Cizrna

Pochází ze Středomoří a patří k nejstarším potravinám. Ve starověkém Římě byla považována za vzácnou věc, i proto si nejedna rodina dala jméno Cicero. Existují dva základní druhy: desi (tmavý a menší) a Kábul (světlý a větší, který najdete i v této konzervě). Půl šálku vařené cizrny obsahuje kolem 8 g bílkoviny a méně než 1 g tuků.

 

Cizrna má lahodnou chuť a měkkou konzistenci a pomazánka hummus, kterou vás chceme naučit, je jedno z nejlepších, nejrychlejších a nejzdravějších jídel, jaké si dovedete představit.

Všechny luštěniny jsou výbornou potravinou pro svaly a srdce: obsahují hodně rozpustné vlákniny, která snižuje cholesterol, kyseliny listové, která snižuje homocystein, thiaminu (vitamin B), který je nezbytný pro spalování cukrů a fytochemikálií se silným antioxidačním účinkem. (Více se dočtete v informací o fazolích.) Nebojte se luštěnin v plechovkách - určitě jsou zdravější než nejdietnější drůbeží párky bio hyper de luxe.

Cizrna je velmi vhodnou potravinou nejen pro zdravé lidi a sportovce, ale i při onemocněních: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, zácpa, poruchy imunity, rakovina, celiakie.

Cizrna by měla být součástí každého programu na hubnutí.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus