Osobní a manažerský koučing (Coaching)

Koučing je slovo převzaté z angličtiny. Coach (kouč) znamená trenér, instruktor, soukromý učitel. Coaching je proces trénování.

Koučink jako trénování, zlepšování se

Proč zmiňuji trénování? Protože komunikace s lidmi, profesionální dovednosti, obchodování, práce ..., to vše jsou dovednosti. A ty se dají naučit a trénováním zlepšovat. Vím, pokud jste zvyklí, že trénovat se dá jen s činkami nebo na stadionu, tak vám to možná připadne zvláštní, ale trénování a koučing je v manažerském světě dnes zcela normální věc.

Trénují se dovednosti jak uzavřít obchod, jak komunikovat se zákazníky, jak zlepšovat své vůdcovské schopnosti, jak vést a motivovat lidi.

Koučing slouží k vyjasnění si cílů, na hledání možných řešení. Tréninkem zlepšujete své schopnosti, které by vás mohly dovést k cílům. Následný koučing pomáhá určit, zda trénink vedl ke zlepšení.

A poslední věc, proč na úvod píšu o něčem, co dělá top management? Protože je dobré dělat to, co dělají nejúspěšnější a nejschopnější. Hlavně, pokud se takovými chcete i vy stát.

 

Proč vás koučing může zajímat?

Je dobré znát manažerské způsoby uvažování, mít jejich znalosti. Pokud totiž tyto techniky "nasadíte" na svůj osobní rozvoj a život, najednou se začnou věci kolem vás měnit a to zpravidla k lepšímu. I proto se začíná stále častěji mluvit nejen o profesionálním koučingu, ale stále častěji se setkáváme i s osobním koučingem. Ten známe i jako life koučing. Lidé chtějí prostě být lepší. Dokázat více. A od jisté chvíle se člověk už sám nedokáže dále zlepšovat. Potřebuje pomoc. A tu mu dokáže poskytnout právě kouč. (Také psycholog nebo psychiatr, ale to už je trochu jiné téma.)

 

Osobní rozvoj = informace + koučing

Pokud na sobě chcete něco zlepšit, proces je v podstatě celkem jednoduchý. Něco si nastudujete a zařídíte se podle toho. S jistou dávkou sebekritiky člověk obvykle rychle zjistí, kde potřebuje zapracovat. Ale po nějakém čase zjistíte, že jsou jakési třinácté komnaty ve vašem já. Cítíte, že něco vám nejde, jen to nedokážete identifikovat. A právě zde může pomoci dobrý kouč.

Kouč je člověk, který s vámi spolupracuje (obvykle dlouhodobě) na zlepšení některých vašich vlastností, schopností, zvyklostí. Kouč si s vámi vypráví o vašich představách a pomáhá vám hledat způsob, jak dosáhnout vašich cílů. Koučink je tedy proces, během kterého zlepšíte nějaké své schopnosti nebo vlastnosti.

 

Osobní a profesní rozvoj je dnes nutný

Éra internetu a nástup digitálních technologií umožňují přístup obrovského množství lidí k informacím. Díky relativně laciné technice dnes člověk může sám doma provádět věci, na jaké byly nutné před pár desítkami let laboratoře, studia a vědecká pracoviště. A tak množství informací a znalostí rychle roste. Musíme se tomu přizpůsobit, jinak nás ostatní předběhnou. A tak denní čtení odborné literatury patří k samozřejmým podmínkám. Pokud se chcete rozvíjet odborně, nebo jinak, musíte stále sledovat, co se děje. Osobní rozvoj jednoduše znamená investovat čas. Koučing vám pomůže najít místa, kterým se máte věnovat. (Znáte to, co nám je nepohodlné, tomu se rádi vyhýbáme ...)

Zkusím rychlý příklad. Profesionální rozvoj znamená, že budete efektivněji zvládat svou práci, že dosáhnete lepší pracovní výsledky. Ale člověk nežije jen prací. Máme i osobní život. Ten by někdy mohl zůstat ve stínu pracovních úspěchů a to není dobré. Proto se úspěšní manažeři kromě profesionálního rozvoje a koučingu stále častěji zajímají io osobní rozvoj, osobní růst a tedy i o koučing v této oblasti.

Práce, rodina, zdraví a pocit spokojenosti jsou úzce propojeny. Pokud je člověk "osobně spokojen", to znamená, že má vyřešené v osobním životě všechno tak, jak chtěl, pak v práci podává lepší výkony. Pokud v práci díky koučingu tento výkon ještě vylepší, je úspěšný a spokojený se vrátí domů. Pokud věnuje čas tomu, jak ještě více zlepšit využití času s rodinou, nebo při koníčcích, bude stále úspěšnější. Jednoduše pokud se člověk rozvíjí osobně i profesionálně, stává se kvalitnějším manažerem, i kvalitnějším člověkem. Známe to pod pojmem work / life balance, jde tedy o rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

 

Koučing pro osobní spokojenost

Vím, možná se vám zdá, že to celé idealizuji. Ale pokud nevěříte, prostě si to zkuste. Koučing je vlastně jistý režim. Zkuste to na úvod možná i bez kouče - donuťte se denně věnovat určitým tématům. Například čtení knih, nácviku komunikačních dovedností a pozorujte, co to s vámi udělá po pár týdnech. Pokud to dokážete, zjistíte, že se vám lépe pracuje, že se vám zlepší vztahy s druhými. No často to lidé sami nedokážou. A právě zde je místo pro kouče.
Je to podobné, jako když chcete cvičit. Pokud si domů koupíte činky a stacionární kolo, máte vybavení. Ale většinou si nenajdete čas řádně na něm pracovat. A možná ani nebudete vědět, jak na to. Ale když si zaplatíte permanentku do fitka a v něm vás čeká váš osobní kouč, máte termín a jdete ...
Stejně osobní rozvoj. Pokud vám s ním pomáhá osobní kouč, kromě jiného vám to pomáhá upozorňovat na koučing. Nezapomenete na to.

Právě takovým způsobem je dobré využívat čas. Koučing a osobní rozvoj vám pomůže zlepšovat vlastnosti, které bez pomoci kouče možná ani neodhalíte.

 

Kde najít kouče?

V současnosti se již u nás koučingu věnuje více firem i jednotlivců. Ceny za tyto služby jsou poměrně vysoké a tak zní otázka, jak si vybrat?

A tady se vrátím k tomu, co jsem naznačil v úvodu - podobnou úlohu jako proces koučingu může splnit i psycholog, či psychiatr. Tito profesionálové mají znalosti o fungování osobnosti, o vlastnostech člověka, sociální interakci. Vědí v mnohém pomoci.

Koučing však není řešení problémů - na to jsou specializovaní spíše psychologové a psychiatři. Koučing je určen na rozvoj zdravého člověka. A protože kouč bude v některých fázích asi plnit i úlohu instruktora (nemusí, některé koučingové školy to nedělají nikdy) tak je dobré, aby vám dával instrukce někdo, kdo přesně ví, co vám poradit. Jinými slovy - a to je asi i hlavní tip při výběru kouče - hledejte kouče, který již dosáhl toho, čeho chcete dosáhnout vy.

V případě profesionálního koučingu si kladete jisté cíle. Například být výborným manažerem. Váš kouč by měl mít za sebou i nějakou manažerskou "historii". Kdybyste byli herci, ideálním koučem by byl člověk, který hrával i divadlo.

V případě osobního koučingu byste měli volit kouče, který je osobně zjevně v pořádku. Kouče, se kterým se dobře cítíte, který je příjemný, takový, jakým byste chtěli i vy být ...
V případě že jdete trénovat do posilovny, asi byste se nechtěli nechat trénovat koučem, jenž je obézní. Asi by vám uměl dát teoreticky správné rady, ale pokud sám nedbá o vlastní tělo, ztrácí důvěryhodnost.

 

Koučing jako komplexní kontrola života

Dobrý kouč už po pár sezeních s vámi může odhalit, kde máte své problémy. Možná odhalí, že jste velmi zaměřeni na pracovní výsledky a málo si všímáte, například rodiny. A může vás začít vést k tomu, abyste v životě harmonizovali své cíle tak, abyste se dožili vyššího věku v plné spokojenosti. Možná vás upozorní, že kromě rodiny a práce nezaškodí i cvičit, nebo řádně relaxovat.

Mnoho lidí dosáhne pronikavého pracovního a finančního úspěchu zhruba ve stejné době, jako rozvod a první infarkt. Jednoduše, doba na nás klade velké požadavky a člověk často neví, co má upřednostnit.

Po vlně, kdy bylo trendem, aby každý měl svého psychiatra, přichází vlna, kdy každý bude mít svého kouče.

I to je asi daň za to, že doba se zrychluje. Nevím, zda je tento vývoj udržitelný. Ale také se nedá stát stranou a čekat, co se stane ...

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…