Správný pitný režim

Nezvládáte svou práci, máte pocit, že z návalu pracovních úkolů, na které nesmíte zapomenout se vám rozskočí hlava? Jste podráždění, protože máte pocit, že nestíháte? Možná za to může náročný šéf nebo ne zcela ideální pracovní prostředí. Ale co když je to prostě jen žízeň? Nedostatečný příjem tekutin může mít negativní vliv na fyzickou i psychickou kondici, snižuje schopnost koncentrace a celkově zhoršuje pracovní výkonnost.

Doplňovat tekutiny, tedy pít až když pociťuje žízeň, je nesprávné! V té chvíli je totiž již naše tělo dehydratované. Jak ukazují vědecké výzkumy již mírná dehydratace, tedy úbytek tělesné hmotnosti v důsledku ztráty tekutin nižší než 2%, se může projevit sníženou schopností koncentrace, prodloužením reakčního času a omezenou čilosti. Vyšší než 2% ztráta tělesné hmotnosti v důsledku úbytku tekutin může zpomalit všechny mozkové procesy, ohrožuje krátkodobou paměť a může zhoršovat koordinaci a schopnost rozhodovat se.

 

Co to znamená v praxi?

Například to, že pokud nás čeká například náročná prezentace, měli bychom od rána vypít alespoň půl litru čisté vody, jinak se nám "zadrhne motor". Voda je hlavně chladící tekutina, která v motoru auta zabraňuje přehřívání. Stejně tak brání přehřátí lidského organismu. Velké ztráty tekutin si však v důsledku stresu nemusíte vůbec všimnout. Při vyprávění každý člověk vydechuje nasycenou vodní páru a také dýchá rychleji a tím pádem se rychleji zbavuje vody. Stres navíc zvyšuje tepovou frekvenci a zrychluje dýchání, není divu, že po dvouhodinové konzultaci můžete pociťovat velké bolesti hlavy. "Tato bolest je způsobena nedostatkem tekutin. Krev je nedostatkem vody v organismu hustší a aby ji cévy uměli transportovat, musí zvětšit svůj průměr. Pokud je ale v těsné blízkosti zvětšených cév kost, tlačí na ni, což způsobuje právě bolest hlavy, "říká magistr Pavel Suchánek, odborník na výživu.

Víte, že většina lidí vypije během pracovní doby sotva 40% denního příjmu tekutin? Ve skutečnosti by to mělo být průměrně nejméně 60-65 .

Dodržování pitného režimu má blahodárný vliv na zdravotní stav, přispívá ke správnému fungování organismu, povzbuzuje mozek a dodává potřebnou energii na zvládání náročných pracovních úkolů.

 

Voda představuje důležitou složku lidského organismu a plní nenahraditelnou funkci. Nejmenším stavebním součástem lidského těla, buňkám, zajišťuje přísun energie, vitaminů, minerálů a dalších živin. Zároveň odplavuje odpadní látky a toxiny. Věděli jste, že při správné hydrataci přefiltrují ledviny dospělého člověka průměrně až 180 litrů vody denně? Voda také pomáhá udržovat pevnost a hladkost pokožky, tělesnou teplotu, stabilní krevní tlak, pomáhá při trávicím procesu (od štěpení enzymů slinami v ústech až po absorbování živin do krevního oběhu v dolním trávicím traktu). Tvoří až 75% všech svalů a je nepostradatelná pro správnou činnost mozku. Je ale především chladičem celého těla. Lidský organismus, stejně jako motor auta, totiž uvolňuje velké množství přebytečného tepla.

 

Celkově tvoří voda 50 - 60% celkové tělesné hmotnosti, což znamená, že tělo zdravého mladého muže s váhou 70 kg obsahuje 42 litrů vody. Voda je přitom jediná tělesná látka, kterou je nutné denně ve velkém množství doplňovat. Minimální denní příjem tekutin by měl být alespoň 2,5 l, z čehož 0,5 - 1l může pocházet z jídla, (ovoce, zelenina, polévky a pod.). Množství, které tělo spotřebuje, závisí hlavně na teplotě prostředí a vlhkosti vzduchu (čím je tepleji, tím více se potíme - vylučujeme vodu a tedy potřebujeme ve vyšší míře pravidelně pít). Důležitá je samozřejmě i aktivita, které se věnujeme (při fyzicky náročné práci nebo sportovní aktivitě logicky vzrůstá potřeba doplňování tekutin), stres, věk, pohlaví i zdravotní stav. Mezi časté projevy dehydratace patří bolesti hlavy, podrážděnost nebo únava. Dokonce i mírná dehydratace chronické povahy může zvýšit riziko infekce močových cest, ledvinových kamenů a mrtvice.

Abyste se vyhnuli potížím způsobeným nedostatečným příjmem tekutin, je třeba je pravidelně doplňovat. V pití se přitom neomezujte pouze na vodu. Naše tělo dokáže získat dostatečné množství vody i ze sycených nápojů a džusů, mléka, čajů či jiných potravin. Podle výsledků výzkumu CREDOC5 vede rozmanitost při volbě nápojů k lepšímu přísunu tekutin. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří dostatečně doplňují tekutiny, tedy konzumují během dne alespoň tři druhy různých nápojů, obvykle vypijí o 45% až 50% více, pokud pijí i ochucené nápoje, jako lidé, kteří pijí jen čistou vodu.

Voda funguje jako transportní tekutina a rozpouštědlo pro celou řadu živin. Určité množství vody je přítomno i v potravinách. Voda je tělem absorbována a svou funkci splňuje bez ohledu na to, odkud je čerpána.

Snažte se o to, abyste své tělo zásobovali dostatečně rozmanitou paletou nápojů. S velkou pravděpodobností tak vypijete více tekutin, jako kdybyste pili jen čistou vodu, čímž pomáháte dostatečné hydrataci organismu. Nezapomínejte proto nejen na pravidelný a dostatečný přísun tekutin, ale i na jejich rozmanitost!

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus