Antikoncepční náplasti

Náplasti se staly moderní metodou léčení, jsou šetrnější k organismu a mají méně nežádoucích účinků. K moderním způsobům zabránění těhotenství patří i nízkohormonální antikoncepční přípravky, například antikoncepční náplast. Antikoncepční náplast uvedli poprvé v roce 2002 na americkém trhu, ale už i Egypťané věděli, že kůže je schopna přijímat léčivé látky a proti bolesti používali různé léčivé masti.

V Čechách se považují náplasti za novinku, a poprvé se na trhu objevily v roce 2004. Aplikují se jednou týdně na čtyři doporučeno místa, 3 týdny za sebou, přičemž čtvrtý týden je bez náplasti, tehdy žena menstruuje. Antikoncepční náplasti postupně uvolňují příslušné dávky hormonů a působí vlastně podobně jako antikoncepční pilulky.

Antikoncepční náplast se skládá ze 3 vrstev. První vrstvu tvoří - backing - venkovní, krycí vrstva (béžové barvy), druhou vrstvu adhesive - adhezní (lepicí) vrstva obsahující samotné hormony, třetí vrstvu tvoří RELEASE LINER - průhledná lesklá ochranná fólie - odstraňuje se před aplikací náplasti.

 

Složení antikoncepční náplasti

Náplast obsahuje dva druhy hormonů - gestagen a estrogen, které působí celých 24 hodin. Koncentrace hormonů v ní dostatečně chrání před otěhotněním a zároveň minimálně zatěžují ženský organismus. Účinná látka se dostává do těle prosakováním přes kůži a denní dávky se vstřebávají přímo do krve. Ženy si náplast nalepují a mění každých 7 dní, tedy třeba na ni myslet jen jednou týdně na rozdíl od antikoncepční tabletky, na kterou bylo třeba myslet denně.

Aktivní látky z náplastí vstupují přímo do organismu, nedochází k zanášení trávicího traktu (žaludek, játra), náplasti nevadí ani při koupání nebo sprchování. Uvolňují se přes kůži přímo do krevního oběhu, takže nedochází k výkyvům hormonů. Klinické studie dokonce ukazují, že užívání antikoncepční náplasti nezvyšuje hmotnost uživatelek. Antikoncepční náplasti jsou uživateli velmi dobře tolerovány, případné nežádoucí účinky jsou stejné jako při užívání antikoncepčních pilulek.

 

Princip antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplast má stejné účinky a stejné složení jako antikoncepční pilulky. Lepí se na pokožku jednou týdně a její výhodou kromě jiného je, že ani při zvracení či průjmu, antikoncepční náplast neztrácí svoji účinnost. Pokud si žena lepí náplast na mokrou a mastnou pokožku, může se stát, že okraje náplasti se budou odlepovat. Na náplasti se také zachycují drobné chloupky, prach či jiné vlákna z oblečení, ačkoli tato nečistota se z ní dá poměrně snadno odstranit.

Antikoncepční náplast je speciálně upravena tak, že ani při namáhavých činnostech a při kontaktu s vysokými teplotami nebo při kontaktu s vodou, vydrží přilepená a její účinek se nijak nemění. Na rozdíl od pilulek, u nichž úroveň hormonů během 24 hodin kolísá, antikoncepční náplasti vytvářejí stálou hladinu hormonů. Vhodné bývají také u žen, které mají problémy s trávicím traktem, nebo musí brát jiné léky.

Část pacientek může náplast snadno znervózňovat, dokud si na ni nezvyknou, nebo může docházet k mírnému zčervenání kůže poté, co si náplast zdělají. Toto zarudnutí však obvykle zmizí do 24 hodin. Vedlejší negativní účinky, jako například bolesti hlavy, špinění nebo nepříjemné pocity na prsou a kolem žaludku, kterými trpí určité procento žen užívajících antikoncepci, při užívání náplastí zcela nezmizely, jen se tyto nepříjemné příznaky sníží. Antikoncepční náplasti nejsou příliš vhodné pro vrcholové sportovkyně nebo pro ženy, které vrcholově a intenzivně sportují a velmi se přitom potí.

Obavy z odlepení antikoncepčních náplastí jsou zbytečné, a to bez ohledu na roční období. I když například žena tráví dovolenou během léta u moře, tedy když je kůže vystavena koupání v moři a intenzivnímu opalování, k odlepení náplasti by nemělo dojít. Aby však ženy používající antikoncepční náplast dosahovaly dobré výsledky, měly by znát několik zásad.

Náplast je třeba lepit na čistou a suchou pokožku a na několik sekund ji přitlačit dlaní. Opalovací krémy nebo tělové krémy třeba aplikovat až po nalepení náplasti. Správné přilepení náplasti je třeba pravidelně kontrolovat. Samotný nápad aplikovat léky přes kůži je znám ještě ze starého Egypta, kdy se na léčení používaly nejrůznější hojivé masti. Používání antikoncepční náplasti je velmi jednoduché a snadno zapamatovatelné. Náplast se aplikuje jednou týdně, účinná je celých 7 dní. Takto by se mělo postupovat tři týdny za sebou, čtvrtý týden se náplast neaplikuje.

 

Výhody antikoncepční náplasti

Výhody spočívají především v šetrnosti vůči organismu, ve vyrovnané hladině účinné látky v organismu a v komfortu užívání pro ženy. Speciální technologie výroby náplast redukuje během celého týdne přesně určené množství účinné látky, takže se hladiny hormonů v těle nerozhoupou. Zatímco léky podávané ústy procházejí zažívacím traktem, kde se vstřebávají, dostávají se do jater a až poté se dostávají do cévního oběhu. Účinné látky z náplastí naopak nezatěžují trávicí trakt, protože jej obcházejí.

Účinnost antikoncepční náplasti není ovlivněna případným průjmem, zvracením nebo současným užíváním antibiotik například tetracyklinovou řadou. Antikoncepční účinek náplasti přetrvává ještě 48 hodin po zapomenutí výměny náplasti. Nespornou výhodou je i skutečnost, že každodenní aktivity jako koupání, sprchování či cvičení nemají vliv na přilnavost náplasti na kůži. V průběhu týdne se náplast nesmí přemístit na jiné místo na těle, kam byla poprvé aplikována, protože ztrácí přilnavost. S antikoncepční náplastí nedochází k rapidnímu přibírání.

 

Nevýhody antikoncepční náplasti

Při provádění určitých činností se ženě může stát, že se jí náplast odlepí. V tomto případě je vhodné pokusit se nalepit náplast znovu, případně si žena může nalepit náplast novou. Pokud již náplast nelepí nebo došlo k jejímu poškození, náplast je třeba vyměnit. Hrozí však riziko, že pokud si odlepené náplasti uživatelka nevšimne po dobu delší než 24 hodin, může otěhotnět.

Při prvním dni používání náplasti, čili při novém cyklu, je vhodné používat i nehormonální antikoncepci, například pěnu nebo kondom. Některým ženám se nehodí, protože může způsobovat kožní problémy. V každém případě je třeba konzultovat s lékařem, zda je tato forma antikoncepce pro ženu vhodná z hlediska individuálních potřeb a způsobu života.

V některých případech se objevuje citlivost prsů, bolesti hlavy, reakce v místě nalepení, pocit na zvracení Neměla by se používat, jestliže žena překonala trombózu, trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou v kombinaci se srdečními nebo oběhovými obtížemi, některými druhy rakoviny, migrénou, případně pokud se domnívá, že je těhotná. Po použití třech náplastí následuje týdenní přestávka, během níž se dostaví menstruace. Pro snížení bolesti hlavy, které při týdenní přestávce způsobuje snížená hladina estrogenu, lze po poradě s lékařem používat náplast i kontinuální.

 

Způsob použití antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplast je malý čtvereček tělové barvy, který se aplikuje na čistou, suchou pokožku břicha, hýždí, horní část zad nebo vnější horní části paže. Podle průzkumů si ženy nejčastěji náplast nalepují na zadek nebo podbřišek Náplast není vhodné aplikovat na místo, které je začervenalé nebo podrážděné. Používá se ve 28-denním cyklu a vyměňuje se vždy ve stejný den během tří týdnů, tedy po dobu 21 dnů. Ve čtvrtém týdnu by měl nastat menstruační cyklus. Po čtvrtém týdnu by se měl pro ženu začít nový cyklus, to znamená, další nová náplast se má aplikovat ve stejném dni v každém dalším týdnu.

V praxi to znamená, že antikoncepční náplast se nalepuje jednou za sedm dní, po třech týdnech následuje týdenní pauza. Na druhé straně, náplast je nenápadná a dostatečně tenká, takže se dá nosit diskrétně pod oblečením a během celého dne. S antikoncepční náplastí se ženy nemusejí omezovat ani ve sportu, ani v běžné činnosti. Není vhodná pro silné kuřačky, pacientky s cukrovkou a ženy se zvýšeným rizikem trombózy.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mechanické (bariérové) antikoncepční metody

Do této skupiny zahrnujeme kondom, klobouček na krček dělohy a pesar. Antikoncepce bariérovou metodou zamezí vstupu...
více…

Spermicidy

Spermicidní látky vytvářejí chemickou bariéru, která zabíjí, nebo odstraňuje odpad spermie v pochvě, takže se...
více…

Chemické metody antikoncepce

Antikoncepce principem chemických metod znamená zavádění látek, které ničí spermie, tzv.. spermicidy do pochvy před...
více…

Antikoncepční tyčinka - podkožní implantát

Velmi oblíbenou metodou jsou podkožní antikoncepční tyčinky. Původní podkožní tyčinky pocházely z Finska a šlo o...
více…

Hormonální antikoncepce - Tabletky

Nejlepší je brát pilulku ve stejný denní čas, a to nejlépe večer, dokud je nejvyšší hladina hormonů v krvi....
více…

Slovník pojmů o antikoncepci

Antikoncepce Pod pojmem antikoncepce (kontracepce) se rozumí předcházení těhotenství, ochrana před oplodněním nebo...
více…

Charakteristika antikoncepce

Antikoncepce (kontracepce) znamená souhrnný název pro metody, které brání oplodnění a tak zabraňují vzniku...
více…

Pozor na nechtěné suvenýry z dovolené!

Léto uvolňuje vztahy. Přispívá k tomu nejen slunečné počasí, ale změna prostředí. Dovolená, kdy si bereme volno i...
více…

Tři důvody, proč ženy přibývají na váze

Nepříjemně přibíráte? A kde? Nejde jen o to, že ručička váhy leze výš a výš. Důležité pro udržení štíhlé...
více…

Akné a antikoncepce

Akné jako polyetiologické a polymorfní kožní onemocnění patří mezi nejrozšířenější dermatologické diagnózy...
více…