Lilek - baklažán

Botanicky je to ovoce, ale tvoří s paprikou, rajčaty a bramborami, které mohou některým lidem zhoršovat například revmatoidní artritidu nebo atopický ekzém, jednu tzv.. solanínovou rodinu. Existuje  bílý, oranžový a fialový lilek: 1 kus obsahuje pouze 120 kJ, ale relativně hodně vlákniny (2, 5 g), draslíku (250 mg), vitamínů B, manganu a mědi. Takže lilek je výborná potravina nejen pro srdce, ale i pro mozek: silné antioxidační barvivo slupky (antokyaninového zabarvení nazunín) účinně chrání membrány nervových buněk a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, který - kromě jiného - přenáší vaše signály z mozku do svalů.

Lilek nemá rád chlad: v chladničce vydrží asi 7 dní, pak dužina tmavne a hořkne. A pokud nechcete z něj udělat při opékání houbu plnou tuku, nejprve jej posolte a nechte v (zapnuté) mikrovlnce nebo v pánvi nasucho.

Lilek je velmi vhodnou potravinou nejen pro zdravé lidi a sportovce, ale i při těchto onemocněních: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, rakovina, cukrovka, zácpa a hemochromatóza.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus