Žampiony

Lesní houby jsou jiná liga, ale žampiony můžete mít kdykoliv a vůbec bych je nepodceňoval. Možná obsahují méně glutamátu než dubák a masláky a kozák, ale zato obsahují hodně vlákniny, která snižuje cholesterol a podporuje imunitu (beta - glukany). Selen podporuje imunitu a vitamíny B (je jich tu opravdu dost) podporují metabolismus a činnost nervových buněk.

Velmi zajímavou látkou v houbách je ergothioneín, který má nejen silný antioxidační účinek, ale velmi účinně chrání kůži před UV zářením (proto jsou houby obecně úžasnou potravinou na léto). Navíc, tento ergothioneín podporuje spalování tuků podobně jako karnitin, který se prodává v různých prostředcích na hubnutí, takže z hub můžete udělat dobrého spojence při hubnutí.

Žampiony můžete použít i syrové do salátů, ale vždy je otrava je čistit , zejména, když spěcháte. Tehdy rád sáhnu po sekaných mražených žampionech Bonduelle, protože jsem zjistil, že jsou opravdu kvalitní a čisté.

Žampiony jsou velmi vhodnou potravinou nejen pro zdravé lidi a sportovce, ale i při různých onemocněních jako je zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, porucha imunity, atopický ekzém, prevence a podpůrná léčba rakoviny, obezita.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus