Rakovina prostaty

Rakovina prostaty patří v současnosti spolu s nádory plic a tlustého střeva mezi nejčastější nádorová onemocnění mužů. Postihuje především muže po 50-tce, přičemž se stoupajícím věkem se její výskyt výrazně zvyšuje.

 

Prostata je orgán, který je uložen pod močovým měchýřem. Prochází přes ni močová trubice a přímo v prostatě do močové trubice ústí chámovody. Prostata tedy spojuje mužský močový a pohlavní systém. Hlavní funkcí prostaty je tvorba sekretu, který je potřebný pro dobrou pohyblivost a oplodňovací schopnost spermií.

Onemocnění prostaty jsou u mužů poměrně častá. Do věku 50 let je to hlavně zánět prostaty, u starších mužů je to zvětšení prostaty, které může být buď nezhoubné (benigní hyperplazie prostaty), nebo zhoubné (rakovina prostaty).

Rizikem pro vznik rakoviny prostaty je kromě věku i nezdravá strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin a obezita. Naopak bylo zjištěno, že nádoru prostaty lze předcházet zvýšenou konzumací zeleniny, sóji a co je zajímavé, celých rajčat i se zrníčky. Rovněž pomáhá redukce hmotnosti a zvýšení pohybu. Zanedlouho, když se dokončí několikaleté vědecké studie budeme vědět, zda rakovině prostaty můžeme předcházet i užíváním léků. Předběžné výsledky jsou zatím velmi slibné.

Tak, jako většina zhoubných nádorů, i rakovina prostaty se v prvních stádiích onemocnění nemusí vůbec projevit. Postupně se však začínají objevovat potíže s močením. Jejich projevy mohou být různorodé. Muž může mít časté nucení na močení, močí často i v noci, přičemž močí pouze malé množství moči a má problém nucení na močení oddálit. Na druhé straně se může proud moči zeslabit, muž musí při močení tlačit, nebo čekat, močí přerušovaně a po vymočení má pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře. Někdy se k těmto příznakům přidává i pálení při močení a v pokročilých stadiích onemocnění i krev v moči, nebo v osivu. Bolesti v podbřišku nebo v rozkroku se většinou vyskytují až u velkých nádorů prostaty, podobně i otoky nohou a bolesti v kostech. Nádor totiž přerůstá přes prostatu, postihuje lymfatické uzliny a krví se šíří i do kostí.

Právě proto, že první stadia onemocnění jsou bezpříznakové, hraje velmi důležitou roli u rakoviny prostaty prevence. Pokud se totiž nádor prostaty zjistí v rané fázi, umíme ho u většiny mužů úplně vyléčit. Podle doporučení urologických organizací by každý muž starší než 50 let měl jednou ročně absolvovat komplexní urologické vyšetření. U mužů, jejichž otcové, dědové nebo strýcové na rakovinu prostaty onemocněli by preventivní vyšetření měla provádět již od 45 roku života.

Urologické vyšetření je přitom jednoduché a nebolestivé. Skládá se z vyšetření krve na nádorový marker rakoviny prostaty - tzv.. PSA, ultrazvukového vyšetření prostaty, vyšetření moči a vyšetření prostaty prstem přes konečník. Toto vyšetření je velmi důležitou součástí preventivního vyšetření, neboť pouze tak víme posoudit pružnost, bolestivost a kvalitu povrchu prostaty, která ční do konečníku. Právě vyšetření prostaty přes konečník se muži často bojí a chtějí se mu vyhnout. Po vyšetření však téměř každý z nich potvrdí, že je možná trošku nepříjemné, ale v žádném případě nebolí. Pokud urolog při preventivním vyšetření má podezření na nádor prostaty objedná pacienta na biopsii. Biopsie se provádí speciálními jehlami přes konečník většinou pod ultrazvukovou kontrolou. Je to ambulantní výkon, který bolí pouze minimálně, asi jako píchnutí jehlou při odběru krve a trvá asi 10 minut. Vzorky se posílají patologům, kteří určí zda jde o zhoubný nádor prostaty.

Pokud se diagnóza rakoviny prostaty potvrdí, urolog pacientovi navrhne nejvhodnější léčbu. Možností léčby je několik a závisí na rozsahu nádorového onemocnění a celkového zdravotního stavu pacienta. U mladších pacientů bez dalších vážných onemocnění, s rakovinou prostaty ohraničené většinou navrhujeme operační odstranění celé prostaty, tzv.. radikální prostatektomie. Je to poměrně náročný operační zákrok, jehož výhodou je úplné odstranění prostaty se všemi zhoubnými buňkami. V současnosti je tato operace na Slovensku rutinně prováděna na urologických klinikách a větších urologických odděleních. Po operaci má pacient několik dní zaveden močový katétr, který se následně odstraní a pacient močí jako předtím. Ke komplikacím patří únik moči trvající od několika dnů do několika měsíců.

Pacient může mít také problémy s erekcí. Stejně jako při jiných operacích prostaty musí muži počítat s tím, že po operaci nebudou mít při orgasmu výron semene, protože dojde k poškození chámovodů. Celkově je však tato operace dobře snášena, s minimem komplikací a většině pacientů zaručuje úplné vyléčení. Pokud není možné operaci (hlavně u pacientů s onemocněním srdce, nebo jinými vážnými nemocemi) uskutečnit, nebo pacient s operací nesouhlasí, doporučujeme jako další možnost ozáření prostaty. Ozařování pacient absolvuje na onkologickém oddělení. Mezi komplikace patří přechodné záněty močového měchýře, nebo průjem. Před, během a několik měsíců po ozařování pacient užívá i hormonální léky na zlepšení výsledků léčby. Alternativou klasického ozařování je implantace zdroje záření přímo do prostaty. Je to metoda prováděná pouze na jednom pracovišti na Slovensku a určená pro specifickou skupinu pacientů.

U pacientů s pokročilými nádory prostaty operace, ani ozařování onemocnění nezastaví. Tímto pacientů navrhujeme hormonální léčbu. Jsou to injekce, nebo tabletky, které pomohou onemocnění zastavit, nebo odstranit potíže s močením, případně bolesti. Prostata je totiž orgán, který je hormonálně závislý, proto hormonálními léky umíme ovlivnit jeho činnost. Léčba je většinou doživotní a může být spojena se zhoršením erekce, poklesem chuti na sex, nebo zvětšením prsů, či návaly. Tyto komplikace jsou však kompenzovány výrazným zlepšením celkového stavu pacienta.

Jak jsme již několikrát zdůraznili, nejdůležitější při diagnostice rakoviny prostaty je prevence. Kromě preventivních prohlídek a zdravých stravovacích návyků by měl muž již při prvních náznacích problémů s močením navštívit urologa. Bez urologického vyšetření nelze doporučit ani užívání volně dostupných doplňků stravy určených ke zlepšení příznaků onemocnění močových cest u mužů. Protože pokud se rakovina prostaty odhalí v raném stadiu, umíme pacienta úplně vyléčit. Pokud pacient čeká a navzdory obtížím urologii nenavštíví, většinou je už na úplné vyléčení rakoviny pozdě.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Podzimní jídelní a nápojový lístek

Podzim, to není jen změna oblečení, ale i zásadní změna jídelníčku. S ubývající venkovní teplotou je třeba do...
více…

Teplé koupele nohou ochrání před podzimním nachlazením

I když to tak venku zatím moc nevypadá, je podzim. A podzim s sebou přináší i sychravé počasí a nízké venkovní...
více…

Pokojová rostlina, která nahradí šalvěj a kapky do nosu - Rýmovník eukalyptový

Rýma a ucpaný nos dokáží pěkně potrápit. Sice se říká, že neléčená a léčená trvá stejně, tedy přibližně...
více…

Nadváha a obezita spouští zánětlivé procesy v těle, rakovinové bujení a cukrovku

Tuk v těle potřebujeme. Je nepostradatelný pro mnoho životně důležitých procesů. Ale! I zde platí, že všeho moc...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Klimatizace v bytě - účinný pomocník nebo zabiják?

Mít v bytě či domě klimatizaci je výhoda. Ale na druhou stranu všechno má své pro a proti. Stejně je tomu i u...
více…

Auta ničí ovzduší, způsobují řadu vážných nemoci, a my se přesto rádi vozíme!

Auta všude kolem nás, to není je znak toho, že jsme bohatí a máme na to. Množství aut, to znamená také znečištěný...
více…

Pivo je vhodný nápoj po chemoterapeutické léčbě

Pivo je sice alkoholický nápoj, ale v rozumné míře je to i nápoj plný vitaminů, které mohou pomáhat nejen jako...
více…

Milenecká ruka, zdravotní komplikace z manželské postele

Společná manželská postel má nesporné výhody, ale i nevýhody. Objímání milujícího partnera ve spánku sice...
více…

Máte svoji lékárničku pod kontrolou?

Zřejmě by se v našich domácnostech nenašla rodina, která nevlastní lékárničku. Určitě různě velkou a různě...
více…