Fazole proti rakovině, kvasinkám a obezitě

Fazole, ale i ostatní luštěniny, tvořily značnou část jídelníčku našich předků. Potom přišlo období, kdy se na tuto velmi zdravou a výživnou luštěninu zapomínalo a dnes se opět, i když velmi zvolna, dopracovává tam, kde je její čestné místo. I když stále jí spousta lidí nemůže přijít na chuť. A to je škoda, protože je nejen zdravá, ale i léčivá.

luštěniny, fazole, zdraví, rakovina, prevence rakoviny, střevní obtíže

Někteří lidé se vyhýbají fazolím,

protože nadýmají, jiní si myslí, že neobsahují nic důležitého, dalším prostě nechutnají. Vynechávat však fazole ze svého stravování je velká škoda, protože mají velmi pozitivní účinky na náš organismus. Zpomalují stárnutí, obsahují silné antioxidanty, snižují krevní tlak, působí preventivně vůči rakovině, snižují cholesterol, chuť k jídlu, zvyšují energii a pomáhají při hubnutí. Kromě toho zlepšují střevní flóru a ničí nebezpečné střevní kvasinky.

1. Působí proti stárnutí

O červeném víně se říká, že podporuje dlouhověkost díky resveratrolu, který obsahuje. Tento přírodní antioxidant ve velké míře obsahuje i černá fazole a některé další druhy. O resveratrolu je známo, že může zabránit poškození DNA, které vede ke stárnutí.

2. Obsahují silné antioxidanty

Kromě resveratrolu fazole obsahují i další důležité antioxidanty, látky účinné proti poškození pokožky, imunitního systému, ale i mozku. Fazole obsahují stejně nebo ještě více těchto prospěšných látek jako borůvky, zelený čaj, kurkuma, či granátová jablka. Kromě toho obsahují jedinečné antioxidanty, které jsou schopny blokovat enzymy, vedoucí k nadváze a diabetu. Nejvyšší obsah antioxidantů má adzuki a mungo fazole.

3. Snižují krevní tlak

Vysoký krevní tlak trápí podstatnou část starší generace, ale stále častěji i mladé lidi. Několik studií potvrdilo, že fazole významně snižují systolický krevní tlak - tedy horní číslo, ale i diastolický - tedy spodní číslo.

4. Působí proti rakovině

Rakovina je dnes druhou nejčastější smrtící nemocí po srdečních onemocněních. Fazole výrazně snižují riziko rakoviny všech typů, navíc extrakt z fazolí se testuje jako možný lék proti rakovině.

5. Snižují cholesterol

Už jedna porce fazolí denně může snížit nebezpečnou hladinu LDL cholesterolu tak, aby se snížilo riziko srdečních onemocnění až o 25 procent. Samozřejmě, je třeba je konzumovat pravidelně a dlouhodobě.

6. Zahání chuť k jídlu

Velkou předností fazolí je, že snižují chuť k jídlu. Kromě toho působí tak, že budete automaticky upřednostňovat zdravější potraviny před sladkostmi a jinými nezdravými potravinami.

7. Více energie a pomoc při hubnutí

Jedna z nedávných studií, věnovaná fazolím ukázala, že obézním lidem výrazně pomáhají lépe hospodařit s energií a také hubnout. Je na to třeba, aby každý den jedno ze čtyř jídel sestávalo z fazolí. Testovaným osobám výrazně klesl objem tuku, hladina cholesterolu, krevní tlak a zrychlil se jejich metabolismus a výdej energie.

8. Zlepšují střevní flóru

Dobré střevní bakterie jsou velmi důležité pro správné fungování imunitního systému, kožní problémy a pravidelné trávení. Produkují tuky s krátkým řetězcem, které léčí naši střevní sliznici a snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Malé množství těchto tuků získáváme z potravy - například kokosu, másla, ale většinu uvolňují právě střevní bakterie, pokud dojdou do kontaktu s vlákninou, která je obsažena ve fazolích. Pravidelná konzumace fazolí tedy přispívá ke zdravé střevní flóře.

9. Ničí střevní kvasinky

Zpracované potraviny, stres, antibiotika, pilulková antikoncepce - to vše vede k přemnožení střevních kvasinek. Ty následně mohou oslabit imunitní systém, vytvářet toxiny, které zvyšují zánět. Sloučeniny, které obsahují fazole tyto houby ničí a působí preventivně proti kvasinkovým infekcím.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nádor nemusí být vždy jen rakovina, mnoho nádorů je nezhoubných

Zjištění, že nám v těle něco roste obvykle vyvolá zděšení. Ale ne všechny nádory jsou zhoubné nebo životu...
více…

Léčba rakoviny ultrazvukem

Další pokrok v léčbě rakoviny by mohl přijít z Brna. Čeští vědečtí pracovníci zde pracují na zdokonalení...
více…

Domácí sušenky z ovesných vloček dodají zdraví a energii

Ráno přímo vybízí k tomu, dát si něco sladkého. Nabijte se energií a endorfiny hned po probuzení. Kdo by se netěšil...
více…

Hemeroidy je třeba vždy vyšetřit a vyloučit jinou příčinu krvácení

Hemoroidy jsou způsobeny rozšířením žilních svazků v okolí konečníku. Jsou to tedy jakési křečové žíly...
více…

Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze...
více…

Udržet si zdravou váhu po menopauze? Zapomeňte na diety!

Zvětšilo se vám po přechodu tělo, ačkoliv k tomu nemá důvod? Nezměnila jste návyky, nejíte větší porce,...
více…

Bezlepková a šetřící dieta spolu úzce souvisí

Při bezlepkové dietě je důležité, stále se informovat o novinkách v oblasti bezlepkových potravin. Ale neplatí to...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Nebezpečné uzobávání mezi jídly s sebou přináší nechtěné kilogramy

Uzobávání znamená jedení mezi hlavními jídly, u televize či počítače, při vaření, nebo když projdete kolem misky...
více…

Proč se pravidleně doma setkávat u jídla?

Jídlo je nejen naší každodenní potřebou, ale má v našich životech i společenský rozměr. Ne nadarmo se při...
více…