Projevy a léčba akné

Acne vulgaris je jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje 80% mladých lidí ve věku od 11 do 30 let, podle některých literárních údajů se vyskytuje u 100% dospívající mládeže a dokonce u 3% starších osob.

Je to onemocnění neohrožující život pacienta, ale může zanechat trvalé kosmetické, zdravotní nebo psychické následky při neléčení nebo nesprávném léčení tohoto stavu. V současnosti se akné nepovažuje pouze za estetický problém, ale i sociální. Podle statistických údajů lidé s projevy akné jsou o 60% více nezaměstnaní než lidé se zdravým vzhledem obličeje. Proto je třeba dbát na brzké a správné léčení tohoto onemocnění.

 

Definice

Akné je chronické zánětlivé onemocnění vlasového folikulu a mazové žlázy - pilosebaceózní jednotky. Postihuje kožní oblasti bohaté na mazové žlázy a vyznačuje se mastným typem seborey (oleosa), poruchou rohovatění buněk v oblasti vlasových folikulů s tvorbou komedonů, zánětlivých papulopustů uzlů a jizev.

 

Příčiny vzniku

Vznik akné závisí na mnoha faktorech, mezi které patří dědičnost, tvorba mazu, hormony, bakterie, poruchy rohovatění vlasových folikulů.

Dědičnost - sklon k akné je dědičný. Pokud akné měli oba rodiče, dosahuje pravděpodobnost vzniku onemocnění u dítěte v pubertě více než 50%.

 

Mazové žlázy a maz

Předpokladem vzniku akné je zvýšená tvorba mazu. Seborea se vyskytuje téměř u všech pacientů s tímto onemocněním. U eunuchů s mastným typem kůže se akné nevyskytuje. Pacienti s akné mají zvětšené mazové žlázy a produkují více mazu než je zdravé. Tlumením tvorby mazu se akné zlepšuje. Maz v mazových lalůčcích a v jejich vývodech neobsahuje mastné kyseliny, dokud nevznikne kontakt s bakteriemi infundibula. Sterilní cysty s mazem obsahují triacylglyceridy - nemastné kyseliny, a proto se nezapálí. Naproti tomu mikroprostředí komedonů podporuje růst a rozmnožování jinak nepatogenních mikroorganismů nacházejících se na kůži (Propionibacterium acnes). Ty obsahují enzymy štěpící tuky, čímž vznikají volné mastné kyseliny s komedogenním účinkem.

 

Hormony

Před pubertou jsou folikuly mazových žláz malé. Vývoj lalůčků mazových žláz a množství produkovaného mazu řídí mužské pohlavní hormony (testosteron). Na tvorbě těchto hormonů se podílí i kůra nadledviny. U dívek se proto akné vyvíjí vlivem vyšší aktivity kůry nadledvin. Antiandrogenní gestageny a estrogeny obsažené v antikoncepčních přípravcích nebo jejich zvýšená tvorba estrogenu v těhotenství, tlumí tvorbu mazu omezováním tvorby androgenů.

 

Na vzniku akné se uplatňují čtyři vyvolávající faktory

- Zvýšená tvorba mužských pohlavních hormonů - androgenů v pubertě vede ke zvýšené produkci mazu s následným zvětšením mazových žláz.

- Zvýšené a rychlé obnovování buněk v oblasti vlasového folikulu s následným uzavíráním ústí folikulu a vznikem mikrokomedónu. Dochází k hromadění mazu, který pro obsah skvalenu působí komedogénně a má nízký obsah kyseliny linoleové, která je důležitá pro udržení integrity a funkce folikulárního epitelu.

- V nahromaděném mazu dochází k pomnožení Propionibacterium acnes (P.acnes), jehož lipázy hydrolyzují triglyceridy na komedogenní volné mastné kyseliny.

- Uvolnění pro-zánětlivých mediátorů vede k tvorbě zánětlivých projevů na kůži ve formě papul, papuly-pustuly až nodulov, cyst.

 

Typy acne vulgaris a závažnost projevů

Rozlišují se 3 základní typy akné: acne comedonica (nezánětlivé projevy), přítomnost otevřených a zavřených komedonů, acne papulopustolosa se zánětlivými lézemi menšími než 5 mm v průměru a acne conglobata (nodularis) s nodulmi většími než 5mm v průměru. Závažnost projevů podle klasifikace (Combined Acne Severity Classification) je posuzována na základě počtu a typu lézí na mírné, středně těžké a těžké projevy akné.

- Mírné projevy akné - méně než 20 komedonů nebo méně než 15 zánětlivých lézí nebo celkový počet projevů méně než 30.

- Středně těžké akné - 20 až 100 komedonů nebo 15-50 zánětlivých lézí nebo celkový počet projevů 30-125.

- Těžké akné - více než 5 nodulovů nebo celkový počet zánětlivých projevů více než 50 nebo celkový počet projevů více než 125.

 

Jiné formy akné

Acne Cosmetica

Onemocnění se vyskytuje mimo běžného věku akné. U žen se mezi 20. a 40. rokem vytvoří po neodborném dlouhodobém používání komedogénních působících látek v mastných kosmetických přípravcích např. noční krémy, hustě uložené, malé uzavřené, velmi vzácně otevřené komedony. Nacházejí se hlavně na tvářích, jařmových obloucích, bradě a na čelních hrbolech. Komedony se zapalují. Souvislost s kosmetikou pacienti zpravidla nerozpoznají.

 

Olejové, dehtové, pryskyřičné a halogenové akné

Mazací, vrtné nebo surové oleje, dehtové produkty vyvolávají při trvalém kontaktu projevy onemocnění zpravidla u lidí se seboreu a se sklonem k akné. Na místech kontaktu s těmito látkami (na obličeji, stehnech apod.) Vznikají nejprve komedony. Stav se může vyvíjet až po těžké změny s tvorbou nodulov a cyst.

 

Předmenstruační, pomenstruační akné a akné v menopauze

U mnoha žen, u nichž se dříve neprojevilo akné, přibývají zánětlivé projevy na obličeji v období před menstruací nebo po ní. Podobné vyrážky se nezřídka pozorují po vysazení antikoncepce, po porodu a někdy i v menopauze (přechodu).

 

Akné excoriée

Také minimální vyrážky akné představují pro některé pacienty (většinou mladé dívky a ženy) takový kosmetický problém a psychickou zátěž, že se snaží vymáčknout jejich obsah za každou cenu a odstranit tak každou vyrážku. Nehty nebo nástroje poškozují povrch kůže, čímž vznikají až drobné vřídky. Ty se pak hojí charakteristickou hvězdicovitou jizvou a změnami pigmentace.

 

Možnosti léčby akné

V současnosti je k dispozici množství preparátů na léčbu akné. Podle závažnosti projevů je třeba akné léčit přípravky, které ordinuje dermatolog. Akné je onemocnění jako každé jiné a při neléčení nebo nesprávné léčbě se mohou projevy podstatně zhoršit a vzniknout trvalé následky ve formě jizev.

Léčba akné se řídí podle aktuálního stavu projevů. Při převaze komedonů se používají hlavně sloupávací lokální přípravky (chemický peeling) a mechanické čištění, které patří do rukou kosmetiček. Při převaze zánětlivých projevů je nutné použít přípravky s protizánětlivým účinkem, jakými jsou kyselina azelaová nebo lokální antibiotika. Při vzniku nodulov a pokud se projevy nacházejí také v oblasti zad, hrudníku je nutná celková antibiotická léčba. U dívek při selhávání lokální léčby je namístě vyšetřit i pohlavní hormony v krvi, gynekologické vyšetření - stav vaječníků a podle výsledků přejít na hormonální antikoncepci s antiandrogenními účinky. Při selhávání lokální léčby, celkové antibiotické léčby a u dívek antikoncepce, může se přejít na léčbu isotretinoinu. Je to derivát vitaminu A, ukládá se v tukové tkáni a může poškodit plod. Proto ho nesmí užívat těhotné ženy. Dívky nesmějí při této léčbě otěhotnět. Z fyzikálních metod se v léčbě akné uplatňuje používání biostimulačního laseru, který urychluje hojení zánětlivých projevů. Je to pouze podpůrná léčba. Po léčbě akné k udržení bezpříznakového stavu se doporučuje použít 70% kyselinu glykolovou, kterou aplikuje dermatolog ve vybraných lékařských zařízeních.

Léčba akné vyžaduje individuální přístup a patří do rukou dermatologa. Akné je chronické onemocnění a proto vyžaduje dlouhodobou zvýšenou péči o pleť.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak se starat o mastnou pokožku v pubertě?

Předsudky, že mastná pokožka a akné jsou bezprostředním důsledkem nesprávné výživy (například nadměrného...
více…

Pokožka v pubertě

Pokožka v pubertě - věk od asi 11 do 18 let. Charakteristické znaky kůže v pubertě Zatímco v dětství funguje...
více…

Mastná pleť a akné

Krásná pleť (stejně jako krásné oči, vlasy, ruce) je nepochybně jednou z "maličkostí", kterou v interpersonálních...
více…

Novinky v léčbě akné

Pro urychlení léčby a hojení, jakož i předcházení jizev po akné se v současnosti jako největší novinka používá...
více…

Akné - nejčastější otázky

1. Proč akné trápí i ženy kolem třicítky a mnohé ještě později? Je to čistě ženský nebo i mužský problém?...
více…

Léčba akné

Léčba akné by měla ovlivnit všechny příčiny vzniku akné. Obecně můžeme léčbu rozdělit na místní a...
více…

Léčba acne vulgaris (akné) - lokální i systémovou terapií

Akné - problém nejen mladých lidí Akné a mastná pokožka jsou stavy, s nimiž zápasí dívky a chlapci hlavně v...
více…

Klinické formy akné

Acne comedonica Acne comedonica je nejméně závažná, nezánětlivé forma akné. Začíná tvorbou mikrokomedonů,...
více…

Jak na akné?

Jaké jsou základní příčiny vzniku akné? Akné je onemocnění, které postihuje mazové žlázy vedoucí k vlasu...
více…

Acne vulgaris (akné)

Acne vulgaris je velmi frekventovaným a z estetického a léčebného hlediska i velice nepříjemným onemocněním....
více…