Syrová strava nejen nezatěžuje organismus, ale podporuje i jeho detoxikační mechanismy a zlepšuje obranyschopnost, tedy přináší léčivé účinky. Potraviny jako je syrové ovoce, listová zelenina jsou pod přímým vlivem sluneční energie, kterou během svého růstu přeměňují a ukládají. V lidském těle se tato nahromaděná energie při trávení uvolňuje a dodává tělu nejen potřebnou výživu, ale i životadárnou a léčivou energii. Potraviny, které jsou pouze zdrojem tepla v těle, nemají takové léčivé účinky. Bílkoviny, tuky a sacharidy jsou sice zdrojem tepelné energie, označujeme je také jako kalorické, ale jejich léčivé účinky jsou minimální. Z hlediska zdravé medikaci výživy je proto velmi důležité, aby přijímané potraviny dodávaly tělu i dostatek světelné energie, ukryté v syrovém ovoci, zelenině a semenech. Účinkem světelné energie vznikají v rostlinách i vitamíny. Jsou to látky, které z hlediska výživy neposkytují tělu žádnou tepelnou energii, ale jsou důležité a nezbytné pro metabolické procesy, které zajišťují nejen zdraví, ale i výkonnost organismu.
Předpokladem zdravé stravy je také příjem zásaditých potravin. Čím je jejich obsah vyšší, tím je i léčivý a detoxikační účinek vyšší. Mezi ně patří zejména syrové zralé ovoce, saláty, na páře upravená zelenina. Ke kyselinotvorným potravinám patří zejména jídla živočišná, ale i chléb, luštěniny, mouka, rýže, margarín, olej, ořechy, tvaroh, vločky apod.. Pokud výživa z kyselinotvorných potravin trvá déle, organismus vyčerpá své zásoby zásad a neumí dostatečně kompenzovat převahu kyselin. Dochází k posunu kyselino-zásadité rovnováhy na kyselou stranu, která je provázena poškozením funkcí některých systémů a hromadění odpadů v organismu. K takovým změnám může vést vegetariánská strava, pokud obsahuje příliš mnoho chleba a moučných jídel vůbec, mnoho luštěnin, málo ovoce a syrové zeleniny.
Odborníci nám neustále připomínají jíst hodně ovoce, protože je to bohatý zdroj vitamínů. Mnozí si však stěžují, že je pak nadouvá. Na tom není nic divného, protože ovoce v kyselém prostředí žaludku kvasí a tím přispívá ke kyselosti obsahu žaludku. Uvolňuje se z něj oxid uhličitý, který způsobuje nepříjemné nadýmání. Pomůžeme si tím, že s ovocem sníme i porci hlávkového nebo celerového salátu, čili kyselý obsah zneutralizuje zásaditou zeleninou.
Přijdeme z práce domů a z lednice si vezmeme láhev piva. U televize dostaneme chuť na něco sladkého, vždyť je třeba potlačit hořkou pachuť po pivě. Hned máme v rukou čokoládu. Ta nám dodá tolik energie, že už nejsme hladoví a jdeme si lehnout. Když konečně usneme, každou chvíli se probouzíme. Ráno nás pobolívá hlava a žaludek. Odpověď: jsme překyselení. Aby látková výměna, která probíhá ve dne v noci, mohla bez problémů fungovat, měl by být lidský organismus "nastaven" optimálně, tedy na neutrální pH, které nám dala do vínku příroda. Toto pH je trochu posunuté do zásadité oblasti. Když se tato rovnováha poruší, pociťujeme bolesti hlavy, podráždění a bolesti svalů. Strava dnešního člověka je převážně kyselinotvorná, protože obsahuje hodně masa, uzenin, bílého cukru, konzervovaných výrobků a slazených bublinkových nápojů.
Pokud se zdržujete v zakouřeném nevyvětraném prostředí, dlouhodobě v něm pracujete, cvičíte v nevyvětraných tělocvičnách, plných pachů potu a vydýchaného vzduchu. V namáhaných svalech vzniká kyselina mléčná, močová a pyrohroznová a kyselé zbytky jejich metabolismu, tzv. karboxylové radikály, které okyselí prostředí celého organismu.
Držíte občas dietu? Většina z nich je z hlediska výživy jednostranná. Např. dieta s vysokým přívodem bílkovin, sníženým obsahem tuků, sacharidů diktuje obvykle konzumovat ve velkém množství maso, ryby, vejce a sýr. To jsou všechno potraviny, které kyselost organismu podporují. Strava je chudá na zásadotvorné minerály. Kyselé produkty, pokud se z těla okamžitě nevyloučí močí, pak se biologicky nerozkládají a ukládají se do svalové a pojivové tkáně. Ustavičné acidifikace způsobí, že se ve tkáních usadí natrvalo. Pokud je chtějí neutralizační látky jako hořčík, vápník, sodík a draslík neutralizovat, měly by doputovat zvenku, ze stravy, nikoli z nepřekyselených částí našeho těla - z kostí, vaziva, vlasů, nehtů. Jak si však organismus poradí, když má neutralizujících minerálů nedostatek? Velmi rychle se zbaví zásob minerálů, které se nacházejí např. v kostech a zubech ve formě vápníku. Díky překyselení vzniká místní deficit těchto důležitých minerálů v některých tkáních, které v případě vápníku a hořčíku mohou být také příčinou osteoporózy.
Do souvislosti s acidózou se dává chronická zácpa, cukrovka, astma, zánět ledvin nebo tlustého střeva. Kyselé prostředí je živnou půdou pro bakterie, plísně a infekce.
Sýr, vejce, tvaroh, drůbež, zvěřina, vnitřnosti, ústřice, masové polévky, růžičková kapusta, chřest, arašídy, hořčice, sekt, ocet, sycené nápoje.
Mléko, smetana, brambory, sója, fazole, kořenová zelenina, rajčata, špenát, zeleninový vývar, para ořechy, majoránka, tymián, šalvěj, hrozny, meruňky, banány, jablka, pohanka
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu