Klinické formy akné

Acne comedonica

Acne comedonica je nejméně závažná, nezánětlivé forma akné. Začíná tvorbou mikrokomedonů, mikroskopicky prokázanou retenčními hyperkeratózou ve vývodech vlasových folikulů. Na jejich podkladě se tvoří otevřené komedony sestávající se z velkého počtu keratinocytů, mazu, bakterií a retinovaných vlasů. Klinicky se projevují jako černé tečky v oblasti čela, nosu a lící. Černé zbarvení je podmíněno přítomností přirozeného pigmentu, melaninu. Uzavřené komedony tvoří 0,5-3 mm kulovité uzlíky bělavé barvy. Vznikají v důsledku uzavření ústí folikulů.

Acne papulopustulosa

Acne papulopustulosa je zánětlivá forma akné. Na podkladě komedonů vznikají zapálené vyrážky a později i hnisavé projevy.

 

Acne indurata

Acne indurata jsou hlouběji uložené bolestivé zánětlivé uzly, které dlouho přetrvávají a často se hojí zvýšenou pigmentací.

 

Acne abscendens

Acne abscendens představuje zvětšující se zánětlivou reakci ve škáře, nahromaděný obsah zkapalní a zhojí se často jizvou.

 

Acne cystica

Acne cystica tvoří hluboko uložené cysty.

 

Acne conglobata

Acne conglobata je nejtěžší formou akné. V tomto případě nacházíme u pacienta všechny klinické formy akné, od komedonů až po hnisavé projevy a abscesy s krvavým a hnisavým obsahem. Kromě obličeje, hrudníku a ramen postihuje i celá záda, případně se vyskytuje pod paží a v tříslech. Projevy se hojí jizvami, které mohou být pod i nad úrovní okolní kůže. U mladých mužů někdy akné představuje těžké formy onemocnění spolu s postižením kloubů a s vysokými horečkami.

 

Acne Mechanica

Acne Mechanica vzniká v důsledku mechanického tření aknózních projevů na čele a ramenou čelenkami, přilbami, těsným oblečením.

 

Acne androgenica

Acne androgenica se vytváří v důsledku nadprodukce tzv. mužských hormonů - androgenů např. u vaječníků s četnými cystami nebo nádory. Je provázeno dalšími projevy jako např. padáním vlasů, zvýšeným množstvím ochlupení apod.

 

Acne contacto

Acne contacto vzniká u lidí se zvýšenou produkcí mazu. Po styku s látkami, které podporují vznik komedonů, obsaženými např. v kosmetice se tvoří acne COSMETICA, po kontaktu s mazacími a chladícími oleji vzniká acne oleosa. Akné vzniká i při práci s dehtem. V důsledku inhalační expozice nebo po kontaktu s chlorovaným uhlovodíkem může vzniknout projev akné.

 

Mallorca acne

Příčinou tzv. Mallorca acne je horké a vlhké podnebí spolu s nadměrným používáním krémů a opalovacích olejů. Výsledkem je tvorba vyrážek, které se váží na vlasové vývody na místech exponovaných slunečnímu záření, na obličeji, ramenou a ve výstřihu.

 

Acne excoriée des jeunes filles

Acne excoriée des jeunes filles vzniká u mladých neurolabilních dívek a žen škrábáním a vytlačováním minimálních projevů akné. Důsledkem toho vznikají kruhové skvrny na povrchu s otlaky nebo krvavými fleky, které se nejčastěji hojí zvýšenou pigmentací.

 

Projevy podobající se akné začínají, na rozdíl od akné, vždy zánětlivými projevy.

Akné se mohou podobat i jiné kožní onemocnění, které se rovněž projevují hnisavými vyrážkami, ale v těchto případech nejčastěji chybí komedony.

Akné není kosmetická chyba, jak se často propaguje. Není ani důsledkem nedostatečné hygieny. Spíše se dá říci, že nadměrná hygiena a používání lihových roztoků může vést k nadměrnému vysušení pleti a podpořit vznik akné. Akné je onemocnění, které se léčí, jako každá jiná nemoc.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Projevy a léčba akné

Acne vulgaris je jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje 80% mladých lidí ve věku od 11 do 30...
více…

Jak se starat o mastnou pokožku v pubertě?

Předsudky, že mastná pokožka a akné jsou bezprostředním důsledkem nesprávné výživy (například nadměrného...
více…

Pokožka v pubertě

Pokožka v pubertě - věk od asi 11 do 18 let. Charakteristické znaky kůže v pubertě Zatímco v dětství funguje...
více…

Mastná pleť a akné

Krásná pleť (stejně jako krásné oči, vlasy, ruce) je nepochybně jednou z "maličkostí", kterou v interpersonálních...
více…

Novinky v léčbě akné

Pro urychlení léčby a hojení, jakož i předcházení jizev po akné se v současnosti jako největší novinka používá...
více…

Akné - nejčastější otázky

1. Proč akné trápí i ženy kolem třicítky a mnohé ještě později? Je to čistě ženský nebo i mužský problém?...
více…

Léčba akné

Léčba akné by měla ovlivnit všechny příčiny vzniku akné. Obecně můžeme léčbu rozdělit na místní a...
více…

Léčba acne vulgaris (akné) - lokální i systémovou terapií

Akné - problém nejen mladých lidí Akné a mastná pokožka jsou stavy, s nimiž zápasí dívky a chlapci hlavně v...
více…

Jak na akné?

Jaké jsou základní příčiny vzniku akné? Akné je onemocnění, které postihuje mazové žlázy vedoucí k vlasu...
více…

Acne vulgaris (akné)

Acne vulgaris je velmi frekventovaným a z estetického a léčebného hlediska i velice nepříjemným onemocněním....
více…