Co je gramotnost?

Nekvalifikovaný člověk má málo informací, málo znalostí. Nevidí jiné možnosti, jen ty nejjednodušší. Má mnoho problémů, ale neumí je řešit. A pokud se nedovzdělá, ani je nebude umět řešit.

Nejde o nedostatek IQ. Jde o nedostatek civilizační gramotnosti. Na škole nás naučí číst, psát, počítat. Nabiflujeme se pár věcí a šup do života. Zůstáváme však často zcela negramotní v jiných oblastech. Ty jsou pro život důležitější, než dobré vysvědčení. I proto jsou úspěšnými podnikateli nejednou ti, co ve škole neprospívali na jedničku.

Zkuste si v duchu odpovědět, zda a nakolik jste gramotní v oblasti zvané civilizační gramotnost.

 

Pár příkladů oblastí, v nichž se v životě v civilizaci vyplatí mít přehled:

Finanční gramotnost - jak se postarat o své finance, zajištění sebe a rodiny do budoucnosti, jak netřít bídu, jak nenaletět rafinovaným marketingovým trikům.

Institucionální gramotnost - schopnost jednat s úřady, umět si vyplnit žádost, daňové přiznání, vyřizovat agendu s pojišťovnou a podobně.

Pohybová gramotnost - schopnost pracovat s vlastním tělem, sportovat, ovládat správné držení těla. Pohyb zlepšuje kondici, sebevědomí. Sport zlepšuje fungování těla i mysli, je prevencí mnoha civilizačních onemocnění.

Sociální nebo emoční gramotnost - schopnost úspěšně zvládat mezilidské komunikace, touhy. Bez potíží vycházet s lidmi, i konfliktními. Nepodlehnout manipulativním technikám některých lidí.

Počítačová, digitální gramotnost - ovládat základní práci s počítači a digitálními přístroji jako mobily, přehrávače, hodinky. Digitálně se ovládá stále více přístrojů, takže je dobré umět alespoň základy.

Internetová gramotnost – umět rychle najít co je třeba, pracovat efektivně s e-mailem, webem, neztrácet čas jalovou komunikací v různých on-line komunitách.

Mediální gramotnost - schopnost správně používat sdělovací prostředky jako televizi, rozhlas, denní tisk. Umět odlišit reklamu od filmu, bulvární hlouposti od důležitých informací, neinvestoval veškerý volný čas do sledování televize. Nepodlehnout manipulaci reklamy a médií, nenechat se přetížit balastními informacemi.

Kartografická gramotnost - umět se zorientovat v mapách, plánech, neztratit se ve městě, nebo při turistice.

Ekologická gramotnost - pochopit vztahy, souvislosti a spoluzodpovědnost.

Kulturní gramotnost - vnímat kulturní hodnoty, popřípadě je i tvořit.

Pracovní gramotnost - umět si najít zaměstnání, podnikání, vystupovat správně v rámci pracovního kolektivu, odolnost vůči stresu.

Zdravotní gramotnost - vědět, jak zdraví upevnit, čemu se vyhýbat, kde se poradit, dělat aktivní prevenci, nenaletět šarlatánům.

 

Podobně by se za gramotnost daly označit i jiné oblasti života. Například ve městě by se hodila paneláková gramotnost - jak žít v paneláku, jak se chovat k sousedům… A podobně. Je toho hodně, co je třeba vědět, aby se člověk zorientoval v současném světě. Ve škole se to nenaučíte. V naší éře se věci mění příliš rychle. Tak rychle, že škola nás učí věci, které platily před desítkami let. Pokud chcete uspět v životě, je načase se stále dovzdělávat v oblastech, které potřebujete ovládat.

Člověk, který nemá objektivní problém s inteligencí, měl by soustavně číst, vzdělávat se. Vzděláváním se dá IQ zvýšit. Čím více bude náš pomocný dělník ze skladu vědět, tím více možností uvidí. Pokud více téhož nepřinese změnu kvality, musíme začít dělat něco zcela jiného.

Budu to opakovat častěji. Nedá se dělat to samé, co jsme dělali vždy a očekávat jiný výsledek, než vždy byl. Vím, je to logická věc, ale v životě se tím málokdo řídí. Lidé mají tendenci setrvávat ve "starých kolejích", a i když jsou nespokojeni, nic nezmění. Často proto, že nevědí kde začít, jak řešit svou aktuální nespokojenost. Pokračujme tedy v našem příkladu, jak by mohl náš pomocný dělník získat více peněz.

Člověk s malým rozhledem se často s odpovědí dostane "logicky" přímo k loteri. Chce vydělat spoustu peněz, ale neumí si představit nic, co by v té věci mohl vykonat. Pak jde kolem reklamy na loterii a řekne si: co když? A zkusí štěstí.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…