Zcela vylučte mastná jídla. Jak je poznáte? Prohlédněte si recept na jejich přípravu. Připravují se na oleji nebo na tuku? Jde do nich hodně margarínu, nebo oleje? Natírá se na ně máslo, či jiný tuk? Nejezte je.
Smažené, fritované pokrmy neprospějí vašemu zdraví.
(Nepatří sem však ořechy, semena, mastné ryby, olivový olej. Ty sice také jsou "mastné", tento tuk však zdraví prospívá. Ty jezte.)
Cukr a sladké nápoje úplně zrušte. Cukr podporuje hlad a obezitu - hlavně u lidí se sklonem k nadváze. Nejhorší je kombinace cukr + tuk. Koláče, sušenky, dorty, zmrzliny. To vše jsou jídla, kterým je lepší se úplně vyhnout.
Sůl v nadbytečném množství neprospívá zdraví. Slané pokrmy jsou přitom často dráždivě chutné a přímo svádí, abyste jich snědli více. Ještě více. Nejnebezpečnější pro nadváhu jsou kombinace sůl + tuk. Slané tyčinky, brambůrky, krekry, sýry (čím tučnější, tím horší), pomazánky. Raději nejíst.
Uzené potraviny obsahují rakovinotvorné látky. Nejezte je, nebo jen velmi málo. Výrazná chuť láká dát si více. Takže pozor. Ostatně - spadají mezi slané mastnosti.
I když ne vždy kvůli obezitě, ale raději se vyhýbejte konzervovaným jídlům.
Při hubnutí si je zakažte. Dodávají energii a minimum živin. Nevyplatí se vám je jíst. Nahraďte je výrobky z celozrnné mouky.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu