Jaké jsou příčiny a jaká je prevence nadváhy?

Jaké jsou příčiny nadváhy?

Genetické faktory

Přibližně 25 - 35% celkové hmotnosti člověka představuje tuková tkáň, která je dědičně podmíněná. Několik genetických onemocnění je spojených s obezitou.

Příjem potravy

Přílišná konzumace kalorických potravin, které jsou plné živočišných tuků a jednoduchých cukrů. Příčiny zvýšené konzumace mohou být různé, kromě pocitu hladu nás mohou nutit jíst i podněty z okolí, jako stres, psychické problémy, ale i večerní TV reklamy.

Výdej energie

Náš organismus využívá tuky jako zdroj energie. Pokud přijmeme nadbytek a náš energetický výdej je malý, začnou se tuky ukládat v tkáních.

Jaká je prevence nadváhy?

S nadměrnou tělesnou hmotností jsou spojená závažná zdravotní rizika jako cukrovka, kardiovaskulární a respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, onemocnění kloubů a nádorová onemocnění. Lidé s nadváhou si zvyknou mít nejen zdravotní problémy, ale i sociální a psychické. Vyskytují se u nich deprese a zakomplexovanost, často mají sníženou sebedůvěru a problémy při uplatnění se v zaměstnání.

Mezi základní způsoby změny vyvíjející se nebo již vzniklé nadváhy patří:

Změna psychického postoje k vlastnímu tělu

Pacienti s nadváhou si musí uvědomit, že jsou nemocní. Nejčastějším důvodem, proč pacienti nechtějí zhubnout, je odmítavý postoj k vlastnímu onemocnění - obezitě.

Přiměřená fyzická aktivita

K výhodám tělesného pohybu patří: zvýšené "spalování" tuků a tedy vyrovnávání kalorické rovnováhy mezi příjmem a výdejem; při pohybu dochází ke ztrátě tukové tkáně, přičemž se formuje a vytváří svalovou tkáň; dochází k objektivnímu zrychlení metabolismu.

Změny ve způsobu stravování

Při změně způsobu stravování je třeba dodržovat tři pravidla: jezte méně tuků; snižte množství kalorií, které denně konzumujete; jezte tři nutriční jídla denně + nízko kalorické desáté s nízkým obsahem tuku. Vynechávání jídla zpomaluje hubnutí - Diety

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak se zdravě stravovat?

Zdravé stravování je jeden z nejlepších způsobů, jak žít zdravě. Zásadou vyvážené stravy není zakázat...
více…

Jaké existují druhy diet?

Neboť mnohé země, zejména ty vyspělejší, bojují se stále větší obezitou, éra diet stále vzkvétá. I když...
více…

Jak tlumit pocity hladu?

Návaly hladu popadly již každého z nás alespoň jednou. Většinou za to mohou nesprávné stravovací návyky, ranní...
více…

Kila dolů - jak na to?

Téměř každý z nás zřejmě vyzkoušel nějakou tu dietu. Někteří úspěšně, jiní méně. Na kila navíc má...
více…

Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…

Jak grilovat zdravěji a bez rizika?

Grilovat je umění, tvrdí ti, co rádi a často pracují s roštem. Mají pravdu, ale zatímco oni myslí jen na...
více…