Dieta při histaminové intoleranci

Nízkohistaminová dieta pomáhá alergikům, kteří trpí intolerancí na histamin. Jedná se o poměrně velký zásah do životosprávy a vyžaduje silou vůli při dodržování základních pravidel ve volbě konzumovaných potravin. Opatření se netýká pouze potravin obsahujících velké množství histaminu, ale i těch, které působí jako uvolňovače histaminu již uloženého v těle.

dieta, nízkohistaminová dieta,

Nízkohistaminová dieta

U nízkohistaminové diety je základem, vyhýbat se všem zpracovaným, ohřívaným jídlům, polotovarům, sladkostem, některým lékům a alkoholu. Jde doslova o radikalismus ve stravě, ačkoli přináší své ovoce. Základem je konzumování čerstvé stravy, jelikož množství histaminu skladováním a zpracováním v potravinách narůstá. Proto je pro osoby s HIT nepřijatelné ohřívání potravin (což je ovšem dost náročné v práci atd.). Nízkohistaminová dieta je trvalá, doživotní, přestože i zde je možné podle zdravotního stavu zařadit přísnější a benevolentnější období. A protože je významným spouštěčem histaminové intolerance je také stres, je důležité, aby navzdory onemocnění zůstávali a diagnostikovaní alergici v pohodě.

Vhodné potraviny při nízkohistaminové dietě

  • Zelenina: čerstvá zelenina (povolené druhy) - saláty z nich a šťávy, např. cuketa, mrkev, celer, česnek, brambory (bílé), batáty, květák, cuketa, čočka, brokolice, červená řepa, hrách, petržel.
  • Ovoce: hrušky, banány, bílé hrozny, meloun.
  • Pečivo: rýžové, kukuřičné, ovesné, z výrobků např. čerstvé bílé rohlíky.
  • Mléko a mléčné výrobky: máslo, jogurt, mléko - pouze čerstvé pasterované, ideálně doma připravené, sýr typu ricotta, cottage.
  • Mléčné náhrady:  kokosové mléko.
  • Obiloviny: quinoa, proso, jáhly, kuskus.
  • Těstoviny:  z povolených surovin.
  • Maso: hovězí, telecí, jehněčí, krůtí, králičí - nemleté, nebalené, nezmrazené ...
  • Vajíčko: žloutek (tepelně upravený).
  • Oleje: za studena lisované, z povolené zeleniny, ghí.
  • Bylinky: bazalka, máta, pažitka, řeřicha.
  • Sůl: mořská, bez jódu.
  • Cukr: řepný, melasa, javorový sirup.
  • Marmelády, džemy, povidla: pouze domácí výroba.
  • Káva bez kofeinu.

Navštivte odborného lékaře

Pokud zažíváte po konzumaci stravy s vysokým obsahem histaminu zažívací potíže, jako jsou průjem, bolesti břicha, nadýmání, podrážděný, oslabený žaludek, nebo trpíte dlouhodobě migrénami, bolestivou menstruací, máte opuchlá víčka ... - je to důvod k vyhledání odborníka. Může jít o histaminovým intoleranci.

Nevhodné potraviny při nízkohistaminové dietě

Potraviny bohaté na histamin jsou především ty, které se snadno kazí, jsou bohaté na bílkoviny, jsou v procesu zrání či biochemických reakcí (např. kvašení). Mezi potraviny s vysokým histaminem patří:

  • Zelenina: lilek, špenát, olivy, avokádo, houby, rukola, křen, zelí, mořské řasy, pálivá paprika, rajčata, kyselé zelí i okurky, cibule, sója.
  • Ovoce: žádné přezrálé a sušené ovoce (kvůli možné přítomnosti kvasinek), drobné ovoce jako jahody, maliny, rybíz, angrešt; tropické ovoce - pomeranče, mandarinky, ananas, limetka, pomelo, kiwi, broskve, avokádo ...
  • Ořechy a semínka.
  • Konzervované potraviny:  kečup, protlak, konzervy, hořčice, margarín, džem, sirup.
  • Obilí:  ječmen, klíčky, vločky ...
  • Pekařské výrobky:  kupované - kvůli přídavkům droždí, umělých sladidel, příchutí a "E-ček"
  • Mléčné výrobky - podobně jako u pekařských výrobcích + výrobky s dlouhou trvanlivostí - mléko, smetana, sýry (zejména plísňové a dlouho zrající) + zakysané výrobky
  • Maso: zmrazené, marinované, uzené, vnitřnosti, kuřecí, vepřové; masné výrobky (uzeniny, slanina, salámy, klobásy, šunka, párky ...)
  • Ryby, plody moře.
  • Vajíčka: zejména bílek.
  • Většina koření, majonézy, želatiny.
  • Sladkosti zejména kvůli přídavným látkám (aditiva) - umělá barviva, konzervanty, stabilizátory.
  • Alkohol:  především červené víno, sekt, pivo.

Léky

Zejména antibiotika, některé léky proti kašli, antidepresiva, analgetika, antirevmatika, antibiotika a léky na srdeční arytmii. Ale samozřejmě bez vědomí lékaře žádné pravidelně užívaní léky nevysazujte!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zahrada pro alergiky

Zahrada by měla sloužit ke zdravému odpočinku, relaxaci a k upevnění duševního zdraví. Ale pokud máte projevy...
více…

Proč nehubnou ženy, které cvičí a dietně se stravují?

V dnešní době mnoho žen cvičí, kontroluje si svou stravu a dává pozor na číslo na váze. Ale přestože si myslí,...
více…

Bezlepková a šetřící dieta spolu úzce souvisí

Při bezlepkové dietě je důležité, stále se informovat o novinkách v oblasti bezlepkových potravin. Ale neplatí to...
více…

Pohanka jako součást bezlepkové diety, redukčního, ale také zdravého stravování

Pohanka je jednou z potravin, které si postupně opět získávají své právem zasloužené místo v našich...
více…

Zapomeňte na drastické diety, posluchejte svoje tělo a budete štíhlí

V současnosti existuje mnoho typů diet, které slibují štíhlou linii a lepší životní styl. Při intuitivním...
více…

Mražený banán pomůže, když dostenete chuť na sladké

Snaha o zdravé stravování a snížení hmotnosti často ztroskotá na tom, že si chcete na něčem pochutnat mezi hlavními...
více…

Mikrospánek může mít tragické následky

Spánek je přirozený a periodický stav odpočinku, který slouží k regeneraci psychických a fyzických sil organismu a...
více…

Cukrovka vyžaduje správné stravování, které může mít vliv i na snížení dávek léků

Na velikosti porcí jídel záleží o to více, pokud trpíte cukrovkou 2. typu. Ovládat svůj příjem kalorií a sacharidů...
více…

Předsevzetí, nejen do nového roku, která vás udělají šťastnými

Předsevzetí se dají dávat s novým rokem, ale i ve starém a nemusí to být jen u určitých příležitostí. Prostě se...
více…

Jak lehce rozhýbat metabolismus a nastartovat hubnutí?

Chcete skvěle vypadat? A vypadat skvěle v překladu do estetiky našeho století, to znamená být štíhlí. Ale přestože...
více…