Kdy a jak začít hubnout na letní dovolenou?

Hubnutí na dovolenou začněte již na konci zimy.

 

Hubnutí s nevhodnou dietou a stravou se Vám odmění jo-jo efektem. Každá žena i muž chtějí být štíhlí, zejména když se blíží dovolená. Tehdy často sáhnou po "osvědčených" dietách, které hlásí, že zhubnete týdně 4-5 kilo a podobně. Většinou jsou to však lži, které rychle končí jo-jo efektem. Tyto diety jsou představovány vždycky pouze z té lepší stránky. Některé vypadají jako malý zázrak: zhubnete tolik a tolik kilo a za takový a takový čas bez nejmenšího omezování. Nebo můžete jíst neomezené množství masa, zmrzliny a podobně, a přece zhubnete. A právě tyto návody jsou nejnebezpečnější.

Uvedu Vám diety, kterým byste se měli určitě vyhnout:

Tukožravá dieta

Zaručuje Vám rychlé spalování podkožních tuků. Univerzální spalovač tuků však neexistuje. Žádná potravina není sama o sobě schopna vyvolat v organizmu spalování tuku. To dokáže jen dobrý tělocvik. Efektem je jen zhoršování stavu Vašeho organismu, hlad, nervozita a následný jo-jo efekt.

Dieta vylučující některé druhy potravin

Zcela vylučuje určitou kategorii potravin. Všechny návody, jak zhubnout pomocí jídelníčku "bez tuku" či "bez bílkovin" jsou nebezpečné. Nevyvážená strava vede ke zdravotním problémům. Spolehlivá dieta povoluje jíst všechny kategorie potravin, ale ve správném poměru a množství. Obecně platí, že zeleninu a ovoce můžete jíst neomezeně, po nich následují výrobky z celozrnné mouky a cereálie, dále ryby, libové maso, vejce a mléčné výrobky. Dobrá dieta na minimum omezí pouze živočišné tuky, cukry, například různé sladkosti, či mastná jídla.

Rychlá dieta

Zhubnete dvě kila a více za týden. Toto jsou velmi restriktivní diety, které stoprocentně končí jo-jo efektem. Dají se vydržet týden-dva, ale způsobují frustraci, kterou dříve či později budete muset uspokojit. Čím rychleji zhubnete, tím rychleji podlehnete touze po zakázaném jídle. Po skončení tvrdého režimu si všechno vynahradíte a rychle naberete zpět nejen ztracená kila, ale ještě jedno-dvě navíc.

Drastická dieta

Nesmíte přijmout více než 1200 kalorií denně. Takové malé množství kalorií nepokryje Vaši denní energetickou potřebu a tělo nebude moci správně fungovat. Hrozí Vám podvýživa a s ní související problémy s Vaším zdravotním stavem.

Dobrá dieta

Existuje vůbec? Odborníci na výživu Vám řeknou, že ano. Ale nejde o redukční dietu, spíše o správné stravovací návyky požívání potřebné struktury a množství jednotlivých živin. Zajistí Vašemu tělu vyváženou stravu v množství, které nepřekročí jeho skutečné potřeby. Měli byste podle nich jíst celý život. Pokud máte nadváhu, vytvořením zdravých návyků se jí zbavíte. Sice pomalu, ale trvale. Pak si budete moci dovolit občasné vybočení, např.. v podobě hranolků či čokolády.

Redukční program umožňuje zbavit se několika kilogramů v poměrně krátkém čase, ale nikdy nemůže dobře fungovat, protože po jeho skončení se vrátíte ke svým původním zvykům a nadváha se vrátí. Nejednou také s přírůstkem. K pěkné postavě vede pouze jediná správná cesta a to osvojit si zásady racionálního stravování a věnovat se sportu, aktivnímu pohybu.

Tak jako ve všem i v oblasti zdravé výživy - stravování je třeba jít do hloubky, pokud chcete mít pěknou postavu a prožít své stravování bez následků a naivních rozhodnutí. Nesmíte podlehnout mnoha nepravdivým informacím o výživě. Jako příklad uvádím:

Vysoký cholesterol škodí srdci?

Toto je již téměř notoricky známá věc - jídlo plné mastných tuků ohrožuje Vaše srdce, zvyšuje riziko infarktu myokardu. Nemusí tomu být ale zaručeně tak. Studie, z níž tento předpoklad vychází, brala v úvahu pouze určité země. Škodlivost cholesterolu proto nemusí být zanedbatelnou záležitostí, ale závisí i na stravovacích návycích té které země. Málo propagovanou je informace, že transmastné kyseliny, které se přidávají do nízkotučných potravin, jsou mnohem škodlivější než taková slanina.

Minerálky v denním pitném režimu?

Minerální vody nemůžeme konzumovat jen na základě toho, zda nám více chutnají sycené nebo nesycené, nebo které jsou momentálně v akci. Organismus potřebuje jen určité množství minerálních látek, při jejich zvýšeném příjmu by se přetížit a na to je třeba klást důraz při výběru minerálek. Lidé s vysokým tlakem by se měli vyhýbat vodám s vyšším obsahem sodíku. Nejideálnější je minerální vody střídat, aby se jich do těla dostalo v rozumném poměru a do pitného režimu zařadit i čaje, pitnou vodu, ovocné a zeleninové šťávy.

Tmavé pečivo je zdravé?

Ano, při dodržování zdravé výživy to takto platí, ale pod tím správným tmavým pečivem se rozumí pečivo celozrnné či vícezrnné. V současnosti máme na výběr z mnoha druhů, mnohdy však třeba dávat pozor na to, zda jde skutečně o celozrnné pečivo nebo jen o to zakamuflovaná barvená karamelem, kořením nebo pražením.

Nejlepší je konzumovat pouze zeleninu?

Pokud si myslíte, že když denně sníte dvě mrkve a tři papriky, tak se Vám podaří zhubnout a organismus Vám ještě poděkuje, jste na omylu. Hmotnost možná půjde dolů, ale jen po určitou hranici, dokud se tělo nezačne bát, že už nikdy nedostane pořádné jídlo a nezačne ukládat tuky do zásoby. Každý jsme individuální a máme rozdílné potřeby a to se týká i stravování. Tělo neoklamete tím, že budete jíst jen to, o čem jste se dočetli v nejnovější dietě. Vyžaduje širokou škálu živin, a pokud mu ji nedopřejete, nepěkně se Vám za to vymstí.

Pouze pravidelná strava je ta správná cesta?

Pravidelně znamená i dvakrát denně a to tedy nemusí být velmi zdravé. Doporučuje se jíst 5krát denně s minimálně dvouhodinovou přestávka. Ale kdo už dnes má čas sledovat si čas mezi jídly a vůbec věnovat se pěti jídlům denně tak, aby z optimální porce vytěžil co nejvíc? Logicky, člověk by měl jíst, když je hladový, když žaludek hlásí, že je čas doplnit energii. Někdy však už bývá pozdě, když vám kručí v břiše a pokud brzy něco nesníte, přidají se bolesti hlavy a nevolnost. Stravování je tedy třeba zkombinovat s režimem a celkovou náročností Vašeho běžného dne a tomu přizpůsobit kdy, jak často a kolik toho můžete sníst tak, abyste si dodali dostatečné množství energie.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Co podporuje vznik celulitidy?

Celulitida postihuje především něžnější pohlaví. Její vznik je podmíněn vlivem několika faktorů, jako jsou...
více…

Co je celulitida?

Pomerančová kůže trápí okolo 90 procent žen. Celulitida nemá přímý vztah s nadváhou, je běžným procesem, který...
více…

Bylinky (nejen) pro krásu

Léčivé bylinky používaly nejen naše babičky, ale už i ženy ve starověkém Římě věděly, že díky nim mohou být...
více…

Dopřejte si masáž!

Masáž je již odedávna považována za vynikající prostředek relaxace, odstranění únavy a bolesti. Vybíráme si ji...
více…

Nemáte dostatek peněz na kvalitní kosmetiku? Vyrobte si ji doma

Nejednou se nám doma skrývají doslova poklady, které při správném použití, svými účinky doslova převálcují...
více…

Kde koupit kvalitní spodní prádlo?

Spodní prádlo je typ oblečení, který nepatří mezi ty nejčastěji kupované. Nicméně, pokud si už spodní prádlo...
více…

Zhubněte dvě kila bez pocitu hladu a navždy

Shodit pár kil, to je pro někoho nadlidský úkol a jiní shazují desítky a znovu je rychle nabírají. Jak zabránit...
více…

Hubnutí s úsměvem, bez hladovění a s dobrým pocitem? Stravování ve francouzském stylu!

Chcete zhubnout a již při slově dieta máte husí kůži? Tak to je všechno špatně a nikdy nezhubnete! Přitom zhubnout...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…