Co a kolik mám jíst?

Právě toto se musíte naučit, zde leží klíč k hubnutí. Nelze to řešit jednou větou.Ne větou, která by vám pomohla.

Chcete ji slyšet? Zde je:

Jezte vysokoobjemovou, nízkotučnou stravu.

 

Vysokoobjemovost stravy znamená, že nemusíte jíst hodně jídla na objem, abyste byli nasyceni. Nejjednodušeji získáte objem tak, že sníte porci zeleniny před jídlem. Například kedluben.

Zelenina vás před každým jídlem nasytí, dodá vlákninu, vitamíny, minerály. A spolu s komplexním jídlem budete sytí asi tři hodiny. Po třech hodinách tedy budete muset znovu jíst a ani ještě nebudete pociťovat hlad. Právě to zamezí, abyste měli záchvaty touhy po sladkostech.

Nízkotučnou stravy znamená, že budete jíst potraviny s nízkým obsahem tuku. Které to jsou, si dostudujte. Klasika jsou smažené pokrmy, zákusky, smetana, tučné sýry, uzeniny. Chronicky známý výpočet, ale i tak se k němu ještě vrátím. Tuk ve stravě mít musíte. Upřednostňujte však, aby to byl tuk přednostně z ořechů, semen, rostlinných olejů a ryb.

Musíte se naučit znát potraviny. Na to vám ideálně poslouží knihy o výživě. Musíte rozumět výrokům typu: pokud chcete zhubnout, jezte 6 krát denně. Každá porce jídla nechť obsahuje zhruba 1300 kJ energie, která se "skládá" z 15 gramů bílkovin, 40 gramů sacharidů a 10 gramů tuku.

To samozřejmě neznamená 15 gramů šunky, 40 gramů chleba a 10 gramů másla v porci!

Sacharidy ať jsou komplexní, tak jsou tuky především nenasycené.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus