěl dělat?

Mnoho lidí by rádo dělalo úplně jinou práci než dělá dnes. Bohužel často je tento jejich sen opravdu jen snem.

A přitom je od realizace snu na skutečnost může rozdělit jen pár let. Jako příklad vezměme osobu, která pracuje v těžké, málo kvalifikované práci poštovního doručovatele. Rád by pracoval ve vlastní firmě, například jako osobní trenér. Taková vize je pro tuto osobu atraktivní, znamenala by změnu pracovního zařazení o několik stupínků výše, lepší by byl i příjem a také pracovní doba by plynula snadněji, při provádění povinnosti, které ho baví.

Tento sen již v sobě nosí několik let a to je také všechno. Nikdy ho však nenapadlo proto něco udělat. Netroufl si, považoval svůj sen za sen - za nereálnou touhu. Přitom stačí postavit si strategii. Chtěl bych být osobním trenérem? Mám internet tak zjistím, jaké předpoklady má mít osobní trenér. Jaký typ školení či kurzu je nutné absolvovat, zda je nutné mít nějaký certifikát a podobně.

Po zjištění těchto náležitostí následuje pravděpodobně šok. Zjistíte, že stát se osobním trenérem, je poměrně jednoduchá záležitost. Stačí si přečíst nějakou tu literaturu, absolvovat pár kurzů. A z nereálného snu se najednou začíná tvořit reálný program.

Můžete začít studovat, koupíte si knihy, začnete se dovzdělávat, potkáváte se s lidmi, kteří již dělají kolem posiloven. Zajímejte se o to, zda byste i ve stavu ne úplné kvalifikace, nemohli nastoupit v některé posilovně jako pomoc apod. Důležité je začít jít za tím, co chceme.

Toto je asi velmi základní kámen úrazu u mnoha lidí. Mají svůj sen, o kterém sní chvíli před usnutím. Rádi by byli něčím, čím nejsou, a zdá se jim zcela nedostupné a nereálné, aby se tím něčím stali. Přitom to často znamená, že by stačilo absolvovat pár měsíců, nebo let (podle náročnosti cíle) nepohodlí a z nekvalifikované pracovní síly se může časem vypracovat schopný podnikatel, který druhým dává - práci (!).

Je dobré pokud se budete snažit myslet způsobem, který končí otázkou, co jsem pro to co chci, udělal dnes.

Například chcete se stát fotografem, který se živí fotografováním svateb. To znamená mít k dispozici nějakou fototechniku, mít znalosti, umět si sehnat kšeft a podobné úkoly. Zatímco toto vše nemáte bude se vám zdát záměr být fotografem na svatbách zcela nereálný.

Proto si položte otázku, chci být fotografem? Co jsem tedy udělal dnes? Možná zjistíte, že odpověď bude znít nic. Pokud jste tedy nic neudělali, položte si otázku znovu. Chci se stát fotografem? Pokud ano, musím proto něco dělat. Nestačí chtít.

A proto, něco udělejte.

Kupte si knihu, učte se fotografovat, zařiďte si, abyste měli fotografický aparát - nemusí to být vždy hned nejprofesionálnější model. Důležité je, abyste na sobě pracovali, protože člověk velmi rád sní sny, které vypadají nedostupně, ale většinu zaměstnání lze dosáhnout i samostudiem.

Pokud jste již starší o to více je důležité, aby jste se ve svém volném čase věnovali studiu. Přijdou mladí kvalifikovaní pracovníci, kteří budou z trhu velmi agresivně vytlačovat všechno staré, směrem k manuálnějším a podřadnějším pracím.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…