Proč si sepsat seznam problémů?

Pěkně na papír, ne v duchu! Tyto věci se musí psát, protože jinak Vám myšlenky zabloudí a za pár minut už ani nebudete vědět, že jste chtěli něco promyslet.

Takže na papír si napište problémy, které v životě máte. Jeden problém napište vždy na jeden list papíru, zhruba do středu. Příkladem názvu problému může být cokoliv, co chcete řešit.

- Nemám čas na čtení.

- Mám málo peněz.

- Obezita.

- Nemám partnerku.

Nad problém, nebo vedle něj potom začněte vypisovat důvody, jak jste se do dané situace dostali. Pište cokoliv, co Vás napadne. Když budete hotovi, začněte si tyto důvody číst. Pokud je to důvod, který není způsoben Vámi, škrtněte ho a přeformulujte ho tak, aby se demaskovalo, že je to ve skutečnosti Vaše "zásluha". Vedle toho vypište nápady, jak byste daný problém v budoucnu mohli řešit. Často při pohledu na příčinu dostanete nápad, jak věc řešit. Pokud Vás napadne něco, co by mohli pro Vás udělat jiní lidé, škrtněte to. Proč by měl někdo pro Vás něco dělat?

Toto je cvičení, které Vás bude nutit učit se myslet na sebe jako na autora svého života. Možná Vám v první fázi bude nepříjemné najít chybu v sobě. V takovém případě zkuste tímto způsobem nejdříve analyzovat život některého svého známého. Tam Vám to půjde snadněji. Při psaní asi narazíte i na objektivní důvody, které opravdu nejsou Vaší chybou a nemohli jste to ovlivnit. Takové situace nastávají a jediný konstruktivní postoj je akceptovat je jako fakt. Otázka zní, zda jim podlehnete, nebo se jim přizpůsobíte.

Když si takto sepíšete seznam příčin problému, které chcete vyřešit, můžete snadněji odvodit opatření. Nebojte se škrtat, doplňovat, rozvíjet myšlenky.

Na nedostatku peněz je nejnepříjemnější to, že je to obvykle dlouhodobý, chronický stav. Je to důsledek, ne problém. Člověk často roky ulpívá na nějaké pracovní pozici a neuvažuje nad tím, zda je to dobré, nebo špatné. "Všichni známí dělají ve fabrice, tak i já tam dělám." Nezkoumá, zda mu jeho výplata postačí i po 20 letech, kdy bude možná chtít poslat děti na vysokou školu. Věnujete pozornost nízko placené práci a po práci běžným povinnostem. Co za to dostanete? Více málo placené práce a více povinností. Zkušenosti a praxe v práci, která je špatně placená. K tomu přepojme ještě stárnutí. Je třeba platit stále více léků, často jsou zde děti, které potřebují peníze na studium, oblečení, počítače, vybavení. A najednou špatně placené zaměstnání začíná být zásadní problém. Potřebujete podstatně více peněz. Ale kde je vzít rychle?

Chronický problém se zpravidla nedá řešit rychle. Pokud jste roky věnovali práci, která Vás nedokázala zajistit, pravděpodobně bude trvat i roky, než se naučíte to dělat jinak. To zní děsivě. Většina lidí se v této chvíli zadluží. A mají to na doživotí. Uvědomuji si, že pokud člověk nemá peníze a je na špatně placeném místě, nejlépe s nízkým vzděláním, změny jsou těžké. Odjezd za prací do jiného města, či země může být problém. Také začátek podnikání. Ale berte v úvahu i takové možnosti. To co děláte dnes, Vás možná neuspokojuje. Pokud nic nezměníte, i za několik let budete stále nespokojení, s malým příjmem. Vyčkávání není řešením.

Vím, pokud momentálně řešíte nějakou těžší životní situaci, nebude snadné takto rychle a stručně věci zobecnit. No pokuste se o to.

Někdy se člověk nachází ve zdánlivě neřešitelné situaci jen proto, že žádné řešení v minulosti ještě nehledal. Jsme totiž příliš rozptýleni - o naši pozornost se stále bijí podněty. Nemáme čas na důležité věci. Takže vypněte rádio, mobil, internet, zavřete se v tichu s perem a papírem.

Udělejte si myšlenkovou mapu svých problémů a hledejte řešení. Pokud Vám vyjde řešení, které je pro Vás problém, šup s ním na další list papíru. Do středu a můžete začít hledat způsoby, jak se ten problém dá řešit.

Když věnujete svou pozornost nalezení řešení problémů, najdete je. Nebude to pohodlné, alespoň ne zpočátku. Ale pokud máte problém, který potřebujete řešit, je odpovědné, pokud se tomu budete náležitě věnovat.
Ve chvíli, kdy máme sepsané příčiny, umíme z nich odvodit závěry. Pokud příčinou obezity je mlsání, je poměrně logický závěr, že je třeba asi přestat mlsat. Vím, pokud to takto napíšu, zní to komicky jednoduše. Ale v životě se často chováme iracionálně. Děláme věci, které jsou nám příjemné, a neuvažujeme nad následky.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…