Jak na akné?

Jaké jsou základní příčiny vzniku akné?

Akné je onemocnění, které postihuje mazové žlázy vedoucí k vlasu tzv. pilosebaceózní jednotku. Tvorba mazu je ovlivňována mužskými hormony androgeny, a proto se toto onemocnění začíná projevovat v období dospívání, kdy začíná tvorba pohlavních hormonů v organismu. Kromě pohlavních hormonů se na vzniku akné mohou podílet i jiné faktory jako jsou stres, onemocnění žaludku, ložisková infekce v organismu, pomnožení kvasinek ve střevech a jiné. Při snížení obranyschopnosti organismu např. při stresu se v těle rozmnoží bakterie nebo kvasinky a dochází k zánětlivým projevům v místech, kde se hromadí maz. Pro vznik akné jsou důležité tři faktory a to zvýšená tvorba mazu, jeho hromadění v oblasti vlasu a růst bakterií a kvasinek, což způsobuje zánět.

 

Jak se akné projevuje na kůži?

Základními projevy akné jsou uhry (komedony), které mohou být otevřené, projevují se jako černé tečky na kůži nebo zavřené, což jsou bělavé nezapálené vyrážky pod kůží. Takový typ akné nazýváme Acne comedonica. Dalším projevem akné jsou červené zanícené a hnisavé vyrážky (Acne papulopustulosa). Nejtěžší formou akné jsou hluboké velké zapálené vyrážky plné hnisu (Acne cystica). Projevy akné se vyskytují nejčastěji na obličeji, ale i na hrudi a zádech.

 

Jak se léčí?

Akné je onemocnění jako každé jiné a jeho léčba patří do rukou kožního lékaře. V dnešních podmínkách se dá velmi úspěšně léčit, jen je třeba si uvědomit, že je to onemocnění chronické, tedy se může stav zlepšovat a zhoršovat. Nejlepší je kombinovaná léčba, při níž najednou ovlivňujeme více příčin. Při lehčích formách akné a malému rozsahu postižení obvykle stačí lokální léčba s použitím přípravků s obsahem kyseliny azelaové nebo antibiotik. Při větším rozsahu postižení (hrudník, záda) nebo u cystické formy je nutná i celková léčba antibiotiky, doplněná lokální léčbou. Při nejtěžších formách akné, nebo pokud nereaguje na celkovou, lokální léčbu se používají celkově přípravky s obsahem derivátu vitamínu A. U dívek a žen se s úspěchem využívá v léčbě i hormonální antikoncepce s antiandrogenním účinkem. Je třeba si uvědomit, že není vhodná pro každý typ akné.

Každou léčbu akné je proto nutné konzultovat s kožním lékařem. Léčba akné je zdlouhavá, účinnost léčby se může projevit v průběhu týdne, ale i měsíce. Nezanedbatelnou a nesmírně důležitou součástí léčby je mechanické čištění, tedy odstraňování uhrů a hnisavých vyrážek. Toto ošetření je nejlepší podstoupit v odborných zařízeních, se zaškoleným zdravotním personálem. Při neodborném vymačkávání uhrů může dojít k poškození okolí a tím k prohloubení i rozšíření zánětu.

 

Novinky v léčbě akné

Pro urychlení léčby a hojení, jakož i předcházení jizev po akné se v současnosti jako největší novinka používá tzv. fototerapie. Je to léčba světlem, které má v určité vlnové délce účinky podobné antibiotiku a zabíjí kvasinky (Propionibacterium acne) podílející se na zánětlivých projevech akné. Světovou novinkou je tzv. fotodynamická léčba, při níž se na kůže natře látkou zvyšující působení světla na kůži a následně se ozáří světlem. Fototerapie a fotodynamická léčba jsou velmi výhodné pro organismus, protože působí pouze na kůži a nejsou zatěžovány léčbou jiné orgány - játra, ledviny, žaludek apod.

Při prevenci a k co nejdelšímu udržení bezpříznakového stadia se doporučuje 70% kyselina glykolová a pravidelné mechanické čištění alespoň jednou za měsíc. Vhodné je používat kosmetické přípravky určené pro aknózní pleť a v žádném případě nepoužívat mastné krémy, které ucpávají póry a napomáhají hromadění mazu.

Častou otázkou je vliv slunečního záření na akné. Nedá se jednoznačně říci, že má pozitivní či negativní účinek na pleť. U někoho stav pobyt na slunci zlepší a někdo přijde z dovolené od moře s projevy akné. Zásadou je, že se nesmějí používat mastné krémy na opalování. Kromě toho působení slunce na kůži způsobuje ztluštění její nejvrchnější vrstvy, což následně vede k ucpávání mazových žláz a následnému hromadění mazu a zánětu.

Akné je onemocnění jako každé jiné. V léčbě je třeba se obrátit na odborníky (tzn. kožní lékaře) a pracoviště lékařské kosmetiky, kde Vám poskytnou dlouhodobou odbornou a komplexní péči.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Projevy a léčba akné

Acne vulgaris je jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje 80% mladých lidí ve věku od 11 do 30...
více…

Jak se starat o mastnou pokožku v pubertě?

Předsudky, že mastná pokožka a akné jsou bezprostředním důsledkem nesprávné výživy (například nadměrného...
více…

Pokožka v pubertě

Pokožka v pubertě - věk od asi 11 do 18 let. Charakteristické znaky kůže v pubertě Zatímco v dětství funguje...
více…

Mastná pleť a akné

Krásná pleť (stejně jako krásné oči, vlasy, ruce) je nepochybně jednou z "maličkostí", kterou v interpersonálních...
více…

Novinky v léčbě akné

Pro urychlení léčby a hojení, jakož i předcházení jizev po akné se v současnosti jako největší novinka používá...
více…

Akné - nejčastější otázky

1. Proč akné trápí i ženy kolem třicítky a mnohé ještě později? Je to čistě ženský nebo i mužský problém?...
více…

Léčba akné

Léčba akné by měla ovlivnit všechny příčiny vzniku akné. Obecně můžeme léčbu rozdělit na místní a...
více…

Léčba acne vulgaris (akné) - lokální i systémovou terapií

Akné - problém nejen mladých lidí Akné a mastná pokožka jsou stavy, s nimiž zápasí dívky a chlapci hlavně v...
více…

Klinické formy akné

Acne comedonica Acne comedonica je nejméně závažná, nezánětlivé forma akné. Začíná tvorbou mikrokomedonů,...
více…

Acne vulgaris (akné)

Acne vulgaris je velmi frekventovaným a z estetického a léčebného hlediska i velice nepříjemným onemocněním....
více…