Co bychom měli vědět před hubnutím?

Nebudu lhát. Potřebujete vědět dost věcí. Potřebujete si nastudovat alespoň základní informace o potravě, o živinách a vhodných úpravách jídla. Dost nudná téma.

Většině tlustých lidí se nic učit nechce. Věří v zázrak. Doufají v různé magické diety, které slibují rychlé a jednoduché řešení. Diety jsou jednoduché, a proto jsou populární. Jen taková drobnost: nefungují.

Pokud se pokusíte hubnout "pod vedením" nějaké diety, rozpisu jídel, jste nesamostatní. Časem vás tento režim otráví a vrátíte se k jedinému výživovému stylu, jaký znáte. Je to výživový styl, který vás přivedl do obezity.

Proto je důležité, abyste porozuměli souvislostem. Pokud budete rozumět tomu, co a proč máte sníst, umíte si řídit svůj jídelníček sami. Podle své chuti, podle peněženky. Podle nálady.

Tyto věci se nedají nastudovat v rozsahu většího článku v časopise. Přečtěte si o tom pár knih. Ne jednu! Mezi různými autory jsou mírné rozdíly v tom, co doporučují. Každý upozorňuje na něco jiného. Proto tak, jak vám budou tyto knihy doporučovat pestrou stravu, poskytněte i svému mozku pestré informace.

 

Doporučuji: kupte si následující knihy, uvádím je i v pořadí, v jakém se budou asi nejlépe absorbovat informace pro člověka, který začíná měnit svůj životní styl.
Václava Kunová - "Zdravá výživa", "Jak hubnou labužníci?" - Stručné a srozumitelné informace, ideální na úvodní seznámení se s tématem hubnutí. Mnoho odpovědí, málo otazníků.
Iva Málková - "Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo" - komplexní pohled na hubnutí. Na mnoha místech již bohužel vyprodána. Je to velmi koncentrovaná kniha, na první pohled asi trochu nepřehledná. Najdete v ní však vše, co byste měli vědět. Berte to jako učebnici, nikoli beletrii. Je možné koupit i titul "Hubneme s rozumem v praxi", je to však více kuchařská kniha, než teorie.
Igor Majerčák - "Diagnóza obezita". Stručně a jasně o obezitě. Představí vám současné postupy, jak se dá obezita léčit a doporučuje, abyste to udělali u lékaře, ne na vlastní pěst. Přeci jen - obezita je nemoc. Málokdo by si někdo léčil infarkt sám, podle rad v časopisech. Obezitu však ano. Není divu, že se to tučným nedaří.
Igor Bukovský - "Návod na přežití pro muže". Vysvětluje v ní mnoho souvislostí stravy a zdraví. Doporučuji i ženám. Vynikající dílo, ve kterém se dozvíte, jak a proč strava ovlivňuje zdraví a vitalitu. I to, co dělat.
Vojtěch Hainer - "Obezita" - kniha pro pacienty a pod stejným názvem "Obezita" - odborná kniha pro lékaře). Vynikající je i kniha "Základy klinické obezitologie" pro lékaře, většinou už je asi vyprodána.

Za tyto knihy spolu zaplatíte jen o něco více, než byste zaplatili za jediné balení některého potravinového doplňku "na hubnutí" určeného na jeden měsíc. Nebo za několik kúr ve studiu krásy.

Po přečtení těchto knih vám bude jasné, jak se máte stravovat.

Popisují ověřené informace, které se dají v praxi využít. O hubnutí je napsaných mnoho knih. Diety, návody s lákavými názvy jako Ideální dieta, hubnutí ve spánku, zdravé hubnutí, jak zhubnout a podobné. Velkou většinu z těchto knih jsem nezařadil do seznamu doporučených. Důvod je jednoduchý - velmi často nabízejí hybridní řešení. Část doporučení je převzata ze současných obezitologických znalostí a část je v rozporu s nimi. Projděte si i takové knihy, ale raději s rezervou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hubnutí pouze snižováním porcí jídla?

K hubnutí nepotřebujete nijak zvlášť složité diety, úplně postačí, když si vědomě a pomalu budete snižovat porce...
více…

Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům

Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a...
více…

Hubnutí za pomoci šperků

Pro hubnutí je důležitý pohyb a k němu adekvátní jídelníček. O tom není pochyb, ale ke štíhlé postavě může...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Chcete zhubnout a být zdraví? Choďte!

Pohyb pomáhá s hubnutím, to je jasné a ověřené. Ale ne každý chce nebo může, navštěvovat různá sportovní...
více…

Hlad lze překonat, když víme jak mu odolat

Jistá verze hladu je, že hlad je jen přestrojená žízeň. Zní to paradoxně, ale něco pravdy na tom je. A víte, že...
více…

Hubnutí s vůní skořice

Cestu ke štíhlé postavě si můžete posypat skořicí! Stačí půl lžičky skořice denně a váš vysněný pas nebude...
více…

Víte, co mají společného sůl, špatné trávení, sacharidy a hormonální změny? Výkyvy váhy!

Jak je možné, že přes noc přibýváte na váze, když celou noc spíte a nehřešíte nočními nájezdy na ledničku? Je...
více…

Krize při hubnutí? Nevzdávejte to, jdete správným směrem!

Váha neklesá ani po měsících radikální změny jídelníčku a zvýšeného pohybu? Mnoho lidí to obvykle odradí, a...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…