Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste vedle. Slepice zobe barvivo. Když vám v misce s vodou vyplavou na hladinu, jsou sice starší, ale vyhodit je nemusíte. Vše ostatní vyčtete z obalu. Nekupujte vejce jako zajíce v pytli! Na obalu i na skořápce je pár kódů, které vám prozradí, jak a kde žijí nosnice, i to, zda jsou vejce čerstvá nebo skladována v chladírnách. My vám zase prozradíme, jak si čerstvost sami jednoduše ověříte, vždyť sezóna právě začíná!

Na skořápce je kód začínající číslem od 0 do 3. Toto číslo vás spolehlivě informuje o tom, jak žijí slepice, jejichž vajíčka mají skončit na vašem talíři. Číslem 0 se označuje ekologický chov, ale taková vejce jsou již zdaleka viditelná podle výrazného obalu, na kterém pravděpodobně svítí nápis BIO. Číslo 1 znamená, že nosnice měly volný výběh, číslo 2 signalizuje halový chov a číslo 3 klecový chov. Trojky jsou na našem trhu nejčastější a nejlevnější. Za číslem najdete označení země původu, a za tím následuje kód oblasti a konkrétní farmy. Dalším údajem je písmeno nápadně připomínající visačky na oděvech. A opravdu, kódy S, M, L a XL označují výrobci velikost, přesněji hmotnostní kategorii vajec. Kromě toho ještě můžete spatřit rovnostranný trojúhelník. Ten dává na známost, že máte v rukou chladírenská vejce, tedy taková, která se skladují při teplotách od -1,5 ° C do +5 ° C ve velkoskladech, maximálně šest měsíců. Vy si je doma uložte do ledničky tam, kde je nejstudenější a dejte pozor, aby byla v suchu. Vlhká skořepina se stává živnou půdou pro bakterie.

Zkažená vejce?

Prověřit si čerstvost vajíčka, které máte v rukou, můžete velmi rychle i sami. Nejjednodušší je změřit výšku vzduchové bubliny po prosvícení vejce. U takzvaných extra čerstvých vajec je výška vzduchové bubliny maximálně čtyři milimetry, u čerstvých vejcí maximálně šest milimetrů. Ale takovou metodu asi doma neuplatníte. Na principu velikosti bubliny je však založena zkouška starých matek, které vajíčka ponořovaly do sklenice s vodou. Vycházely z toho, že čím je vejce starší, tím větší je vzduchová bublina, působící jako plovák. Takže, když ponoříte do vody čerstvé vajíčko, klesne na dno a zůstane ležet ve vodorovné poloze. Starší se vznáší a staré vejce vyplave na hladinu širší stranou nahoru. Když už jste vejce rozbili, čerstvé poznáte podle mírně zakaleného bílku a vypuklejšího žloutku. Starší žloutek se zploští a bílek se rychle rozteče do stran. Ještě stále jej však můžete použít. No a když si vybíráte v obchodě, vězte, že vejce označená jako "extra čerstvá" mohou být stará maximálně devět dnů po snášce a vejce "čerstvá" mají nejvýše tři týdny.

Barva dle La roche

Pokud si nostalgicky vzpomínáte na babiččiny tmavé žloutky, asi vás bude strašit představa, že takto má vypadat správně domácí vejce. Zklameme vás, není to tak, barva žloutku sice závisí na tom, co slepice dostávala do zobáku, jenže to klidně mohlo být i barvivo. Přirozeně, žloutek bledne s věkem nosnice, takže starší slepice snášejí bledší vajíčka. Ale trh požaduje intenzivní barvu, a tak chovatelé nosnicím přidávají do krmiva neškodná barviva, například výtažek z měsíčku lékařského, kořeninové papriky, přídavek vojtěšky úsušky nebo povolené potravinářské barvivo. Naše slepice chované v klecích dostávají kompletní krmné směsi, které jim zajistí celou potřebu živin, pitnou vodu a vápenný grit. Ve výběhových a ekologických chovech si slepice hledají přirozenou potravu samy a k tomu dostávají doplňkové směsi obsahující zejména pšenici a kukuřici. Jakékoliv hormonální přípravky jsou dlouhodobě zakázány. Ani antibiotika se jim nesmí dávat. Jako prevenci před nemocemi se slepicím podávají probiotika a prebiotika, výtažky z rostlin, oleje, silice a podobně. Takzvané omega vejce jsou od nosnic, kterým přidávají i nenasycené omega-3 mastné kyseliny a selenová vejce snesly slepice, které navíc dostávají selen.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Výživa, která obsahuje pět základních chutí, vede ke zdraví a štíhlé postavě

Tradiční čínská medicína, vnímá pacienta komplexně a pracuje s poznatky o proudění energie v těle v drahách...
více…

Oblíbené jídlo může zlepšit náladu, ale nesmí potom následovat výčitky

Konzumace jídla, ze kterého máme požitek, nás může povzbudit a vyvolat pocit spokojenosti a odpočinku. Naopak,...
více…

Zdravé vánoční menu pro naše děti

Stravování během Vánoc, to je téma plné paradoxů. Na jednu stranu si chceme dopřát, ale na druhou dopřát, by mělo...
více…

Nový styl stravování, který vám pomůže zhubnout - IIFIM

Lidé proto aby zhubli a mohli jíst co chtějí, neustále vymýšlejí nové a nové trendy diet. A mezi ně patří i IIFIM,...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…