Jak vybrat vhodnou hormonální antikoncepci?

Nelze jednoznačně určit, která antikoncepční metoda je pro kterou ženu nejlepší. Určitou roli v tomto ohledu hrají i jiné faktory, například ne každá žena snáší dobře silné hormonální změny, jiné jsou alergické na latex, další ženy jsou estrogenodominantní (mají pěknou pleť, postavu a vlasy čili budou potřebovat antikoncepci s nižšími dávkami estrogenu), nebo naopak, mají od přírody nízké dávky estrogenu (mastné vlasy, špatnou pleť a akné). Proto se doporučuje ještě před užíváním antikoncepce poradit se svým gynekologem.

 

Jak může pomoci lékař

Protože ne každá žena může užívat každý typ antikoncepce, je třeba si o tom s lékařem promluvit. Lékař posoudí zdravotní stav pacientky a vybere vhodný typ ochrany. Při užívání antikoncepce se vyžaduje alespoň jednou ročně pravidelná gynekologická kontrola, při níž gynekolog provede kompletní gynekologické vyšetření s odběrem cytologického stěru z děložního čípku. Za běžných okolností se ženě doporučuje absolvovat návštěvu u gynekologa každé 3 měsíce, pokud nemá potíže, protože lékař jí v těchto intervalech předepisuje hormonální antikoncepci.

Před předpisem antikoncepce proto třeba udělat gynekologickou prohlídku a jaterní testy. při vyšetření se dělá bimanuální vyšetření orgánů malé pánve, a když už žena má více než 2O let, součástí vyšetření je i kolposkopie a cytologie. Na trhu je více druhů antikoncepce a stejně, jako se mění lidské tělo, je třeba po čase změnit i antikoncepci pokud již tělu nevyhovuje. Pokud však žena je se svou současnou formou antikoncepce spokojená, není důvod na její změnu. Na našem trhu najdeme asi čtyřicet tabletových preparátů, každá žena má možnost dostat takový, co bude vyhovovat jejím individuálním potřebám. Většina přípravků obsahuje kombinaci hormonů estrogenu i gestagenu.

 

Lékařské prohlídky

Hormonální antikoncepce je vázána na lékařský předpis, před zahájením užívání je nutné navštívit gynekologa. Užívání hormonů může mít i vážné nežádoucí účinky. Gynekolog podrobně přezkoumá anamnézu na onemocnění, při nichž se antikoncepce nesmí užívat - tromboembolická choroba, vysoký krevní tlak, poruchy funkce jater, žloutenka a vyloučí těhotenství. Provede i klasické gynekologické vyšetření včetně odběru na onkocytologii, vyšetření prsů, zkontroluje krevní tlak a udělá odběr krve.

Pokud ještě žena neměla pohlavní styk a chce si dát předepsat antikoncepci, gynekologické a onkocytologické vyšetření udělá lékař až při další kontrole. Před zahájením užívání antikoncepce pacientku podrobně poučí o způsobu užívání, rizicích a nežádoucích účincích, jiných způsobech antikoncepce, o nevhodnosti kouření při užívání antikoncepce, co dělat, pokud udělá chybu v užívání, a o tom, že ze začátku může slabě krvácet. Poučení potvrdí svým podpisem do její zdravotnické dokumentace.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Antikoncepce po dobu kojení

Kojení je jedním z přirozených způsobů, jak se chránit před otěhotněním. Jenže, nedá se tvrdit, že pokud kojíte,...
více…

Akné a antikoncepce

Akné jako polyetiologické a polymorfní kožní onemocnění patří mezi nejrozšířenější dermatologické diagnózy...
více…

Jak vybrat antikoncepci?

Jakou antikoncepci zvolit, aby kromě ochrany před početím nezasahovala do vašeho milostného života? Nejlepší je, pokud...
více…

Interrupce - Doporučení po výkonu

Po odchodu z nemocnice je třeba zůstat doma, protože se mohou vyskytnout stahy, nevolnost, únava či mírně...
více…

Důvody k umělému přerušení těhotenství

V zemích, v nichž je potrat legální se může žena rozhodnout pro přerušení těhotenství i z jiných, než jen...
více…

Bazální teplota

Praktická pomůcka na zaznamenávání nepravidelností bazální teploty za měsíc. Teplota se měří v...
více…

Přerušovaná soulož

Tato metoda je založena na technice partnera, který vybere pohlavní úd z pochvy partnerky těsně před ejakulací, takže...
více…

Antikoncepční metoda zjišťování ovulace z moči

de o měření úrovně hormonů pomocí speciálního testu. Ovulační proužkový test z moči - test je prakticky stejný...
více…

Antikoncepční metoda změny krystalizace slin

Tato metoda se používá již několik let. Je postavena na skutečnosti, že plodné a neplodné dny se projevují změnou...
více…

Metoda plodných a neplodných dnů

Metoda plodných a neplodných dnů vychází z poznání fyziologických změn, které žena pozoruje na svém těle v...
více…