Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Některých přebytečných vitamínů se organismus dokáže zbavit, a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U některých dalších to však nefunguje - nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.
Vitamín A je rozpustný v tucích a jeho předstupeň (beta-karoten) zahánějí tělesnou i duševní únavu a dodávají elán. Je potřebný pro normální růst a vývoj těla, obzvlášť pro zdravé kosti a zuby. Chrání sliznice před infekcemi a je základem pro tvorbu světlocitlivých pigmentu důležitého pro zrak.
Nedostatek může vést k degeneraci očních tkání a retardaci růstu.
Zdroje: mango, meruňky, papája, špenát, mrkev, zelí, máslo, vaječný žloutek, játra
Záruka dobré nálady: vitamin B1 pomáhá při stálé podrážděnosti, vrací psychickou vyrovnanost a zvyšuje koncentraci. Pomáhá buňkám těla přeměňovat sacharidy na energii a je nezbytný pro správnou funkci srdce, svalů a nervového systému.
Nedostatek vitaminu může způsobit slabost, únavu a poškození nervů. Úplný nedostatek vitamínu B1 vede k onemocnění zvanému beri-beri.
Zdroje: hrách, fazole, brambory, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, ořechy, banány, vepřové maso, vejce, ryby, těstoviny
Zlepšuje náladu. Při nedostatku energie a depresivních náladách pomůže vitamín B2, aby byla Vaše duše zase v pořádku. Hraje důležitou roli při tělesném růstu, obnově červených krvinek a uvolňování energie ze sacharidů.
Nedostatek vitaminu není frekventovaný, protože ho obsahuje většina potravin. K příznakům nedostatku patří suchá, popraskaná kůže a přecitlivělost očí na prudké světlo.
Zdroje: vejce, ořechy, fazole, listová zelenina (špenát), kukuřice, mléko, mléčné výrobky (tvaroh, jogurt), maso, ryby, ovesné vločky, pšeničné klíčky
Pro zdraví spánek, vitamín B3 zajistí sladké sny, dodá vnitřní rovnováhu a posílí nervy sužované stresem. Podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů. Stejně má nezastupitelnou úlohu při přeměně potravy na energii.
Nedostatek niacinu může vést k pelagra, nemoci charakterizované postižením kůže, problémům s trávením a duševní poruchou.
Zdroje: mléčné výrobky, libové maso, ořechy, vejce, houby, ledviny, maso (zvěřina), drůbež, ryby (losos, tuňák, sardinky)
Má afrodisiační účinky. Podporuje tvorbu sexuálních hormonů a hormonů štěstí. Tento vitamín je velmi důležitý pro metabolické zpracování přijatých živin a nepostradatelný pro syntézu hormonů a cholesterolu.
Velké dávky kyseliny pantotenové mohou způsobit průjem.
Zdroje: vejce, ryby, mléko a mléčné výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, košťálová zelenina (brokolice, kapusta, zelí), melouny, luštěniny (čočka, fazole), houby
Pomáhá při před menstruačním cyklu (PMS). Vitamín B6 (pyridoxin) je zázračnou zbraní proti kolísání PMS. Hraje důležitou roli v metabolismu červených krvinek, při růstu a vývoji kostry. Nedostatek může být spojen s deficitem i jiných B vitamínů, může k tomu dojít u mladých lidí a při konzumaci příliš velkého množství alkoholu.
Nedostatek se projeví poruchami imunitního systému, problémy s růstem a postižením svalů.
Zdroje: neloupaná rýže, brambory, luštěniny, maso (vepřové), banány, mléčné výrobky, kvasnice, ořechy, celozrnné produkty
Po kyselině listové budete šťastní. Společně s vitaminy B1, B6 a B12 napomáhá B9 při produkci hormonu štěstí (serotonin). Kyselina listová (kyselina folová) je základním koenzymem metabolismu bílkovin. Je důležitá pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA (molekuly nosící genetickou informaci), růst tkáně a funkci buněk. Kromě toho zvyšuje chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny.
Nedostatek kyseliny listové může způsobit poruchy růstu, šedivění vlasů, zánět jazyka (glositida), vředy v ústech, peptické vředy a průjem.
Zdroje: fazole a další luštěniny, citrusové plody a džusy, pšeničné otruby a celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, drůbež, vepřové maso, korýši, játra, rajčata, zelí, křen, cukety, brambory, celozrnná mouka, sója, ořechy
Elixír života ve stáří. Právě starší lidé mají často nedostatek vitamínu B12 a propadají proto depresím. Stejně jako jiné vitamíny B je i vitamín B12 důležitý pro metabolismus. Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a fungování centrálního nervového systému.
Nedostatek může vést k perniciózní anémii a degeneraci kostní dřeně.
Zdroje: ryby (makrela, mořský okoun, sleď), račí maso, slávka jedlá, vejce, červené maso, drůbež, korýši, mléko a mléčné výrobky
Skutečně dodá životní elán. Tomu, kdo je trvale unavený, a nic ho nebaví, chybí často vitamín C. Je důležitým antioxidantem, který chrání tělesné tkáně a ostatní vitamíny. Je potřebný pro regulace normálního tělesného růstu, hojení ran a reakcí na stres a stimuluje tvorbu bílých krvinek.
Nedostatek může vést k vyšší vnímavosti vůči infekcím a celkovému horšímu zdravotnímu stavu.
Zdroje: citrusové plody, kiwi, paprika, petržel, brambory, rakytník řešetlákový, černý rybíz
Sluneční vitamín. Už po 10 minutách na slunci se v těle vytváří vitamín D (calciferol) Přirozeně to dělá dobře také duši. Tělo si ho vytváří samo na slunci. Podporuje vstřebávání vápníku, což je základem pro zdravý vývoj zubů a kostí. Tento vitamin rovněž pomáhá udržet přiměřené hladiny vápníku a fosforu v krvi.
Nedostatek tohoto vitamínu může vést k měknutí kostí a křivici.
Zdroje: mořské ryby (makrela, losos, sleď), avokádo, mléko, mléčné výrobky, vejce, obohacené cereálie
Vitamin E je rozpustný v tucích (jen společně s tukem ho dokáže tělo vstřebat) a zocelí nervy. Je nezbytný pro ochranu buněk a jako antioxidant, je odpovědný za normální růst a vývin svalů, funkci krevního oběhu, nervového a zažívacího systému.
Zdroje: olej z pšeničných klíčků, olivový a slunečnicový olej, müsli, obilné klíčky, majonéza, rybí konzervy, ořechy, vaječný žloutek, avokádo, celozrnné výrobky, listová zelenina
Posiluje tělo a ducha. Vitamín K má pozitivní vliv na hormonální hladinu a dodává duši novou sílu.
Zdroje: růžičková a listová zelenina (zelí, květák, brokolice), kyselé zelí, zelený čaj, vejce
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu