Jak překonat nechuť konzumovat zeleninu?

Doporučení jíst zeleninu, které se hrnou ze všech stran, někdy nestačí k překonání možného odporu. Mnozí lidé nemohou zapomenout na to, jak je jejich mámy nutily jíst špenát, jiné zase omrzel výběr zeleniny v supermarketech a bojí se experimentovat.

zelenina, zdraví, recepty, zdravá výživa, chuť

1. "Ukryjte" zeleninu do jiných jídel

Začněte den tím, že si zeleninu přidáte do své omelety nebo smažených vajíček. Výběr je skutečně široký - například špenát, paprika, cuketa, cibule či kapusta. Zkuste například tyto recepty: Opražte polovinu pokrájené cibule na olivovém oleji a po třech minutách přidejte papriku. Zeleninu následně přidejte ke čtyřem vajíčkům a pořádně zamíchejte. V pánvi rozpalte máslo, vlijte do ní směs a ochuťte ji solí, pepřem a sušeným česnekem. Omeleta je hotová tehdy, když je na obou stranách mírně hnědá. Můžete také například vyměnit těstoviny za dlouhé tenké pásy dýně nebo mrkve, které zkombinujte s pestem nebo olivovým olejem s česnekem. Další pochoutkou může být slaná alternativa palačinek - do palačinkového těsta zamíchejte trochu strouhaného sýra a množství zeleniny, případně kuřecí maso. Nastrouhanou zeleninu lze dokonale zakamuflovat i do masových kuliček, ke kterým se výborně hodí rajčatová omáčka, kterou do těla dostanete další vitamíny. Dalším způsobem je zakomponování chřestu, špenátu či hrášku do nádivek, použijte je například místo sýra a šunky ve známém řízku gordon bleu.

2. Vyměňte ji za sladké

Když vás chytne chuť na sladké, zdravou alternativou bývá ovoce, ale vhodní kandidáti se najdou i mezi zeleninou. Například v našich končinách méně známé sladké brambory, ale i mrkev nebo červená řepa. Trochu hříšnější způsob, jak přimět například vaše děti jíst zeleninu, je mrkvový nebo cuketový koláč.

3. Připravte si ji dopředu

Lidé se často zelenině jako součásti teplých jídel vyhýbají proto, že se jim ji nechce krájet a loupat, když si brzy ráno něco chtějí uvařit do práce nebo se z ní vracejí unavení. Když si najdete chvíli času, na kostičky nakrájejte si cibuli, papriku či cuketu a upečte je v troubě. Ke každému jídlu tak budete mít připravenou přílohu, přičemž tato zelenina v chladničce vydrží tři až čtyři dny.

4. Zkuste dosud nepoznané chutě

Pokud vás už nebaví v Čechách tradiční paprika, okurka, mrkev, cibule či cuketa, začněte experimentovat a zkoušet dosud nepoznané chutě. Jestli jste ještě nevyzkoušeli rukolu, čekanku, bambusové výhonky, mungo fazole, čínské zelí, artyčoky či obrovské množství dalších druhů zeleniny, je čas se do toho pustit a najít nové zdroje vitaminů. Osvěžit svůj jídelníček můžete i novými způsoby přípravy, na což je skvělý například gril. Hoďte na něj kukuřici, mrkev či papriku, použijte kapku oleje a k ochucení stačí sůl a paprika. Přes zimu použijte speciální grilovací pánev. Chuť některých druhů zeleniny, například fazolových lusků, můžete zlepšit tak, že je budete vařit spolu s kouskem slaniny. Zeleninové chipsy zase i různými konvenčními příchutěmi dávají novou dimenzi.

5. Překonejte vzpomínky z dětství

Chuťové pohárky postupem času reagují jinak a je poměrně dost možné, že svůj odpor ke špenátu, mrkvi či růžičkové kapustě dokážete po letech překonat. Vaše špatné vzpomínky z dětství však mohou být spojeny i s nesprávnou přípravou, proto lze třeba vyzkoušet nový recept.

6. Udělejte si chutě

Určitě znáte ten pocit, když dostanete hlad už jen při pohledu na chutně vypadající jídlo v kuchařských knihách. Stačí zapnout internet a najít výborně vypadající recept, který hned vyzkoušejte a během přípravy se budete moci těšit na svůj zdravý oběd.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…

Netkaná textilie - užitečný pomocník při pěstování zeleniny

Netkaná textilie je cenná pomůcka pro zahrádkáře. Dokáže ochránit semínka, sadbu i úrodu. Ale to není vše, proč...
více…

Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…