Korekce odstátých uší - otoplastika

Operace odstátých boltců se provádí v lokální anestezii při tlumení pacienta. Znamená to, že jde o zákrok zcela nebolestivý, pacient je během výkonu tlumený, často si na zákrok vůbec nepamatuje.

Ve výjimečných případech, na žádost pacienta nebo rodičů, může probíhat operace v celkové anestezii. Před operací je potřeba jen základní laboratorní vyšetření - krevní obraz a takzvané faktory koagulantů (důležitý údaj o schopnostech organismu zastavit krvácení). Před operací v celkové anestezii je třeba ještě doplnit interní předoperační vyšetření.

 

Jde o estetickou operaci, proto by lékaři nikdy neměli operovat osoby s akutním onemocněním, raději by operaci měli odložit. Úplná kontraindikace této operace neexistuje, opatrnost při zákroku vyžadují osoby s chronickými onemocněními - například cukrovka, snížená srážlivost krve, náchylnost k tvorbě keloidních jizev ...

Operační zákrok

Jde o ambulantní zákrok, většinou pacienti v den operace odcházejí domů. Zřídka se stane, že pacient zůstává ve zdravotnickém zařízení přes noc (například pacienti ze vzdálených okresů - ráno po převazu odcházejí domů).

V den operace jsou vhodné lehké snídaně. Pacient přichází s umytými vlasy na ambulanci. Po vyplnění potřebných formulářů (souhlas k operaci, dotazník pacienta) dostane pacient potřebné léky (většinou jde o antibiotikum a sedativum - lék na uklidnění). Následně se udělá předoperační fotodokumentace, po přípravě operačního pole (umytí dezinfekčním prostředkem, obložení uší sterilními rouškami) se přistupuje k podání lokální anestezie. Toto je jediný nepříjemný moment operace, avšak vzhledem k tomu, že pacienti jsou sledováni, je to velmi snadno zvládnutelné, často si dokonce pacient na tuto část ani nepamatuje.

Následuje samotná operace. Kožní řez se nachází za uchem. Přes něj se přistupuje ke chrupavce ušní, podle potřeby a ta je formována do požadovaného tvaru, celý ušní boltec se po jejím uvolnění fixuje stehy blíže k hlavě. Kůže se šije vstřebatelným materiálem, není třeba vybírat stehy, ty se samy rozpustí do 3-4 týdnech.

Po operaci jsou uši pod obvazem, tento se mění druhý den. Často se již 2.den mění obvazy za čelenku. Čelenku je třeba nosit nepřetržitě 2 týdny, pak stačí na noc celkem 6 týdnů. Vlasy se doporučují umýt až 3. den po operaci. První 3 měsíce (lépe do půl roku) po operaci by se měl pacient vyhýbat kontaktním sportům, aby nedošlo k poranění ucha.

Bolestivost po výkonu je velmi individuální, vždy je zvládnutelná analgetiky, po 1-2 dnech zcela ustupuje. Pacienty kontrolujeme druhý den po operaci, 14. den, 6 týdnů a půl roku po operaci.

Pacienti

Častokrát jsou pacienty děti. Děti si začínají všímat odstávajících uši a vnímat to jako problém ve věku 5-6 let, tehdy je tato operace nejvhodnější. Často se operují děti při přechodu do jiného kolektivu. U dětských pacientů se samozřejmě operuje pouze se souhlasem rodičů. Jinak však tato operace není nijak věkem omezená, mohou ji podstoupit děti stejně jako dospělí. Předoperační a operační stres při dobré sedaci (uvolňování navozením léky) snášejí děti i dospělí většinou velmi dobře i v lokální anestezii.

Při pohledu zepředu je jen velmi málo lidí, který mají symetrické ušní boltce, většinou je mezi levým a pravým určitý rozdíl. Rovněž po operaci je nepravděpodobná úplná symetrie, o to však ani nejde. Úspěchem hodnotíme operaci, pokud rozdíl po definitivním zhojení je do 3 mm. Zřídka se stane, že jsou pacienti nespokojeni s výsledkem, tehdy je nutná reoperace a opakovat v podstatě celý výkon.

Cena

Zákrok nehradí žádná zdravotní pojišťovna, jde o estetický zákrok plně hrazený pacientem. Dětští pacienti jsou operováni za cca. 330, - €, u dospělých je cena cca. 500, - €.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Liposukci vládne ultrazvuk!

Snažíte se dlouhodobně zhubnout či jen vytvarovat problémové partie, jakými jsou boky, zadeček, nebo horní část...
více…

Facelifting - vyhlazení vrásek

Omládnout o pár let ... Kdo by po tom netoužil? Zázračný elixír mládí ještě nevynalezli, zůstávají nám dvě...
více…

Rukavice na outdoorové aktivity

Palcové, prstové nebo s krátkými prsty? Tak to záleží na konkrétní outdoorové aktivitě! Ale zkrátka rukavice k...
více…

Termoprádlo pro ženy

Pryč jsou doby, kdy spodní prádlo a trička ovládala bavlna, která je sice na nošení velice příjemná, ale nesvědčí...
více…

Zpříjemněte si ovzduší doma i v práci s pomocí zvlhčovačů a čističek vzduchu

Suchý vzduch je nepřítelem lidského organismu. V uzavřených budovách v hlavní topné sezóně může vlhkost vzduchu...
více…

Lezení - úvazky neboli sedáky

Lezení je krásný sport, ale má také svá rizika, stejně jako všechny adrenalinové sporty. Ta lze přitom hodně...
více…

Skialpinistické a freeride batohy

Lyžování a snowboarding ve volném horském terénu, to jsou krásné, ale náročné sporty, které vyžadují také velmi...
více…

Verde Eco Disincrostante 1l – prostředek na vodní kámen

Vodní kámen je v místech s tvrdou a velmi tvrdou vodou běžná záležitost. Určitě je ale potřeba, nevzhledné...
více…

MD15 – Super koncentrovaný povrchový čistič a sanitizér, dávka 40 ml (pro 1 lahev)

Žijeme v době, která vyžaduje vzhledem k epidemiologické situaci zvýšenou hygienu, a to nejen tu naši, osobní, ale...
více…

KC Professional – stojan pro elektronický dávkovač desinfekčního přípravku

Dávkovače dezinfekčních prostředků jsou velice praktické pomůcky osobní hygieny rukou. Jenže v mnoha provozovnách...
více…