Jak na zdravé dásně?

Poměr zubů vytržených z důvodu zubního kazu a zánětu dásní je čtyři ku šesti.

Růžovobílá je dobrá, červená už ne. Zdravá dáseň je tuhá, růžová, při zatlačení nekrvácející. Krvácení dásní při čištění zubů je příznakem zánětlivého procesu. Zánět dásní se nazývá gingvitída. Neléčený zánět z dásní postupně přechází na vazy a kost. Vazy, které drží zub v kosti, se během zánětu pomalu rozpouštějí, ubývají. Po několika letech zanikne tolik vazů a kosti, že zub se začne viklat, až vypadne. Toto onemocnění se lidově nazývá paradentóza. Zda parodontóza, správný název však zní parodontitida. Parodont je totiž závěsný aparát zubů a koncovka "-ída" označuje zánětlivý proces. Zubní statistiky říkají, že pokud přijdeme o čtyři zuby následkem zubního kazu, pro zánět dásní můžeme přijít až o šest!

 

U kuřáků se zánět nemusí projevit krvácením

Jsou Vaše zuby citlivé na chlad a teplo a už při letmém pohledu do zrcadla vidíte zarudlé okraje dásní? Při čištění zubů se společně se zbytky pasty v umyvadle najednou objeví krev? V případě kuřáků je navíc dáseň méně prokrvená a zánět se vůbec nemusí projevit krvácením! Někteří odborníci odhadují, že až 75 procent dospělých je postiženo nějakou formou zánětu tkání závěsného aparátu zubů.

Je třeba si uvědomit, že krvácení dásní je následkem zánětu, který probíhá přímo v dásni a prostoru mezi dásní a zubem, v tzv.. parodontálních kapsách. Hloubka tohoto váčku je různá, závisí na intenzitě zánětu a doby jeho trvání. Průměrně je to 5 mm. Pokud vynásobíme tuto plochu po obvodu všech zubů, zjistíme, že při paradontitidě vlastně jde o velkou plochu chronicky zanícené rány s velikostí až tři-čtyři desítky čtverečních centimetrů. Taková rána je masivním zdrojem infekce v organismu.

 

Ze zánětu dásní více infarktů, mrtvice i předčasných porodů

Následkem toho, že zánět probíhá na velké ploše, látky, které tento zánět přenášejí, se dostávají dlouhodobě a ve vysokých dávkách prostřednictvím krevního oběhu do celého těla. Jsou jednou z hlavních příčin aterosklerotického onemocnění cév. Poškozují vnitřní výstelku tepen a tím usnadňují usazování cholesterolu a přilnavost i seskupování trombocytů (krevních destiček odpovědných za srážení krve).

Pravděpodobnost infarktu je u pacientů, kteří trpí parodontitidou, 1,5 - až 2krát vyšší ve srovnání s těmi, kteří jí netrpí. Při mozkové mrtvici je toto riziko vyšší až 2,8krát. Mikroorganismy plaku se podle jedné studie prostřednictvím krevního oběhu dostávají až do plodové vody budoucí matky s krvácejícími dásněmi a tato infekce může být dokonce příčinou předčasného porodu.

 

Jak bojovat proti zánětu?

Parodontitida v ústech neznamená, že člověk si nečistí zuby. Technika odstraňování povlaků však není správná. Základem není jen jejich odstraňování zubním kartáčkem z povrchu zubů, ale především z mezizubních prostorů a z okrajů dásní. Zánět dásní nezmizí ze dne na den. Je třeba ho akutně přeléčit, ale následně se dlouhodobě věnovat prevenci jeho nového vzniku - správným čištěním zubů a pravidelnými návštěvami u dentálních specialistů.

To, v jakém stádiu je parodontitida, umí změřit s pomocí speciální sondy dentální specialista či zubní lékař. To, zda je zánět už i na kosti, je možné zjistit s pomocí rentgenových skusových snímků. Moderní stomatologie doporučuje pravidelné snímkování jednou za 24 měsíců zejména u pacientů po třicítce, kdy se začíná převážná většina těchto onemocnění. Pokud se parodontitida zachytí ještě na začátku ústupu kosti, proces se dá zastavit.

Kromě správné techniky čištění zubů, používání medicinálních zubních past doporučených při zánětlivých onemocněních dásní (Meridol, Elmex, Lacalut, Gingidex, Parodontax, CURASEPT), existují i léčebné preparáty - nejčastěji roztoky a gely s obsahem antibakteriální látky chlorhexidinu (Corsodyl, CURASEPT, Gingidex, Paroex, Tandex). Podle koncentrace účinné látky lze ústní výplachy používat na akutní přeléčení, ale i dlouhodobou prevenci. Kromě toho se pacientům s paradontitidou doporučuje používat ústní sprchu, která masíruje dásně.

 

Zvýšené riziko zánětu dásní mají:

Diabetici

Cukrovka negativně ovlivňuje stav dásní. Důvodem je odlišné složení ústní mikroflóry související s porušeným metabolismem. Při diabetu 1. typu (vrozeného) se parodontální změny začínají projevovat již v době dospívání.

 

Těhotné ženy

Dásně jsou v těhotenství vlivem hormonálních změn více vnímavé vůči plaku. I proto by budoucí maminka měla během těhotenství absolvovat alespoň dvě preventivní prohlídky u zubního lékaře (hradí jejich pojišťovna), důležitější je však navštívit dentálního specialisty.

 

Kuřáci

Kouření mění chemické i mikrobiologické prostředí v ústech, což způsobuje zvýšené množství plaku. Kuřáci mají jeden a půlkrát větší pravděpodobnost ztráty zubů, kromě toho má kouření velmi negativní vliv na prokrvení a regeneraci dásní.

 

Zubní povlak

Plak je jakási síť ze slin, v níž se zachycují bakterie. Ty vyvolávají zánět dásní. V miligramu plaku je 100-300 milionů bakterií. Pár hodin po vyčištění zubů se na jejich povrchu ze slin vytvoří síť, do níž se zachycují první bakterie. Po 48 hodinách si bakterie na místech, kde si nedostatečně vyčistíme zuby, vytvářejí kolonie.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Skřípání zuby (bruxismus)

Skřípání zuby je onemocnění, které se projevuje třením zubů, jejich vzájemným svíráním a obrušováním...
více…

Zubní kaz

Chrup člověka má 32 zubů, které jsou složeny hlavně z minerálů obsahujících vápník. Jsou různého tvaru a...
více…

Jak správně pečovat o mléčné zuby?

Mnoho rodičů neví, jak správně pečovat o mléčné zuby svých ratolestí. Kdy je vlastně potřeba začít čistit...
více…

Jakou zubní pastu pro děti?

Jakmile vašemu děťátku vyroste první zoubek, jistě se začnete ptát, jak se správně o tento "chrup" starat. Určitě...
více…

Jak ulehčit prořezávání zoubků?

Prořezávání zoubků bývá u mnoha dětí doprovázeno menšími či většími obtížemi. Jsou děti, které přežijí...
více…

Jak vybrat zubní pastu?

Kde jsou ty časy, kdy jste si v drogerii mohli vybírat jen z pár druhů plus mínus stejných zubních past a největší...
více…

Jak se zbavit žlutých zubů?

Krásný úsměv je silnou zbraní ženy. No k zářivému úsměvu neodmyslitelně patří i krásné bílé zuby. Ne každá...
více…

Jak na bělení zubů?

Jednou z věcí, která nás na člověku upoutá, jsou úsměv a hezké bílé zuby. Barva zubů je ovlivňována několika...
více…

Jak si správně čistit zuby a ústní dutinu?

1. Přiložte kartáček k dásním pod úhlem 45 stupňů tak, aby se vlákna kartáčku dotýkala zubů a dásní. 2....
více…

Rukavice na outdoorové aktivity

Palcové, prstové nebo s krátkými prsty? Tak to záleží na konkrétní outdoorové aktivitě! Ale zkrátka rukavice k...
více…