Léčba akné

Léčba akné by měla ovlivnit všechny příčiny vzniku akné. Obecně můžeme léčbu rozdělit na místní a celkovou.

V lokální léčbě se používají přípravky s různými účinnými látkami a jejich kombinace.

 

Dibenzoylperoxid

Dibenzoylperoxid v 3-10% koncentraci má vliv na rozpouštění komedonů, působí proti bakteriím a snižuje produkci mazu. Nevýhodou je odbarvování textilií.

 

Lokální antibiotika

U lokálních antibiotik se využívá jeho antibakteriální účinek. Používá se erytromycin a klindamycin ve formě roztoků a krémů. Jejich používání je časově omezené, neboť po několikaměsíčním natírání může nastat jednak snížená citlivost bakterií na antibiotika, a také pomnožení jiných bakterií, které vede ke zhoršení onemocnění.

 

Lokální retinoidy

Lokální retinoidy jsou odvozeny od A vitamínu. Používají se pro jejich dobrý efekt na komedony a mají protizánětlivý účinek. Nevýhodou u některých pacientů je zarudnutí pleti, nadměrné přesušení a olupování. Používají se většinou na noc.

 

Kyselina azealová

Kyselina azealová se použije pro účinek na komedony, působí proti bakteriím a proti zánětu. Přípravek se aplikuje nejčastěji 2x denně. Do pokožky se vtírá.

Zvyšování účinnosti lokálních přípravků se dosahuje jejich vzájemnou kombinací, kombinací se zinkem a také s celkovou terapií.

Před použitím lokální léčby je nutné si pozorně přečíst příbalový leták. Krémy a roztoky používat přesně podle návodu a při nejasnostech vždy kontaktovat ošetřujícího lékaře.

 

K celkové léčbě akné se přistupuje při těžších formách onemocnění, které nereagují na lokální léčbu, mají tendenci se hojit jizvami a pigmentovými fleky.

 

Antibiotika

Z antibiotik se podávají preparáty tetracyklinového řádu, léčba trvá několik měsíců. Nevýhodou je omezení podávání v létě, kdy zvyšují citlivost pokožky na slunce, což může vést k alergické reakci.

 

Hormonální přípravky

Hormonální přípravky v podobě hormonální antikoncepce s obsahem androgenních receptorů snižují dopad mužských hormonů na mazové žlázy, snižují produkci mazu a ovlivňují hladinu testosteronu. Ne každá hormonální antikoncepce má stejně dobrý vliv na akné. Po vysazení antikoncepce se velmi často akné znovu objevuje.

 

Celkové retinoidy

Celkově podávaný derivát A vitamínu, isotretinoin, snižuje produkci mazu, upravuje tvorbu, dělení a zrání buněk ve vyústění mazové žlázy a tím omezuje tvorbu komedonů, snižuje výskyt bakterií a má protizánětlivý efekt. Nasazení a léčba isotretinoin musí odpovídat určitým požadavkům. Přípravek se podává pacientům s těžkou formou akné a při akné s tendencí ke tvorbě jizev. Také je vhodný k léčbě akné, které nereagují na lokální léčbu. Před léčbou musí být zkontrolovány jaterní testy, hladina tuků v krvi. Vzhledem k negativnímu vlivu na plod je nezbytné u žen a dívek, udělat před a během léčby těhotenský test a nasadit účinnou antikoncepci. Během terapie retinoidy se nesmí užívat A vitamin a antibiotika tetracyklinového řádu. Z dalších vedlejších účinků se vyskytuje suchost kůže a sliznic, bolesti svalů a kostí, šeroslepost a bolesti hlavy. Retinoidy neovlivňují potenci mužů, vývoj spermií a nemají ani vliv na plod těhotných žen, které mají pohlavní styk s muži užívajícími tyto léky.

 

Kortikosteroidy

Při velmi těžkých formách akné se mohou na krátký čas podat celkově kortikosteroidy.

Uvedená léčba může být vybrána a předepsána pouze odborným kožním lékařem.

 

Součástí léčby akné je i pravidelná přiměřená hygiena. Důkladné odstranění make-upu každý večer. Pravidelné, odborné čištění pleti u kosmetičky. Peeling ovocnými kyselinami, ošetření laserem, fototerapie a psychoterapie. I tato léčba je nejúčinnější, pokud se dělá na odborných pracovištích, kde jsou kožní lékaři.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Projevy a léčba akné

Acne vulgaris je jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje 80% mladých lidí ve věku od 11 do 30...
více…

Jak se starat o mastnou pokožku v pubertě?

Předsudky, že mastná pokožka a akné jsou bezprostředním důsledkem nesprávné výživy (například nadměrného...
více…

Pokožka v pubertě

Pokožka v pubertě - věk od asi 11 do 18 let. Charakteristické znaky kůže v pubertě Zatímco v dětství funguje...
více…

Mastná pleť a akné

Krásná pleť (stejně jako krásné oči, vlasy, ruce) je nepochybně jednou z "maličkostí", kterou v interpersonálních...
více…

Novinky v léčbě akné

Pro urychlení léčby a hojení, jakož i předcházení jizev po akné se v současnosti jako největší novinka používá...
více…

Akné - nejčastější otázky

1. Proč akné trápí i ženy kolem třicítky a mnohé ještě později? Je to čistě ženský nebo i mužský problém?...
více…

Léčba acne vulgaris (akné) - lokální i systémovou terapií

Akné - problém nejen mladých lidí Akné a mastná pokožka jsou stavy, s nimiž zápasí dívky a chlapci hlavně v...
více…

Klinické formy akné

Acne comedonica Acne comedonica je nejméně závažná, nezánětlivé forma akné. Začíná tvorbou mikrokomedonů,...
více…

Jak na akné?

Jaké jsou základní příčiny vzniku akné? Akné je onemocnění, které postihuje mazové žlázy vedoucí k vlasu...
více…

Acne vulgaris (akné)

Acne vulgaris je velmi frekventovaným a z estetického a léčebného hlediska i velice nepříjemným onemocněním....
více…