Brusinky

Brusinky chrání před infekcí močových cest. Brusinky jsou vydatným zdrojem vitaminu C a silným přírodním antibiotikem. Obsahují také látky, které brání usazování bakterií na sliznicích, díky čemuž se staly významnou součástí prevence několika onemocnění.

Zánět močových cest trápí alespoň jednou v životě každou druhou ženu

 

Brusinky pomáhají z těla vyplavovat choroboplodné bakterie

Brusinky jsou nejen vynikající přílohou k masu, jsou také přínosem v prevenci infekce močových cest, onemocnění žaludku či vysoké hladiny cholesterolu. Pomáhají při průjmech a působí močopudně. Byly součástí kuchyně i lidového léčitelství již v starém Řecku.

Brusinky jsou vydatným zdrojem vitaminu C (v 100 gramech brusinek je 20 miligramů vitaminu C) a studie potvrdily, že jsou silným přírodním antibiotikem. Avšak vzhledem k vysokému obsahu sodíku nejsou vhodné pro lidi s vysokým tlakem a vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové ani pro lidi s nemocnými ledvinami.

K výjimečnosti brusinek přispívají rostlinné látky, které brání usazování bakterií na sliznicích. To způsobuje, že bakterie se vyplaví z těla ven dříve, než mohou způsobit infekci. Na infekci močových cest onemocní alespoň jednou v životě polovina žen, přičemž téměř polovina z nich trpí opakovanými záněty. Při opakovaných zánětech je třeba nejprve vyloučit další příčiny problémů, jako je například nádor. Nejjednodušším a nejdostupnějším způsobem jak předcházet opakovaným zánětům, je konzumace brusinek.

Schopnost brusinek zabránit usazování bakterií přispívá také k tomu, že se v žaludku neuchytí bakterie, které způsobují vznik vředů v zažívacím traktu. Jako prevence se doporučuje vypít dvakrát denně nápoj z brusinkové šťávy.

Brusinky také brání usazování bakterií v ústní dutině - žvýkačky, zubní pasty a ústní vody s výtažkem těchto plodů snižují množsví bakterií v ústech, čímž se zpomaluje tvorba zubního kamene, který je hlavní příčinou zánětů dásní.

Lékaři doporučují brusinky jako prevenci nebo podpůrný (nikoliv však náhradní!) "Lék" během nemoci. Z brusinek se vyrábějí i některé medikamenty.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…

Jaké existují druhy diet?

Neboť mnohé země, zejména ty vyspělejší, bojují se stále větší obezitou, éra diet stále vzkvétá. I když...
více…

Jak tlumit pocity hladu?

Návaly hladu popadly již každého z nás alespoň jednou. Většinou za to mohou nesprávné stravovací návyky, ranní...
více…

Kila dolů - jak na to?

Téměř každý z nás zřejmě vyzkoušel nějakou tu dietu. Někteří úspěšně, jiní méně. Na kila navíc má...
více…

Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…

Jak grilovat zdravěji a bez rizika?

Grilovat je umění, tvrdí ti, co rádi a často pracují s roštem. Mají pravdu, ale zatímco oni myslí jen na...
více…