Bez černý (Sambucus nigra)

Tradiční léčivá rostlina, kterou určitě znáte. Mimochodem, všimli jste si, jak ty nejlepší a velmi zdravé věci někdo pro nás stále a všude pěstuje? Bez, pampeliška, kopřiva, pýr - to je jen pár příkladů. A my se jich snažíme za každou cenu zbavit, protože kdo by je chtěl mít v zahradě?

 

Účinné látky:

astragalín, kyselina chlorogénna a její deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, anthokyaniny (ty jsou hlavním barvivem zralých plodů)

 

Jaké má účinky?

antioxidační

protizánětlivý

imunostimulační

antivirový

analgetický

antipyretický

uklidňující (bez zvládne lehčí formy neurózy)

 

Formy potravinového doplňku

květ - sušené květy, extrakt (kapky), bonbóny (např. značky Rico) a pastilky šidítek

plody: sušené, džem, sirup

 

Terapeutické využití

chřipka

infekce horních cest dýchacích

záněty ústní dutiny

zácpa

podpora prokrvení končetin

podpora trávení

zánětlivé onemocnění kloubů, které nejsou autoimunitních původu

"Stažení" zvýšené tělesné teploty (antipyretický účinek)

 

Jak se používá?

extrakt v alkoholu - domácí příprava

100 - 150 g sušených květů černého bezu vložíte do čistého litrového skleněného poháru nebo džbánu s uzávěrem

zalijete doplna vodkou, uzavřete a uložíte na tmavé místo

každé 2 až 3 dny promícháme

po 30 dnech můžete začít užívat

květiny můžete přecedit nebo nechat v alkoholu, extrakt bude postupně ještě silnější

extrakt - dávkování

během infekce: 1 čajová lžička 4 až 5-krát denně

preventivní: 1 - 2 čajové lžičky denně

ke kloktání a výplach úst (afty, záněty dásní, angína a pod.): 1 - 2 čajové lžičky vmíchat do šálku vlažné vody

pro děti do 18 let nevhodný - použijte bezový čaj

 

Poznámka:

během léčby agresivních chřipkových infekcí (ptačí, prasečí a pod.) Je vhodné - zejména u mladých a jinak zdravých lidí - používat spolu s bezem černým i zinek

50 - 100 mg zinku denně (upřednostněte přípravek bez dalších vitamínů a minerálů).

Zinek prostřednictvím antioxidačního enzymu superoxid dismutáza stabilizuje aktivitu cytokinů, které jsou schopné vyvolat takovou prudkou reakci imunitního systému, že průběh chřipkové infekce může být paradoxně mnohem těžší právě u mladých a jinak zdravých lidí

uvedené vysoké dávky zinku užívejte pouze během léčby chřipky

čajovina (sambuca flos - květ černého bezu): jedna polévková lžíce (= 5g) řezané čajoviny se přelije šálkem vařící vody a po 15 minutách vyluhování v přikryté nádobě se scedí a pije

šálek čaje pijte 3krát denně

čaj se nesmí vařit, pije se teplý

připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím

tablety a kapky na průduškové onemocnění (v kombinaci s jinými rostlinami): podle informace v příbalovém letáku

kupujte si pouze přípravky, které uvádějí standardizovaný obsah účinných látek

 

Toxické účinky / interakce

toxické účinky nejsou známy (několikanásobné překračování doporučených dávek při dlouhodobém používání mohou být toxické)

v těhotenství se nedoporučuje užívat černý bez a přípravky z něho

nedoporučuje se, aby extrakt z bezu užívali lidé s autoimunitních onemocnění - stimulace imunitního systému může zhoršit jejich stav

 

Dobré vědět

Během chřipkové epidemie v roce 1992-93 v Izraeli a v roce 2002 v Norsku přípravek Sambuco, který je vyroben z černého bezu, zkrátil léčbu chřipky u sledovaných pacientů na polovinu. Sambuco u nás nedostanete, ale můžete si připravit svůj bázový extrakt. A ještě je v tom i vodka.

Argumenty, že kdosi vypustil do světa influenzu a prasečí chřipku, aby Donald Rumsfeld a "jeho" farmaceutická firma vydělali na léku Tamiflu miliony dolarů, jsou levicové, paranoidní a konspirační bludy. Tamiflu má tak vážné a silné nežádoucí účinky, že například v Japonsku je zakázán. To nemůže být velmi dobrý byznys.

Květiny bezu můžete na několik týdnů vložit do octa (jablečný, balzamikový). Získáte nejen novou zajímavou chuť do salátů, ale i mnoho účinných látek z bezu.

Když si budete dělat z bezu džem, dejte si pozor, aby se vám do něj nedostaly stopky. Obsahují jedovaté kyanidy. (Myslel jsem stopky květů, ne stopky, kterými měříte čas při vaření džemu)

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…

Jaké existují druhy diet?

Neboť mnohé země, zejména ty vyspělejší, bojují se stále větší obezitou, éra diet stále vzkvétá. I když...
více…

Jak tlumit pocity hladu?

Návaly hladu popadly již každého z nás alespoň jednou. Většinou za to mohou nesprávné stravovací návyky, ranní...
více…

Kila dolů - jak na to?

Téměř každý z nás zřejmě vyzkoušel nějakou tu dietu. Někteří úspěšně, jiní méně. Na kila navíc má...
více…

Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…

Jak grilovat zdravěji a bez rizika?

Grilovat je umění, tvrdí ti, co rádi a často pracují s roštem. Mají pravdu, ale zatímco oni myslí jen na...
více…