Co nemám jíst?

Ať hubnete, nebo ne, doporučuje se nejíst, nebo jíst jen minimálně:

Mastnosti

Zcela vylučte mastná jídla. Jak je poznáte? Prohlédněte si recept na jejich přípravu. Připravují se na oleji nebo na tuku? Jde do nich hodně margarínu, nebo oleje? Natírá se na ně máslo, či jiný tuk? Nejezte je.

Smažené, fritované pokrmy neprospějí vašemu zdraví.

(Nepatří sem však ořechy, semena, mastné ryby, olivový olej. Ty sice také jsou "mastné", tento tuk však zdraví prospívá. Ty jezte.)

 

Sladkosti

Cukr a sladké nápoje úplně zrušte. Cukr podporuje hlad a obezitu - hlavně u lidí se sklonem k nadváze. Nejhorší je kombinace cukr + tuk. Koláče, sušenky, dorty, zmrzliny. To vše jsou jídla, kterým je lepší se úplně vyhnout.

 

Slanosti

Sůl v nadbytečném množství neprospívá zdraví. Slané pokrmy jsou přitom často dráždivě chutné a přímo svádí, abyste jich snědli více. Ještě více. Nejnebezpečnější pro nadváhu jsou kombinace sůl + tuk. Slané tyčinky, brambůrky, krekry, sýry (čím tučnější, tím horší), pomazánky. Raději nejíst.

 

Uzené

Uzené potraviny obsahují rakovinotvorné látky. Nejezte je, nebo jen velmi málo. Výrazná chuť láká dát si více. Takže pozor. Ostatně - spadají mezi slané mastnosti.

 

Konzervy

I když ne vždy kvůli obezitě, ale raději se vyhýbejte konzervovaným jídlům.

 

Výrobky z bílé mouky

Při hubnutí si je zakažte. Dodávají energii a minimum živin. Nevyplatí se vám je jíst. Nahraďte je výrobky z celozrnné mouky.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus