Afrodiziaka

Afrodiziaky nazýváme prostředky zvyšující sexuální touhu a vzrušení. Jejich název je odvozen od jména starořecké bohyně lásky - Afrodity.

 

Afrodiziaka se v minulosti používala z různých důvodů. Měla sloužit k získání přízně milované ženy - ať už s jejím vědomím, nebo tajně. Využívala se na mystické účely nebo ve starých kultovních rituálech při erotickém obcování. Jedním z hlavních důvodů používání afrodiziak, byla snaha o zlepšení, nebo obnovení sexuální výkonnosti - moderně řečeno, zlepšení potence.

Afrodiziaka používali již staří Egypťané, Číňané a velmi rozšířená byla v islámském světě. Nejstarším známým afrodiziakem starých Egypťanů byl sušený krokodýlí penis. Používaly se i sušené jelení parohy, umletý roh nosorožce, sušené samčí pohlavní orgány jelena získané během říje, ještěrčí ocásky nebo ostny mořských ježků.

 

Afrodiziaka jsou v současnosti rostlinného původu. Mezi nejznámější afrodiziaka patří žen-šen, který podle představ tradiční čínské medicíny udržuje v rovnováze energii jin a jang, a tím pomáhá udržovat radostný sexuální život. Jako afrodiziakum se používá také kůra ze stromu yohimbe, z níž se připravují opojné nápoje. Alkaloid yohimbin, který obsahuje, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy a zvyšuje přívod krve do oblasti pánve. Je účinnou látkou známého léku, který se používá také v sexuologické praxi. Z rostlinných afrodiziak jsou nejoblíbenější koření, např. chilli paprika, šafrán, zázvor, bazalka, anýz, muškátovník, skořice, rozmarýn, koriandr, saturejka, máta a karafiát. Dále se používají česnek, cibule, chřest, granátová jablka a datle.

 

Kromě toho se používají i živočišná afrodiziaka, nejčastěji španělské mušky a mořští plži.

Španělská muška je vlastně brouk (Lytta vesicatoria), který obsahuje kantaridín. Tento působí dráždivě v oblasti močových cest. Pro toxické vedlejší účinky je však ve většině zemí tento prostředek zakázán. Známý je případ francouzské kurtizány, která svému milenci ve snaze dobře ho v posteli rozpálit nasypala do jídla takové množství španělských mušek, až jí v křečích skonal v náručí.

Mořští měkkýši mají bohatý obsah jódu, selenu a železa, podporují činnost srdce a mají protizánětlivé účinky.

Specifické postavení má med. Také líbánky jsou odvozeny od tohoto univerzálního afrodiziaka. Zvláště výhodné je spojení medu s pečivem v podobě medových koláčků, protože pečivo a obilí se vážou k bohyni plodnosti Ceres. Za velmi erotizující se považuje i čokoláda připravená jako nápoj či čokoládový krém.

 

V současnosti již velmi dobře víme, že afrodiziaka potenci nezlepšují. Na to nám slouží jiné, opravdu účinné léky. Afrodiziaka můžeme proto doporučit pouze pacientům s poruchami libida a orgasmu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak stimulovat klitoris?

Žena na rozdíl od muže může dosáhnout orgasmu různými způsoby, drážděním klitorisu, vagíny, kombinovaným...
více…

Co dělat když sex trvá jen pár sekund?

Jak tuto pro muže velmi delikátní záležitost popsat? Muž přináší na důvěrné setkání láhev sektu, žena ho ve...
více…

Jak léčit nenaplněnou touhu?

Chuť na sex je komplexní jev, který ovlivňuje nejen vrozená vášnivost člověka, ale i romantika například kytice...
více…

Co je to frigidita?

Tak na tu to ani nezkoušej! To je frigidka! - Radil kategoricky a dost nahlas jeden teenager druhému. Lidé v autobuse se tak...
více…

Erekci pomáhá vyvážená strava a hodně zinku

Erekce je věc, kterou se v hlavě zabývá snad každý muž. Jsem dost tvrdý, vydržím dlouho, nejsem příliš rychle?...
více…

Deviace

Ze všech svých nemocí mám nejraději pedofilii, oslňuje černým humorem své okolí jistý můj známý. S velkým...
více…

Nadváha a sex

Jak souvisí nadváha a intimní život? Nadváha se sexuálním životem může, ale nemusí souviset. Velmi často se však...
více…

Erektilní dysfunkce (impotence)

Erektilní dysfunkce je neschopnost dosáhnout nebo udržet erekci (ztopoření) dostatečnou pro uspokojivý pohlavní styk....
více…

Alkohol a sex

Alkohol ovlivňuje sexuální život několika způsoby. Dlouhodobé a pravidelné užívání alkoholu má negativní účinek...
více…

Tantrická masáž prověří vaše vztahy, zažene stres a zlepší vaše zdraví

Tantrická masáž je rituál, který vychází z tantrické filozofie. Těší se stále větší oblibě u mužů, žen i...
více…